Το deal των 3,7 δισ. λιρών που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου και αφορούσε στην εξαγορά της χονδρεμπορικής εταιρείας Booker από την Tesco έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη βρετανική αγορά.

Μπορεί η αλυσίδα να υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση «θα είναι επωφελής για τους καταναλωτές, τους ανεξάρτητους λιανέμπορους, τους επιχειρηματίες της μαζικής εστίασης, τις μικρές επιχειρήσεις, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες σε όλο το λιανεμπόριο και την εστίαση», -η Booker προμηθεύει πάνω από 450.000 εταιρείες εστίασης-, αλλά ήδη από τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης τρεις επιχειρήσεις κατέθεσαν ένσταση ακύρωσης της συμφωνίας. Μία από τις τρεις ήταν η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών comparethewholesaler.com. Στις ενστάσεις οι επιχειρήσεις εντόπιζαν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την εξαγορά της Booker από την Tesco, όπως η πρόσβαση της δεύτερης σε όλες τις τιμές των ανταγωνιστών της, η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας από την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ο έλεγχος των συμφωνιών των μικρότερων λιανεμπόρων.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση με το αιτιολογικό πως η έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς δεν είναι δική της αρμοδιότητα, ούτε του Κοινοβουλίου, αλλά της Επιτροπής Ανταγωνισμού (CMA -Competition & Markets Authority). Η Tesco αναγνώρισε σε αυτή τη συμφωνία τη δυνατότητα εξοικονόμησης περίπου 200 εκατ. λιρών ετησίως, που θα προέλθουν κυρίως από τους προμηθευτές, εκ των οποίων τα 25 εκατ. λίρες θα αφορούν σε πωλήσεις και τα 175 εκατ. λίρες σε εξοικονόμηση πόρων (προμήθειες και κόστος διανομής).