Σύντομα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το ενδιαφέρον της εισηγμένης εταιρείας Premia Properties ΑΕΕΑΠ για τα ακίνητα αλλά και την οινοποιητική δραστηριότητα της Ιωάννης Μπουτάρης και Υιός.

Αυτό ανέφερε στο FOODReporter ο Γιάννης Βογιατζής, επί σειρά ετών γενικός διευθυντής του οινοποιητικού τομέα της εταιρείας Μπουτάρης. Ο ίδιος αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις λεπτομέρειες του deal φάνηκε διστακτικός σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον της Premia Properties, πέραν των ακινήτων της εταιρείας, και για τον οινοποιητικό κλάδο.

Το ίδιο ερωτηματικό άφησε και ο COO της Premia Properties, Γεώργιος Μπάκος, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από το FOODReporter ανέφερε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για διαθέσιμα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Από τη στιγμή , όμως, που όπως είπε, δεν υπάρχει τίποτε επίσημο, επιφυλάχθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Σε προχωρημένες συζητήσεις οι δύο πλευρές
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρεται ότι και οι δυο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο των προχωρημένων συζητήσεων, με στόχο την διάσωση της ιστορικής ελληνικής οινοποιΐας, η οποία δραστηριοποιείται από το 1879.

Η εταιρεία Μπουτάρης, της οποίας η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης από τον Οκτώβριο του 2018, παραμένει προβληματική έκτοτε, με χρέη τα οποία ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ , περίπου, από τα οποία τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τράπεζες και τα υπόλοιπα οφειλές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, εργαζομένους και προμηθευτές.

Κομβικής σημασίας για την επίτευξη της συμφωνίας, αν τελικά ευοδωθούν οι συζητήσεις, είναι δυο ημερομηνίες.
Η πρώτη είναι η 25η Φεβρουαρίου, όπου έχει συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων με κύριο θέμα την έγκριση των ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων για τις χρήσεις 2018.2019 και 2020.

Η δεύτερη είναι η 28η Φεβρουαρίου, ημερομηνία στην οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει τεθεί το deadline της τελικής απόφασης και των δύο πλευρών για την συμφωνία.
Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που η Premia Properties δεν ενδιαφέρεται για τον οινοποιητικό τομέα, εξέλιξη που μάλλον είναι αναμενόμενη, σύμφωνα με ένα σενάριο θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία από ένα κονσόρτσιουμ με ελληνικά και σουηδικά funds, στην οποία θα περάσει ο τομέας της οινοποιητικής δραστηριότητας.

Το όλο εγχείρημα είναι μια προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης της εταιρείας Μπουτάρης, το οποίο όμως έχει να υπερπηδήσει και το εμπόδιο των τραπεζών. Κάτι πολύ δύσκολο καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό ως σήμερα, το ενδιαφερόμενο μέρος για τα ακίνητα, δηλαδή η Premia Properties, δεν έχει καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι μια παρόμοια προσπάθεια εξυγίανσης του δανεισμού της εταιρείας είχε επιχειρηθεί και το 2017, σε συμφωνία με τις παραπάνω πιστώτριες τράπεζες. Τελικά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε, καθώς δεν τηρήθηκαν ορισμένοι όροι της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα, η πώληση της θυγατρικής και του οινοποιείου με ιδιόκτητο αμπελώνα που διατηρεί ο όμιλος Μπουτάρη στη Νότια Γαλλία.

Βέβαια, το σχέδιο που απέτυχε δεν προέβλεπε ούτε «κούρεμα» των δανειακών οφειλών ούτε άλλες διευκολύνσεις, παρά μόνο μια περίοδο χάριτος ενός έτους, όπου η εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλει μόνο τόκους και φυσικά τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του δανεισμού.

Εκτός από την προσπάθεια αυτή υπήρξαν και άλλες συζητήσεις στο διάστημα από το 2017 και μετά, με άλλα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα που όμως ούτε αυτές ευοδώθηκαν, λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.