Η ισχύς εν τη ενώσει... Μπορεί προς το παρόν η σοφή ελληνική ρήση να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των συνδικαλιστικών πραγμάτων στην Αθήνα, ωστόσο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα δύο σωματεία περιπτερούχων βρήκαν κοινά σημεία δράσης

Η ισχύς εν τη ενώσει… Μπορεί προς το παρόν η σοφή ελληνική ρήση να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των συνδικαλιστικών πραγμάτων στην Αθήνα, ωστόσο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα δύο σωματεία περιπτερούχων βρήκαν κοινά σημεία δράσης.

Η σωρεία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες περιπτερούχοι, ανάγκασε τους δύο συνδικαλιστικούς φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν την πιθανότητα ενιαίας εκπροσώπησης του κλάδου.

Οι δύο πρόεδροι, ο Νίκος Παλιογιάννης και ο Γιώργος Λάμπρης, παραμέρισαν – έκαναν ανακωχή – τις όποιες αντιπαραθέσεις τους και παρουσία των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων τους, προσπάθησαν να βρουν κοινά σημεία δράσης.

Η συνάντηση των δύο σωματείων έγινε στα μέσα Μαίου στα γραφεία του Συνδέσμου Περιπτερούχων Αθήνας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

α. Η πιθανή ένωση των δύο σωματείων.

β. Οι προοπτικές του κλάδου μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

γ. Τα βαριά πρόστιμα του Δήμου Αθηναίων.

δ. Η δημιουργία πανελλήνιου συνδικαλιστικού φορέα περιπτερούχων.

Όσον αφορά στη συγχώνευση των δύο σωματείων δεν πάρθηκε καμιά τελεσίδικη απόφαση. Και οι δυο πλευρές θεώρησαν βιαστική μια τέτοια κίνηση και αποφάσισαν να περάσουν πρώτα από το στάδιο της κοινής γραμμής για τα βασικά προβλήματα του κλάδου. Εν ολίγοις θα υπάρχει διπλή εκπροσώπηση του κλάδου αλλά με ενιαία γραμμή.

Τα διοικητικά συμβούλια θα ιεραρχήσουν τα ζητήματα των περιπτερούχων και κατόπιν θα αποφασίσουν μαζί με ποιο τρόπο θα επιδιώξουν την επίλυσή τους.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μέσα στα οποία φέρεται να είναι και τα περίπτερα θορύβησε τους συνδικαλιστές της Αθήνας, προς το παρόν, όμως, δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα. Όταν όμως κληθούν από την κυβέρνηση να συζητήσουν, θα πρέπει να έχουν έτοιμο πλάνο με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις και πάνω απ’ όλα… κοινές.

Μετά την ιεράρχηση των προβλημάτων από τα δύο σωματεία θ’ αποφασισθεί με ποιο τρόπο θ’ αντιμετωπίσει ο κλάδος τα βαριά πρόστιμα του Δήμου Αθηναίων. Προς το παρόν, τόσο ο κ. Λάμπρης όσο και ο κ. Παλιογιάννης συζήτησαν με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και υπεύθυνο για τα περίπτερα κ. Νίκο Απέργη το πρόβλημα, χωρίς όμως να έχουν αποσπάσει κάποια υπόσχεση που ν’ αφήνει μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Όσο για τη δημιουργία πανελληνίου συνδικαλιστικού φορέα για τα περίπτερα, αυτή θα εξαρτηθεί από τη συγχώνευση ή όχι των δύο σωματείων της Αθήνας. Αν επιτευχθεί η συγχώνευση τότε ο πανελλήνιος σύνδεσμος θα είναι θέμα χρόνου. Αν όχι, τότε τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς θα είναι αμφίβολη η ενότητα «εντός των τειχών» του συνδέσμου.

Ναι μεν, αλλά…

Το ενωτικό κλίμα που συναντάται στα σωματεία περιπτερούχων Αθηνών υπάρχει και στον Πειραιά, αλλά εκεί τα πράγματα είναι κάπως συγκεχυμένα.

Η «Αγία Τριάς» και η «Ελπίς» συμφωνούν στην παρουσία ενός σωματείου, όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο προέδρων αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη.

Η λύση θα δοθεί μόνο αν ο κ. Ταβουλάρης και η κ. Λουκά βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους…

«Είναι γεγονός – λέει ο κ. Ταβουλάρης – ότι η παρουσία ενός σωματείου στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι απαραίτητη και αναγκαστική. Τόσο για την ορθότερη λειτουργικότητα, όσο και για την καλύτερη και αποδοτικότερη επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιπτερούχοι στην περιοχή μας. Εμείς είμαστε θετικοί όσον αφορά αυτή την εξέλιξη.

Επιθυμούμε τη συνάντηση των δύο σωματείων και αυτό το έχουμε εκφράσει με συνεχόμενες επιστολές – προσκλήσεις προς την κ. Λουκά. Ο Πειραιάς γνωρίζει ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Απαντήσεις από την κ. Λουκά λάβαμε, όμως ήταν αόριστες. Συγκεκριμένη απάντηση για συγκέντρωση και διάλογο την περιμένουμε ακόμη.

Για ορισμένους ισχυρισμούς της η απάντηση είναι απλή. Σύμφωνα με το Νόμο 34/99 είμαι καθ’ όλα νόμιμος. Θέλουν να μας βάλουν όρους και αυτό εμείς δεν το εγκρίνουμε. Την κάλεσα να κάνουμε μια συγκέντρωση των Διοικητικών Συμβουλίων για να συζητήσουμε. Μου ανέφερε πως λόγω καλοκαιρινών διακοπών ορισμένων μελών του Δ.Σ. της αυτό είναι αδύνατο.

Το θέμα είναι απλό, αν πράγματι και αυτή επιθυμεί τη συνεννόηση των δύο σωματείων, συγκέντρωση Δ.Σ. και εκλογές. Οι συνάδελφοι θα απαντήσουν ο καθένας με την ψήφο του ποιους και γιατί τους εμπιστεύονται».

Να γίνει επαγγελματίας

«Από την αρχή – υποστηρίζει η κ. Λουκά – η θέση του σωματείου μας ήταν ξεκάθαρη. Δεν πιστεύουμε πως η ύπαρξη δύο σωματείων ευνοούσε τον κλάδο μας και θα μπορούσε να προσδώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων μας. Γι’ αυτό και είμαστε υπέρ της ύπαρξης ενός δυναμικού και αποφασιστικού σωματείου.

Βέβαια, έχουν γίνει κατά καιρούς επαφές με το άλλο σωματείο στον Πειραιά, όμως μέχρι στιγμής έχουν προβεί άκαρπες. Και αυτό γιατί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις. Ο πρόεδρός του κ. Ταβουλάρης δεν είναι επαγγελματίας και ως εκ τούτου κρίνεται παράνομος. Δημιούργησε ένα σωματείο στα μέτρα του και αν δεν δεχθεί την πρότασή μας τότε δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Η δική μας πρόταση είναι να προβεί στις εξής κινήσεις. Να γράψει το περίπτερο στο όνομά του και να αναγνωρισθεί επίσημα ως επαγγελματίας. Όμως δεν πρόκειται να διαπράξει κάτι τέτοιο, αφού θα χάσει ορισμένα προνόμια που διαθέτει και θα υποχρεωθεί συνάμα σε αρκετά έξοδα.

Βάσει νόμου άλλη παράμετρος δεν υπάρχει. Αν προβεί στις παραπάνω ενέργειες τότε μας βρίσκει σύμφωνους στην παρουσία ενός σωματείου στην περιοχή του Πειραιά και ξεκινάμε τις διαδικασίες για τις εκλογές».