Πληθωρισμός στο σημείο ΜΗΔΕΝ, μετά από 46 συναπτούς μήνες πορείας της ελληνικής οικονομίας στον αστερισμό του αποπληθωρισμού. Τον Φεβρουάριο του 2013 ήταν η τελευταία φορά που ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν είχε αρνητικό πρόσημο. Τον περασμένο Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά τέσσερα χρόνια, παρά δύο μήνες, καταγράφηκε μηδενική αύξηση του πληθωρισμού.

Κάτι είναι κι αυτό, ίσως ένα από τα σημεία-προάγγελους της αλλαγής πλεύσης της ελληνικής οικονομίας που αναμένουν η κυβέρνηση και οι κυριότεροι διεθνείς οργανισμοί για το 2017, καταγράφοντας μια συγκρατημένη ανάπτυξη του ΑΕΠ και ανάλογη μείωση της ανεργίας, χωρίς όμως να προκύπτουν κέρδη ανάλογα υπέρ της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών εισοδημάτων…

Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν και το 2016 αρνητικός, καθώς διαμορφώθηκε στο -0,8% έναντι -1,7% το 2015. Ο μοναδικός Δεκέμβριος με αρνητικό πληθωρισμό πριν τη μεγάλη ύφεση ήταν το 1961 με -0,8% και μοναδικό έτος με αποπληθωρισμό ήταν το 1962 με -0,3%!

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2015 είχε μειωθεί στο 71% του μέσου όρου της ΕΕ-28 από 77% που ήταν το 2011, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη (ουραγός είναι η Λετονία με 64%), ενώ στη Λιθουανία και στην Εσθονία φθάνει το 74%.

«Το 2017 αναμένεται να είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία», τονίζεται σε έκθεση της Alpha Bank, όπου επισημαίνεται πως ναι μεν η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει, αλλά ταυτόχρονα το διεθνές περιβάλλον προβάλλει ιδιαιτέρως ασταθές. Οι οικονομικοί αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ως ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στις μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, ίσως και Ιταλία) και την διόγκωση του ευρωσκεπτικισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,5%, ίσως και στο 1,3%, και η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Πάντως, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα σημειωθούν στην Ιρλανδία και την Σλοβακία (άνω του 3%), ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι μικρότερο του 1%.

ΙΟΒΕ: Σε πορεία σταδιακής εξομάλυνσης
Τις αισιόδοξες προβλέψεις παρά την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έρχονται να τονώσουν και τα ευρήματα της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ του Δεκεμβρίου. «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος», τονίζεται από το ΙΟΒΕ, «συνεχίζει την τάση ανάκαμψης του τελευταίου διαστήματος» και τον Δεκέμβριο κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 21 μηνών «ακολουθώντας μια πορεία σταδιακής εξομάλυνσης μετά τις δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015». Οι επιχειρήσεις, επισημαίνουν οι ερευνητές του ΙΟΒΕ, φαίνεται να προσαρμόζονται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας αναφορικά με τη ζήτηση και αναζητούν κατάλληλη τοποθέτηση στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Στην πλευρά των καταναλωτών, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα, καταγράφεται μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας και λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Ωστόσο, παρά την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σταθερά πρώτη στην ΕΕ ως προς την απαισιοδοξία των νοικοκυρών, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, ενώ έπονται η Λετονία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Θετικά σημάδια στις εξαγωγές και τη λιανική
Στα θετικά των τελευταίων μηνών μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την αύξηση των εξαγωγών κατά 4,2% τον Νοέμβριο, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 11,1% αν δεν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή. Συνολικά το εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 2,1%, αλλά αυξημένες κατά 2,1% χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, το εντεκάμηνο οι εξαγωγές έφτασαν τα 3,94 δισ. ευρώ έναντι 4,92 δισ. ευρώ των εισαγωγών, δηλαδή είχαμε ένα έλλειμμα της τάξης του ενός δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι εξαγωγές ποτών και καπνού ήταν υψηλότερες από τις εισαγωγές (672 έναντι 565 δισ. ευρώ).

Σημεία ανάκαμψης καταγράφονται και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπου τους τελευταίους μήνες άρχισε να εμφανίζεται όλο και συχνότερα θετικό πρόσημο τόσο στον τζίρο όσο και στον όγκο λιανικών πωλήσεων. Ιδιαίτερα ασταθής είναι η πορεία της απασχόλησης στον κλάδο. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο ήταν περίπου κατά 10.000 άτομα χαμηλότερος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, αλλά απείχε κατά 35.000 άτομα το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών που είχε καταγραφεί το 2014.

Σε σχέση με το 2008 οι θέσεις απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου έχουν μειωθεί κατά 210.000, ενώ σήμερα οι εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν εργασία στο 17,8% του συνόλου των απασχολούμενων της χώρας, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 απασχολούνταν στον κλάδο 630.300 άτομα, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 (ιστορικό ρεκόρ) είχαν φτάσει να απασχολούνται 841.200 άτομα.

Πικρές γιορτές
Ωστόσο, παρά τα σημεία ανάκαμψης που εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, οι συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις κατά τον τελευταίο μήνα του 2016, ήταν η κύρια αιτία διάψευσης των ελπίδων των εμπόρων για σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεών τους κατά την εορταστική περίοδο. Η ανάκαμψη όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά αντίθετα η σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ έδειξε ότι οι πωλήσεις κατά το διάστημα αυτό ήταν μειωμένες κατά 17,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. Σήμερα απλώς οι έμποροι μεταθέτουν τις ελπίδες τους για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

Μόνο κατά το 7% οι έμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ο τζίρος τους ήταν υψηλότερος φέτος, ενώ κατά το 76% είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται σημαντικά. Οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης, με το 88% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πτώση των πωλήσεων έναντι 4% που δήλωσαν αύξηση.

Ο κλάδος της διατροφής ήταν αυτός που πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Κατά το 58% οι ερωτούμενοι του κλάδου δήλωσαν μείωση των πωλήσεών τους, ενώ κατά το 10% αύξηση.

Συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη φυγή χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τη μεταναστευτική κίνηση, το διάστημα 2008-2015 έχουν μεταναστεύσει από την Ελλάδα συνολικά 698.618 άτομα. Αν συνυπολογιστούν οι εισερχόμενοι μετανάστες, προκύπτει ότι το διάστημα αυτό έφυγαν από τη χώρα 213.319 άτομα περισσότερα από εκείνα που εισήλθαν σε αυτήν.

Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος είναι ότι ενώ το 2008 και 2009 οι μετανάστες κυμαίνονταν γύρω στα 43.000 άτομα, από το 2012 και μετά ξεπερνούν ετησίως τα 100.000 άτομα.