Με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου η έκθεση Startups in Greece 2021-2022, από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partners. Σύμφωνα με την έκθεση, που παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για το ελληνικό οικοσύστημα, τα επιτεύγματα των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, το 2021 αποτέλεσε χρονιά με νέα ρεκόρ στην αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή.

Ενδεικτικά, ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν το 2021 είναι μεγαλύτερος των εβδομήντα, ήτοι 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν σχετικά υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι οι δέκα κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό 2020. Επίσης, το 2021 σημειώθηκαν και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των δέκα κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Εξετάζοντας τα ποσά που οι εταιρείες ζητούν από τα funds, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στην περιοχή των 100.000-200.000 ευρώ, όπως και των 400.000-500.000 ευρώ, πράγμα που σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός νέου κύματος νεοφυών επιχειρήσεων το 2022.

Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών, επισημαίνεται στην έκθεση, ανεβαίνει στο εντυπωσιακό 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος.