Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κατέθεσε πριν λίγες ημέρες το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), της ονομασίας «Τσαλαφούτι/Tsalafouti». Αναφορικά, η αποδοχή του αιτήματος της ομάδας παραγωγών του τυριού Τσαλαφούτι από το ΥΠΑΑΤ, έγινε τον Μάρτιο του 2023.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του αιτήματος του ΥΠΑΑΤ, το ελληνικό Τσαλαφούτι είναι ένα εύγευστο, λευκό αλοιφώδες τυρί, με μαλακή – κρεμώδη υφή.

Διαθέτει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση και μια ελαφρά υπόξινη επίγευση, ως συνέπεια του έντονου όξινου χαρακτήρα του και ένα ελαφρύ άρωμα, χαρακτηριστικό των πτητικών τερπενίων και αλδεϋδών που εμπεριέχονται στα ντόπια βότανα που χρησιμοποιούνται στον εκτατικό τρόπο διατροφής των ζώων της περιοχής.

Οριοθετημένη Γεωγραφική Περιοχή: Η Κεντρική και νότια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου
Επιπρόσθετα, πρόκειται για ένα τυρί όξινης πήξης το οποίο παρασκευάζεται για πολλά χρόνια σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (με το κατσικίσιο σε αναλογία μικρότερη του 20%), προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Κεντρικής – Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.

Ως οριοθετημένη γεωγραφική περιγραφή για την παραγωγή και τυποποίηση του τυριού Τσαλαφούτι είναι, συγκεκριμένα, οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων, του Ορεινού Βάλτου, της Αργιθέας, του Ασπροποτάμου και των Τζουμέρκων και οι παρακείμενες σε αυτούς περιοχές.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τυριού Τσαλαφούτι
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι ο πολύ σύντομος χρόνος ωρίμανσης που δεν υπερβαίνει τις δώδεκα ημέρες, η χαμηλή του οξύτητα (pH μικρότερο του 4,6) και η σημαντικά μειωμένη περιεκτικότητά του σε λιπαρά (περίπου 10 – 17% του συνολικού του βάρους).

Η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 60 ημέρες από την ημέρα παρασκευής ή το άνοιγμα της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείται συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, ένα επιπλέον πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που κάνει το Τσαλαφούτι να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά, είναι το πολύ χαμηλό περιεχόμενό του σε λιπαρά (10-17%), όταν αυτά αποτιμώνται στο συνολικό προϊόν (μαζί με την υγρασία). Το συγκεκριμένο προσόν εκτιμάται ιδιαίτερα από τους καταναλωτές σήμερα, αφού για την παραγωγή ενός τυροκομικού προϊόντος με τόσο χαμηλό περιεχόμενο σε λιπαρά δεν είναι απαραίτητο για τη βιομηχανία να αλλοιώσει το χαρακτήρα του προϊόντος για να το παράγει ως προϊόν light (με λιγότερα λιπαρά).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter