Franchise στον τομέα της χονδρικής σχεδιάζει να αναπτύξει η ΑΒ Βασιλόπουλος, αποβλέποντας σε μεγαλύτερη διείσδυση του δικτύου της σε περιφερειακές αγορές, με στόχο τα μικρά ή πολύ μικρά σημεία πώλησης. Η αλυσίδα θα επιδιώξει να κερδίσει μερίδια σε μια αγορά όπου δραστηριοποιείται ήδη από την εποχή που εξαγόρασε το δίκτυο πωλήσεων της οικογένειας Σπανού «ΕΝΑ cash & carry» και που τα τελευταία δύο χρόνια αναπτύσσεται επενδύοντας στην επέκταση.

Στις προθέσεις της είναι να συνεργαστεί με τοπικούς χονδρεμπόρους, που θα θελήσουν να δεθούν στο «άρμα» της ΕΝΑ με συμβάσεις franchise και που, βέβαια, θα μετονομάσουν αντίστοιχα και τις επιχειρήσεις τους.

Ήδη η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος χαρτογραφεί την αγορά του χονδρεμπορίου στην περιφέρεια, όπως εξάλλου και στην Αθήνα, προκειμένου να εντοπίσει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήμα του δικτύου χονδρικής του ομίλου.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος, η προσπάθεια αυτή αποβλέπει στο πώς η ΕΝΑ cash & carry θα μπορέσει εμπορικά να πλησιάσει μικρές επιχειρήσεις λιανικής -κυρίως μίνι μάρκετ, καταστήματα μπακαλικής και μαναβικής- που παραμένουν πιστά στο κλασικό χονδρεμπόριο.

Διαφοροποίηση στο σέρβις
Πέρα όμως από τα σχέδιά της για το franchise, η ΕΝΑ συνεχίζει να δίνει έμφαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σχεδιάζοντας για το 2011 τη μετεξέλιξή τους. Παράλληλα θα επιμείνει και στην πολιτική τιμών, ώστε να τονώσει το ανταγωνιστικό της προφίλ.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της, επί της ουσίας αλλαγές στην πολιτική τιμών του δικτύου δεν πρόκειται να υπάρξουν το 2011, καθώς έχουν ήδη εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για μειώσεις, οπότε η ΕΝΑ θα επιμείνει με την ίδια ένταση στις χαμηλές τιμές, όμως στις προθέσεις της είναι να διαφοροποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στο ζήτημα των υπηρεσιών, θεωρώντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για παρεμβάσεις.

«Το 2010 συνεχίσαμε να ακολουθούμε πιστά και με συνέπεια τη στρατηγική μας, η οποία εκτιμήθηκε θετικά από την αγορά, τόσο από παλαιούς όσο και από νέους πελάτες μας», επεσήμανε στο σελφ σέρβις στέλεχος της εταιρείας, το οποίο αναφερόμενο στα σχέδια επέκτασης του δικτύου της ΕΝΑ cash & carry, δήλωσε ότι το 2011 προβλέπεται η δημιουργία ενός ακόμη νέου καταστήματος σε πόλη της περιφέρειας, για το οποίο η αλυσίδα ήδη αναζητά το κατάλληλο οικόπεδο. Το ύψος της σχετικής επένδυσης θα εξαρτηθεί από το ακίνητο και τις ανάγκες που θα υπάρξουν για παρεμβάσεις ή μετατροπές, πάντως σε κάθε περίπτωση θα φθάσει τα 2 εκατ. ευρώ.

Δύο νέα καταστήματα τον χρόνο
Σε ό,τι αφορά το μεσο-μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης της ΕΝΑ, προβλέπεται ανά έτος η ίδρυση δύο καταστημάτων, σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, όπως και η ενίσχυση του δικτύου της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά τέσσερα καταστήματα στην Αθήνα, από ένα σήμερα, και δύο στη Θεσσαλονίκη, από επίσης ένα σήμερα.

Μάλιστα, το κατάστημα της Θεσσαλονίκης εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Μάιο, ενώ πέρυσι η εταιρεία μετεγκατέστησε το κατάστημά της στην Πάτρα σε νέο, μικρότερο, αλλά πιο λειτουργικό κτίριο.

Αναφορικά με τα μεγέθη της ΕΝΑ cash & carry, το 2010 εξελίχθηκαν θετικά (σε συγκρίσιμα μεγέθη), ενώ ανάλογη αναμένεται η πορεία της και κατά το 2011 παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει σε ανάπτυξη, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, προβλήματα τα οποία δημιουργούν προοπτικές επέκτασης στα οργανωμένα δίκτυα χονδρικής, που σήμερα εκτιμάται ότι κατέχουν το 10%-11% του συνόλου της χονδρεμπορικής αγοράς.