Την τελευταία διετία οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επενδύουν όλο και περισσότερα στη διαφημιστική προβολή τους, μεταφέροντας ταυτόχρονα τη "μάχη των τιμών" στους δέκτες των καταναλωτών, με προτάσεις για προσφορές και δώρα. Φέτος οι περισσότεροι από τους ισχυρούς του κλάδου ενισχύουν τις επενδύσεις τους στη τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση, χωρίς να μειώνουν την παρουσία τους σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δεν παραβλέπουν τα Μέσα της περιφέρειας, λόγω της ισχυρής τους θέσης στις τοπικές αγορές και του χαμηλού κόστους. Όλες σχεδόν οι αλυσίδες διαφημίζονται μέσω των κλασικών φυλλαδίων, μίας από τις ακριβότερες μεθόδους επικοινωνίας με τους καταναλωτές.

Την τελευταία διετία οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ επενδύουν όλο και περισσότερα στη διαφημιστική προβολή τους, μεταφέροντας ταυτόχρονα τη "μάχη των τιμών" στους δέκτες των καταναλωτών, με προτάσεις για προσφορές και δώρα. Φέτος οι περισσότεροι από τους ισχυρούς του κλάδου ενισχύουν τις επενδύσεις τους στη διαφήμιση μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, χωρίς να μειώνουν την παρουσία τους στις εφημερίδες και στα περιοδικά.

Όταν η επέκταση των δικτύων δεν αρκεί για να έλθουν νέοι τζίροι, οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ υποχρεώνονται να αναζητούν διαφορετικές πρακτικές τόνωσης των εσόδων τους. Μία από τις προσφιλέστερες είναι η προβολή μέσω της διαφήμισης. Πρόκειται για ένα τομέα ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολύ φαντασία, έντονη δημιουργικότητα, άκρατο εντυπωσιασμό, αλλά και υψηλά κόστη, διότι η χρήση των μέσων ενημέρωσης ως καναλιών επικοινωνίας προϋποθέτει τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων.

Ήδη εδώ και περίπου δύο χρόνια το οργανωμένο λιανεμπόριο δαπανά όλο και περισσότερα από τα διαθέσιμά του στην αγορά της διαφήμισης, επιχειρώντας -και έως έναν βαθμό, πετυχαίνοντας- να μεταφέρει τη "μάχη των τιμών" στα σπίτια των καταναλωτών, παρακινώντας τους να αγοράζουν με γνώμονα τη φθηνή τιμή. Γι' αυτό και τα περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα αναφέρονται σε προσφορές και δώρα. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κανείς σήμερα, ότι για το οργανωμένο λιανεμπόριο η διαφήμιση δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά επένδυση. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που φέτος οι περισσότεροι από τους ισχυρούς ενισχύουν την επικοινωνία τους με το καταναλωτικό κοινό μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, διατηρώντας ταυτοχρόνως σταθερή την επικοινωνιακή πολιτική τους σε ό,τι αφορά τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Αυξάνει το ενδιαφέρον για την TV

Όμως η στροφή των αλυσίδων προς το ακριβότερο μέσο διαφήμισης, την τηλεόραση, οφείλεται και σε ακόμη ένα λόγο: Στη γιγάντωση των δικτύων πώλησης. Η παρουσία τους ανά την επικράτεια επιτρέπει σε αυτούς να εισπράττουν την ανταπόδοση της τηλεοπτικής διαφήμισης σχεδόν σε κάθε περιοχή της χώρας, καθιστώντας έτσι οικονομικότερη τη σχετική δαπάνη.

Σήμερα, λοιπόν, το παρόν στην τηλεόραση δίνουν η Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος με νέα καμπάνια για τις τιμές και την κοινή κάρτα με την Εθνική Τράπεζα, η Μετρό με τα My market, αλλά και τις προσφορές, η Καρφούρ-Μαρινόπουλος που επιμένει στις τιμές, αλλά ετοιμάζει και μια πρωτοποριακή καμπάνια, η Lidl που πλέον επιτίθεται τιμολογιακά και μέσω της TV, η Dia που “παίζει” με τα ποσοστά και τις τιμές σε επώνυμα και PL είδη και τις Αφοί Βερόπουλοι και Ατλάντικ που φέτος θα έχουν περιορισμένης έκτασης τηλεοπτική προβολή.

Χωρίς διαφήμιση

Όμως στην αγορά του λιανεμπορίου υπάρχει και η άλλη όψη. Αυτή των αλυσίδων που επιμένουν να απέχουν από την τηλεόραση και γενικότερα από τη διαφήμιση. Η Σκλαβενίτης και η Πέντε, για παράδειγμα, με εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή στο σύνολο της ετήσιας δαπάνης του κλάδου, η οποία ποσοστιαία εκφράζεται σε 0,56% και 0,08% αντίστοιχα, αντιστέκονται σθεναρά στην τηλεόραση και εν γένει σε αυτό που ονομάζεται ηλεκτρονική διαφήμιση. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός αυτό; Μάλλον όχι. Και οι δύο αλυσίδες πετυχαίνουν σημαντική ανάπτυξη και υψηλή κερδοφορία χωρίς να προσφεύγουν στους διαφημιστές. Έτσι εκλείπει και ο λόγος για… περιττά έξοδα.

Έμφαση σε φυλλάδια και τοπικά Μέσα

Πέραν της ιδιαίτερης επικοινωνιακής στρατηγικής κάθε αλυσίδας, όλες σχεδόν εφαρμόζουν την παραδοσιακή πλέον διαφήμιση των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω των φυλλαδίων. Πρόκειται για μια από τις ακριβότερες μεθόδους επικοινωνίας με τους καταναλωτές, δεδομένου του υψηλού τιράζ που ανά καμπάνια φθάνει τα 1.000.000 αντίτυπα για μια μεγάλη αλυσίδα, αλλά και των μεγάλων απωλειών που καταγράφονται κατά τη διανομή τους.

Οι αλυσίδες δεν παραβλέπουν και τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας, λόγω της ισχυρής τους θέσης στις τοπικές αγορές και τα χαμηλά τους τιμολόγια, που καθιστούν την τοπική διαφήμιση μια φθηνή λύση, παρά το περιορισμένο κοινό στο οποίο απευθύνονται. Κατά κύριο λόγο τα σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια επιλέγουν τις εφημερίδες και σε δεύτερο βαθμό τα ηλεκτρονικά μέσα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου η σχέση των δαπανών μεταξύ αθηναϊκών και τοπικών μέσων είναι συνήθως 70/30, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και σημαντικές αποκλίσεις.

Οι αλυσίδες δύσκολα προσφεύγουν στην out door διαφήμιση λόγω του απαγορευτικού κόστους της, ενώ η διαφήμιση μέσω του internet βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτού του είδους την επικοινωνία.

Πρώτες οι εφημερίδες, ακολουθεί η TV

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κάθε Μέσου χωριστά στο σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης του κλάδου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Media Service και με τα στοιχεία του 2004, στις εφημερίδες κατευθύνεται το 44,8% των δαπανών, κυρίως όμως λόγω της Lidl, η οποία δαπανά το 82,42% των κονδυλίων του κλάδου. Ακολουθεί η τηλεόραση με συμμετοχή στο σύνολο 37,81%, το ραδιόφωνο με 11,8% και τα περιοδικά με 5,59%. Πάντως, όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, φέτος η εικόνα αναμένεται να ανατραπεί υπέρ της τηλεόρασης, λόγω της στροφής των αλυσίδων προς αυτή, αλλά και της γενναίας συμμετοχής της Καρφούρ-Μαρινόπουλος με μια ειδική τηλεοπτική καμπάνια.

Η πολιτική των 7 μεγαλύτερων διαφημιζομένων

Lidl

Η είσοδος του μεγαλύτερου διαφημιζόμενου, της Lidl, στην τηλεοπτική διαφήμιση δημιούργησε νέες ισορροπίες στην επικοινωνιακή πολιτική του κλάδου. Μετά από μια πολύχρονη και έντονη παρουσία στον κυριακάτικο κυρίως τύπο, την οποία συνεχίζει, η αλυσίδα προχώρησε και σε τηλεοπτικά σποτς ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την προβολή των προσφορών της, που κατά κύριο λόγο αφορούν σε κατηγορίες προϊόντων non food. Με την επικοινωνιακή της πολιτική η Lidl κάνει focus στις τιμές, μια και ως discounter έχει τη δυνατότητα να πουλά φθηνά, προκαλώντας τον ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι επιμένει σχεδόν κάθε Κυριακή με καταχωρίσεις στις εφημερίδες, της επιτρέπει μέσω της διαμόρφωσης ενός ετήσιου πλάνου να κερδίζει υψηλές εκπτώσεις από τους εκδότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Lidl διέθεσε στον κυριακάτικο τύπο για την προβολή της περί τα 5,2 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 5,9 εκατ. ευρώ που ήταν η ετήσια δαπάνη, ενώ το υπόλοιπο τον προγραμματισμένων κονδυλίων (0,7 εκατ. ευρώ) αφορούσε τα πρώτα τηλεοπτικά σποτς.

Φέτος, με δεδομένο ότι η Lidl θα επιμείνει στα τηλεοπτικά μηνύματα, η διαφημιστική της δαπάνη αναμένεται να αυξηθεί έναντι του 2004, χρονιά κατά την οποία διέθεσε το 41% (!) του συνόλου των κονδυλίων του οργανωμένου λιανεμπορίου για τα media.

Καρφούρ-Μαρινόπουλος

Έμφαση στην επικοινωνιακή της πολιτική δίνει φέτος η Καρφούρ-Μαρινόπουλος, επιλέγοντας το ακριβότερο μέσο ενημέρωσης για να επικοινωνήσει τα μηνύματά της στους καταναλωτές. Μάλιστα, το 2005 η συνολική δαπάνη αναμένεται να υπερβεί κάθε προηγούμενο, αφού συνδυάζει τόσο τα κλασικά διαφημιστικά σποτς με τις προσφορές σε προϊόντα food και non food όσο, όμως, και μια πρωτοποριακή εμπορική καμπάνια, η οποία θα προβληθεί αποκλειστικά από το Mega.

Πρόκειται για μια σειρά από προγραμματισμένα μηνύματα στα οποία θα συμμετέχουν και οι προμηθευτές της αλυσίδας, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές. Η προβολή τους, όπως αναφέρουν πηγές του "σελφ σέρβις", θα αρχίσει μετά το Πάσχα, θα διαρκέσει περί τους δύο με τρεις μήνες και κατά τη διάρκειά της θα κληρώνονται δώρα για τους τηλεθεατές-πελάτες της Καρφούρ-Μαρινόπουλος. Στις κληρώσεις θα χρησιμοποιούνται κουπόνια που θα προμηθεύονται οι καταναλωτές από τα καταστήματα της αλυσίδας ανάλογα με τις αγορές τους και τα δώρα θα είναι υψηλής αξίας. Οι διαφημίσεις θα προβάλλονται τόσο σε χρόνους μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, όσο όμως και κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εκπομπών.

Το κόστος της καμπάνιας οι ίδιες πηγές το υπολογίζουν μεταξύ 3 και 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο του ποσού που θα διατεθεί φέτος στα media εκτιμούν ότι θα είναι ανάλογο του περυσινού, που ήταν της τάξης των 4,1 εκατ. ευρώ. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης θα αφορά την τηλεόραση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων του 2004, στην Καρφούρ-Μαρινόπουλος αντιστοιχεί το 29,1% της συνολικής δαπάνης του κλάδου προς τα media.

Dia

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από περικοπές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη διαφήμιση, η Dia επανήλθε φέτος στα media με …κυριαρχικές διαθέσεις και με την τηλεόραση να πρόκειται να αποσπάσει το μεγαλύτερο, ίσως, μέρος των κεφαλαίων που θα διαθέσει η αλυσίδα σε διαφημιστικούς σκοπούς. Εξάλλου, η αλυσίδα διαθέτει “προϋπηρεσία” στην τηλεόραση από το 1999, οπότε δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Φέτος άρχισε τις προβολές για τις προσφορές της στις 11 Φεβρουαρίου και θα συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, διαθέτοντας ταυτόχρονα κονδύλια τόσο στο ραδιόφωνο όσο στις εφημερίδες και στον περιοδικό Τύπο. Την εκπτωτική της πολιτική θα διαφημίσει και από τα τοπικά Μέσα, επιλέγοντας περί τις 70 με 80 εφημερίδες της περιφέρειας, ώστε εκτός των άλλων να βρεθεί εγγύτερα στις μικρές αγορές, ενώ θα αποφύγει τα φυλλάδια, τονίζοντας έτσι την οικολογική της ευαισθησία. Βέβαια, σε αυτό θα συμβάλλει και η χρήση της κάρτας Club Dia, η οποία αντικαθιστά επαξίως τα φυλλάδια καθώς στοχεύει στο προσωποποιημένο marketing.

Μέσω των τηλεοπτικών μηνυμάτων της η Dia “δηλώνει” ότι πουλά κατά 30% φθηνότερα από τον ανταγωνισμό της τα επώνυμα είδη και κατά 60% τα PL της, ενώ επιμένει στην προβολή ενός προϊόντος ανά μήνυμα.

Πέρυσι οι διαφημιστικές επενδύσεις της Dia μοιράσθηκαν ισόποσα μεταξύ εφημερίδων, τηλεόρασης και περιοδικών και αντιστοιχούσαν στο 9% του συνόλου της διαφημιστικής δαπάνης του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος

Φέτος η Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην τηλεοπτική προβολή της εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στη διαφήμιση των τιμών της, αλλά και της κάρτας που έχει εκδώσει με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου, επιμένει ιδιαίτερα στη διαφήμιση ως μέσο επικοινωνίας με το πελατειακό της κοινό, διαθέτοντας τα περισσότερα κονδύλια στα ηλεκτρονικά μέσα. Αυτό, εξάλλου, φαίνεται τόσο από τη φετινή χρήση, κατά τη διάρκεια της οποίας επενδύει επικοινωνιακά σε μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση, όσο όμως και από την περυσινή χρήση, κατά τη διάρκεια της οποίας περίπου το 60% της δαπάνης απορροφήθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Όσο για το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης, που πέρυσι ανήλθε στα 1,1 εκατ. ευρώ, αντιστοίχησε στο 7,56% του συνόλου των διαφημιστικών κονδυλίων του κλάδου.

Αφοί Βερόπουλοι

Περί τα 2,5 εκατ. ευρώ θα διαθέσει φέτος η Αφοί Βερόπουλοι για την επικοινωνιακή προβολή της κατά κύριο λόγο μέσω ραδιοφώνου και φυλλαδίων. Το πιο δυνατό μέσο επικοινωνίας, την τηλεόραση, θα την επιλέξει μόνο κατ' εξαίρεση και με σκοπό την προβολή δυνατών προσφορών, που θα αποφασισθούν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Όμως, η Αφοί Βερόπουλοι επικοινωνεί και με το κοινό της περιφέρειας, μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και φυσικά με τα φυλλάδια, που σε σύνολο απορροφούν περίπου το 40% της ετήσιας δαπάνης της. Και στην περιφέρεια ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που θα διατεθούν θα αφορούν στο ραδιόφωνο, το οποίο εκπέμπει τα ίδια μηνύματα με εκείνα της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά το 2004, η αλυσίδα έριξε το βάρος της στο ραδιόφωνο, το οποίο κέρδισε τη μερίδα του λέοντος των 870.000 ευρώ που διατέθηκαν αποκλειστικά στα media. Με το εν λόγω ποσό η Αφοί Βερόπουλοι συμμετείχε πέρ υσι με 6,19% στο σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης του κλάδου.

Μετρό

Αλλάζει φέτος η Μετρό τη στρατηγική της σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της με το πελατειακό της κοινό. Αυξάνει σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια, στα 1,4 εκατ. ευρώ από 441.320 ευρώ το 2004, και στρέφεται περισσότερο προς την τηλεόραση, μέσω της οποίας θα συνεχίσει να στηρίζει τον νέο της εμπορικό τίτλο My market, προβάλλοντας προσφορές και δώρα για το κοινό της.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των media, και φέτος θα επιμείνει στη διαφήμιση των σούπερ μάρκετ από τα αθηναϊκά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και των cash & carry μονάδων μόνο από το επαρχιακό ραδιόφωνο, καθώς οι έδρες τους είναι εκτός Αθηνών, ενώ στην τοπική τηλεόραση και στην τοπική out door διαφήμιση θα στραφεί κατ' εξαίρεση για την προβολή των εγκαινίων της. Το 2005 οι εφημερίδες θα έχουν ελάχιστη συμμετοχή στο ετήσιο budget της αλυσίδας, όταν πέρυσι ήταν μηδενική, ενώ θα υπάρξει και "αρκετό ραδιόφωνο". Σημειώνεται ότι φέτος, υπερτριπλασιάζοντας η Μετρό τη διαφημιστική της δαπάνη, θα αυξήσει τη συμμετοχή της στη συνολική ετήσια διαφημιστική δαπάνη του κλάδου, που πέρυσι ήταν της τάξης του 3,14%.

Ατλάντικ

Την αποχή της από τις εφημερίδες συνεχίζει φέτος η Ατλάντικ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της στη διαφήμιση, οι οποίες ωστόσο κατά την τρέχουσα χρονιά οι επενδύσεις της θα κατευθυνθούν και στην τηλεόραση η οποία πέρυσι είχε μηδενική συμμετοχή στο διαφημιστικό budget της αλυσίδας. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η προβολή τηλεοπτικών μηνυμάτων, όποτε αποφασίζεται, θα συνδυάζεται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενώ και φέτος θα δοθεί έμφαση στον τοπικό Τύπο, από τον οποίο εξάλλου ξεκίνησε η Ατλάντικ πριν από χρόνια τις πρώτες διαφημίσεις της. Σημειώνεται ότι ο τοπικός Τύπος απορροφά περί το 10% της ετήσιας δαπάνης της αλυσίδας.

Η Ατλάντικ έχει δρομολογήσει και μια σειρά από καταχωρίσεις στον περιοδικό Τύπο και κυρίως στα κλαδικά έντυπα, αλλά και προωθητικές ενέργειες με φυλλάδια, καθώς και μέσω της πιστωτικής κάρτας που έχει εκδώσει σε συνεργασία με την Interamerican Card και τη Nova Bank.

Σε ό,τι αφορά τα media, τα κονδύλια που θα διαθέσει φέτος θα είναι ανάλογα με τα περυσινά, που σε αξία είχαν φθάσει τα 314.271 ευρώ, με συμμετοχή 2,24% στο σύνολο των διαφημιστικών δαπανών του κλάδου.