Η ελληνική αγορά, ναι, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του γερμανικού λιανεμπορικού κολοσσού Rewe, ο οποίος έχει κύκλο εργασιών 53 δισ. ευρώ, πολυσχιδείς δραστηριότητες και πάνω από 15.000 καταστήματα σε 16 χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του σελφ σέρβις, ο όμιλος της Rewe έχει πλήρη και ευκρινή εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών λιανεμπορικών αλυσίδων, όπως και του εν δυνάμει ανταγωνιστή του, της Lidl.

O όμιλος φέρεται να έχει εξετάσει τα περισσότερα πάγια (καταστήματα και logistic centers) που έβγαλε η Aldi στο σφυρί. Μάλιστα, για το υπερσύγχρονο και ολοκαίνουργιο αποθηκευτικό συγκρότημά της στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε την Ελλάδα ο CEO του ομίλου, κ. Alain Caparros, ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του λιανεμπορίου πανευρωπαϊκά.

Η Rewe έχει άποψη για τους λάθος χειρισμούς της Aldi στην Ελλάδα, όπως και για τα τεκταινόμενα στην αγορά μας από την έναρξη της κρίσης. Οι επιτελείς της έχουν καταλήξει πως οι επενδύσεις της Aldi ήταν εξαρχής προβληματικές και ασύμφορες, ενώ εκτιμούν ότι ακόμη σήμερα τα πάγιά της προσφέρονται σε υψηλές τιμές. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα εκείνου που πέτυχε η Aldi στην ολιγόχρονη παρουσία της στην Ελλάδα μπορούσε να επιτευχθεί με τα μισά ή και λιγότερα από τα κεφάλαια που διέθεσε.

Σημειώνουμε ότι η παρουσία του ομίλου Rewe στη Βουλγαρία, μέσω της αλυσίδας discount Penny Market, του επιτρέπει να μελετά εκ του σύνεγγυς τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων. Άλλώστε, η Penny έχει πολλούς βορειοελλαδίτες πελάτες, που τους απευθύνεται κάθε εβδομάδα με ελληνόγλωσσα φυλλάδια προσφορών της στη Δράμα, τις Σέρρες, την Ορεστιάδα…

Γιατί οι περιοχές όπου εδρεύουν τρεις μεγάλες μονάδες της στη γειτονική Βουλγαρία, το Γκότσε Ντέλτσεφ, το Σαντάνσκι και το Σβίλενγκραντ, απέχουν μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η αρχή έγινε τα προηγούμενα Χριστούγεννα, οπότε τυπώθηκε το πρώτο φυλλάδιο προσφορών της στα ελληνικά…

Πάντως, ο όμιλος της Rewe δεν φαίνεται να βιάζεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες επέκτασης στη χώρα μας. Ο λόγος είναι ότι οι επιτελείς του εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν έχει ακόμη «πιάσει τον πάτο» της ύφεσης από άποψη συνεπειών, επομένως αναμένουν μια περαιτέρω πτώση των τιμών στην εγχώρια αγορά των ακινήτων, αναβάλλοντας για αργότερα την αναζήτηση κατάλληλων προς ενοικίαση ή αγορά ακινήτων, για την εγκατάσταση καταστημάτων και αποθηκών.

Νέες εξαγορές από τη Lidl;
Πάντως, όποτε η Rewe αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τη «μονοκράτηρα» στο hard discount Lidl, που ενισχύεται συνεχώς κι ίσως σύντομα αποκτήσει κι άλλα περιουσιακά στοιχεία της Aldi. Σύμφωνα με τις πηγές μας, εκτός απροόπτου η Lidl θα είναι η πρώτη και ενδεχομένως η μοναδική υποψήφια για την εξαγορά των Logistic Centers της Aldi σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Η Aldi, στο μεταξύ, φέρεται να βιάζεται να απαλλαγεί από τα ακριβά της ακίνητα, διαβλέποντας περαιτέρω μείωση των τιμών τους στο άμεσο μέλλον.

Για τη Lidl ο χρόνος μέχρι στιγμής κυλά «ευεργετικά», αφού οι τιμές των προς πώληση παγίων της Aldi κατρακυλούν όλο και περισσότερο, έτσι ώστε δεν θα είναι έκπληξη εάν αγοραστούν μισοτιμής ή χαμηλότερα σε σχέση με το κόστος δημιουργίας τους, λένε οι γνωρίζοντες. Ενδεικτικά το logistic center της Θεσσαλονίκης κόστισε στην Aldi πάνω από 85 εκατ. ευρώ, ενώ της Πάτρας περισσότερο από 32 εκατ. ευρώ.

Το logistic center της Θεσσαλονίκης αποτελεί μοναδική επένδυση στο είδος του από κάθε άποψη, έχοντας καλυμμένη επιφάνεια 55.000 τμ, με σιδηροδρομική σύνδεση, ενεργειακή αυτονομία κλπ. Η Lidl εκτιμάται ότι, εφόσον προχωρήσει στην εξαγορά του, θα παροπλίσει το αποθηκευτικό της συγκρότημα στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως κάποιο ακόμη στην περιοχή της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζουμε ότι η Aldi κατέχει ακίνητο και στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας (κόστους επένδυσης 6,6 εκατ. ευρώ), το οποίο αγοράστηκε για την εγκατάσταση logistic center, αλλά το έργο δεν ολοκληρώθηκε.