Για ένα Πάσχα αλλιώτικο από κάθε προηγούμενο προετοιμάζονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα τελευταία νομοθετικά μέτρα κατά της ακρίβειας, η απειλή της επέκτασης ενός εξ αυτών και στα τρόφιμα, οι διεθνείς ανατιμητικές τάσεις σε ορισμένες κρίσιμες πρώτες ύλες, η απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο και η επιμονή του υψηλού, αν και επιβραδυνόμενου, τιμάριθμου στα τρόφιμα, δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο μίγμα, που ουδείς γνωρίζει πώς θα επηρεάσει την κατανάλωση την πασχαλινή περίοδο.

H ακρίβεια εξακολουθεί να απαξιώνει το μέσο οικογενειακό εισόδημα, με τον καταναλωτή να προσέρχεται στις σάλες των σούπερ μάρκετ υποχρεωμένος να προσαρμοστεί σε μια νέα συνθήκη τιμολόγησης των περισσοτέρων ειδών εκτός των τροφίμων, με χαμηλότερες ονομαστικές τιμές, μικρότερες προσφορές και πιθανώς διαφοροποιημένες τελικές τιμές.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι φέτος το Πάσχα όσα προϊόντα παράγονται με κακάο, θα τιμολογηθούν σαφώς ακριβότερα από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Οι ανατιμήσεις διεθνώς στο κακάο είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που θεωρείται βέβαιο ότι τα περισσότερα από τα πασχαλινά γλυκίσματα, με πρώτα απ’ όλα τα πασχαλινά αυγά, θα διατεθούν σε τέτοιες τιμές, ώστε για τους περισσότερους καταναλωτές μάλλον θα χαθεί η γλύκα τους. Πάντως η ζάχαρη φαίνεται ότι τιμολογιακά έχει ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Όσο για τις τιμές των φρέσκων αυγών, διατηρούνται περίπου στο επίπεδο της προηγούμενης πασχαλινής περιόδου.

Το ύψος της «λυπητερής» του πασχαλινού τραπεζιού θα κριθεί από την τιμή του οβελία, για την οποία ουσιαστική αντίληψη θα έχει ο κόσμος της αγοράς περίπου ένα δεκαήμερο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση όλα συνηγορούν στο ότι φέτος θα υπάρξει μια μικρή αύξηση του συνολικού κόστους προμήθειας των προϊόντων που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι, αν και οι πιο αισιόδοξοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι η σχετική δαπάνη των νοικοκυριών θα είναι αντίστοιχη της περσινής.

Πάσχα με νικητές και χαμένους
Ανεξαρτήτως των προσπαθειών των περισσότερων νοικοκυριών να τα φέρουν βόλτα, αναζητώντας προϊόντα σε προσφορές και καταφεύγοντας σε προϊόντα ιδιωτικού σήματος, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα δώσουν τη δική τους μάχη, ώστε η Μεγάλη Εβδομάδα να έχει αναστάσιμο μήνυμα για τις πωλήσεις τους. Έχοντας, μάλιστα, ζήσει την εμπειρία μιας υποτονικής εκκίνησης του έτους, με το συνολικό τζίρο του κλάδου να κινείται με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για ορισμένες αλυσίδες ακόμη και οριακά αρνητικούς, είναι βέβαιο ότι όλοι οι ανταγωνιστές θα επιδιώξουν να τονώσουν την ελκυστικότητά τους έναντι των καταναλωτών, προκειμένου είτε να βάλουν στο χέρι νέα μερίδια αγοράς είτε να συντηρήσουν τα υφιστάμενα.

Τα προϊόντα-«κράχτες» θα έχουν ασφαλώς τον πρώτο λόγο, με το αρνί να πρωταγωνιστεί στον διαγκωνισμό των λιανεμπόρων για την απόσπαση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών και τις αρμόδιες διευθύνσεις των εταιρειών του κλάδου να μεριμνούν ώστε να μην τους ξεμείνουν αδιάθετες ποσότητες προς αποφυγή της διπλής ζημίας.

Ο κόσμος της αγοράς κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του, ώστε η Μεγάλη Εβδομάδα να μην είναι μόνο εβδομάδα παθών, αν και κατά βάθος όλοι είναι λίγο-πολύ πεισμένοι ότι «το φετινό Πάσχα θα έχει νικητές και χαμένους», όπως σχολίασε πικρόχολα ένας από τους μάνατζερ του κλάδου.