Δέσμη προτάσεων που αφορά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του κλάδου παρουσίασε στο ΔΕΠΑΘΑ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Σωματείο Περιπτερούχων - Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα». Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Παλιογιάννης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των αρμοδίων, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.

Δέσμη προτάσεων που αφορά στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του κλάδου παρουσίασε στο ΔΕΠΑΘΑ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Σωματείο Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Αθήνας «Η Ενότητα». Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Παλιογιάννης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των αρμοδίων, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.

Με στόχο την επίλυση των βασικότερων προβλημάτων του κλάδου, το Σωματείο «Η Ενότητα» ανέπτυξε την πρότασή του σχετικά με την αύξηση των διαστάσεων των περιπτέρων, την επαγγελματική κατοχύρωση των περιπτερούχων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συναντήσεών του με τους αρμόδιους φορείς του ΔΕΠΑΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η παρουσίαση της πρότασης

«Κατά τη συνάντησή μας με το στρατηγό κ. Κουκούλη στο ΔΕΠΑΘΑ συζητήσαμε την πρόταση-τρίπτυχο καθώς και τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είναι οι αυξήσεις στα μισθώματα, η κατάργηση της Α΄ Ζώνης στο Δήμο Αθηναίων και η έγκριση της αύξησης του ορίου εισοδήματος (από τα 2.347,76 ευρώ στα 7.043,28 ευρώ), βάσει του οποίου οι ανάπηροι δικαιούνται να αποκτήσουν περίπτερο. Ο κ. Κουκούλης (που αντικατέστησε τον κ. Χωραφά) δεσμεύτηκε να μελετήσει την πρόταση και τόνισε ότι θα προωθήσει τα ζητήματα που μας αφορούν, προσθέτοντας ότι τάσσεται εξ’ αρχής με το δίκιο από όπου κι αν προέρχεται. Συγχρόνως, κατά τη συνάντησή μας με το γενικό γραμματέα και το σύμβουλό του, κ. Λοτίδη, παρουσιάσαμε την ίδια πρόταση και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τονίσαμε τις πραγματικές διαστάσεις όλων των προβλημάτων, αλλά και την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Διευκρινίσαμε επίσης ότι σε περίπτωση άρνησης του Υπουργείου να υλοποιήσει τις προτάσεις μας στα βασικότερα προβλήματα, όπως την ένταξή μας στην επαγγελματική στέγη, είναι ήδη ειλημμένη η απόφασή μας για κινητοποιήσεις, ενώ αν χρειαστεί, θα προσφύγουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι απαράδεκτο να είμαστε οι μοναδικοί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουμε ενταχθεί στις επαγγελματικές μισθώσεις, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την άνιση μεταχείρισή μας και πολλά άλλα προβλήματα. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να εξεταστεί η δέσμη προτάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και εκείνοι δεσμεύθηκαν πως θα δώσουν απαντήσεις μέσα σε ένα μήνα», επισημαίνει ο πρόεδρος της «Ενότητας» κ. Νίκος Παλιογιάννης.

Οι ενέργειες για τη μεταφορά περιπτέρων

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας καταθέσαμε υπόμνημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη μεταφορά περιπτέρων εν όψει της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, καταγγέλλοντας τη βούληση είτε του Δήμου Αθηναίων είτε άλλων φορέων για διωγμό των περιπτέρων με πρόσχημα τα έργα ανάπλασης. Διαφωνούμε ριζικά με τη μεταφορά περιπτέρων από την πλατεία Ομονοίας και από οποιαδήποτε άλλη περιοχή από τη στιγμή που δεν συντρέχει πραγματικός λόγος γι’ αυτήν. Ωστόσο το βασικό θέμα που τίθεται στο ήδη μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για τη μεταφορά τους, από τη στιγμή που ο κλάδος είναι ακέφαλος μετά την 640/2000 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αφαίρεσε τη σχετική αρμοδιότητα από τη Νομαρχία. Για το θέμα αυτό θα συναντηθούμε και με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών και Πολιτισμού, ενώ θα ζητήσουμε να έχουμε εγγράφως τις θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες», τονίζει ο ίδιος.

Η συσπείρωση του κλάδου

«Η πρόταση που κατατέθηκε στους ανωτέρω φορείς παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2001 και στα σωματεία του κλάδου και έγινε αποδεκτή στα βασικότερα σημεία της. Ξαφνικά όμως και χωρίς να μας ενημερώσει, όπως άλλωστε όφειλε, η Ένωση Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας κατέθεσε διαφορετική πρόταση –εκ διαμέτρου αντίθετη με τη δική μας– με την οποία δεν ζητά την ένταξή μας στις επαγγελματικές μισθώσεις αλλά την αύξηση του χρόνου μίσθωσης. Όταν από τον ίδιο κλάδο κατατίθενται δύο διαφορετικές προτάσεις, οι πιθανότητες να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας μειώνονται αισθητά. Το θετικό βέβαια είναι ότι την πρόταση που καταθέσαμε εμείς τη συνυπογράφουν άλλα τέσσερα σωματεία: ο Σύνδεσμος Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς», η Ένωση Περιπτερούχων Πειραιά «Η Αγία Τριάς», το Σωματείο της Κοζάνης και το Σωματείο της Καλαμάτας. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους αρμόδιους φορείς και αναλόγως των αποτελεσμάτων, η περαιτέρω στάση μας θα εξαρτηθεί από τον ίδιο τον κλάδο.

Η «Ενότητα», που έχει αποδείξει εμπράκτως ότι αγωνίζεται για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, θα πράξει και στην προκειμένη περίπτωση τα δέοντα, βάσει των δεσμεύσεών της που δεν ήταν μόνο προεκλογικές. Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους συναδέλφους είναι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας και αν χρειαστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, να πιέσουμε δυναμικά για το σκοπό αυτό ακόμη και με απεργιακές κινητοποιήσεις», προσθέτει ο κ. Παλιογιάννης.