Στο 20% υπολόγισε τις ανατιμήσεις σε κατηγορίες τροφίμων η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τον Οκτώβριο 2023, μέσα στο σύνολο του πληθωρισμού, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά κατά 3,4% στο σύνολό του.

Ο συνολικός πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά, κατά 0,6%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023, πτωτικά πάντως, κατά 1,2%, συγκριτικά με τον Οκτώβριο 2022. Ως προς τις ανατιμήσεις, πρωταγωνιστούν τα τρόφιμα κι ενώ το FOODReporter έχει ήδη παρουσιάσει πληροφορίες για αυξημένους τιμοκαταλόγους που πρόκειται να έρθουν από οίκους τροφίμων του εξωτερικού και για το μήνα Δεκέμβριο. Στέλεχος της αγοράς που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί σχολίασε στο FOODReporter ότι «δεν αποκλείεται ορισμένες εταιρείες, που δεν παράγουν προϊόντα στην Ελλάδα, να βλέπουν την τρέχουσα συγκυρία ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να βελτιώσουν την κερδοφορία τους».

Ποια τρόφιμα ακρίβυναν τον περασμένο μήνα
Επιστρέφοντας στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη πληθωριστική αύξηση για τον τομέα των τροφίμων καταγράφεται στα έλαια, κατά 26% και ακολουθούν τα φρούτα, στο 20%, οι φυσικοί και συμπυκνωμένοι χυμοί στο 14,3%, το εμφιαλωμένο νερό, κατά 14% και τα φρέσκα λαχανικά κατά 12,3%.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Οκτώβριο 2023 καταγράφηκαν αυξήσεις, κατά 9,9%, στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, καφέ, κακάο, τσάι, φυσικό μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, χυμούς φρούτων. Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση κατά 4,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, κυλικεία κι ακόμη, αύξηση στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 2,6%.

Το «κυνήγι» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εξάλλου, την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2023, η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους €619.512 στις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών Γιοβάς ΑΕ (€253.650), Notos.com (€290.950) και Graffiti ΑΕ (€74.912), με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστα Σκρέκα, να δηλώνει αναφορικά με το φαινόμενο της αθέμιτης κερδοφορίας που επιβαρύνει τον πληθωρισμό: «Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση ιδίως όσον αφορά σε καταναλωτικά προϊόντα με ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα.

Στόχος μας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, είναι να μετριάσουμε τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας. Η προσπάθειά μας είναι αδιάλειπτη»


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter