Τη δημιουργία μίας ενιαίας λιανικής αγοράς με ηλεκτρονική διάσταση προωθεί η ΕΕ, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πραγματοποιούν ασφαλώς τις αγορές τους πέραν των εθνικών τους συνόρων, όπως τόνισε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα καταναλωτών, κα Μεγκλένα Κούνεβα, που βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής διασυνοριακής αγοράς προωθείται μέσω της νέας Οδηγίας για τα συμβατικά δικαιώματα των καταναλωτών, που υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες το Κολέγιο των Επιτρόπων, όπως σημείωσε η κα Κούνεβα σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Η Οδηγία στοχεύει στη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας στους πολίτες που δυσπιστούν ακόμη έναντι των ηλεκτρονικών διασυνοριακών συναλλαγών. Ενδεικτικό είναι πως, ενώ το 50% των Ευρωπαίων είναι συνδεδεμένοι με το internet, μόλις κατά το 12% προχώρησαν σε διασυνοριακές αγορές το 2006.

Αναφερόμενη στην επικαιρότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Επίτροπος σημείωσε πως είναι ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη να υποστηριχθούν σήμερα τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά και οι επαγγελματίες εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Οδηγία απλοποιεί την επικοινωνία εμπόρου-καταναλωτή, περιλαμβάνει νέους κανόνες για την παράδοση των προϊόντων και τη μετάθεση κινδύνου και προβλέπει μία μόνο περίοδο υπαναχώρησης στις παραγγελίες. Παράλληλα, εισάγει πλήρως εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τις συμβάσεις που συνάπτονται εκτός των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων, τις αποζημιώσεις για ελαττωματικά προϊόντα και τους αθέμιτους όρους ανταγωνισμού.

Την υιοθέτηση ενιαίων κανονισμών για τα προϊόντα και τα σήματα πιστοποίησής τους, με τους οποίους να εναρμονίζονται όλα τα κράτη-μέλη, ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς και αυστηρότερους ελέγχους.

Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε τα προβλήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού και της διακίνησης πειρατικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ, αναφέροντας μάλιστα πως το 2007 στα ευρωπαϊκά τελωνεία κατασχέθηκαν πάνω από 79 εκατομμύρια πειρατικά προϊόντα, ενώ το ίδιο έτος εκδικάστηκαν 43.000 σχετικές υποθέσεις, 16% περισσότερες από το 2006.