Με τον προϋπολογισμό της ΕΛΟΠΥ να προσεγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ για το 2023, ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, γνωστοποίησε ότι η αμερικανική αγορά θα είναι η αγορά – στόχος για την υδατοκαλλιέργεια φέτος, σύμφωνα με δήλωσή του στην εορταστική εκδήλωση για την ετήσια κοπή της πίτας, στις 14 Φεβρουαρίου 2023, στο Divani Caravel Hotel στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικότερα, ο κ. Τουραλιάς ανέφερε από το βήμα ότι από το 2019 και μετά, η ΕΛΟΠΥ έχει επενδύσει 6 εκατ. ευρώ σε δράσεις προώθησης του ελληνικού προϊόντος. «Ορίσαμε ως αγορά στόχου για το 2023 την αμερικανική αγορά και έχουμε εγκρίνει ένα ποσό το οποίο μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια αγορά όπου υπάρχει δυναμική» σημείωσε ο ίδιος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξία της ελληνικής εξωστρέφειας του τομέα της υδατοκαλλιέργειας σε αγορές παγκόσμιας κλίμακας.

Μεταξύ άλλων, έδωσε το «παρών» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υδατοκαλλιέργεια ως τον δυναμικότερο κλάδο και το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν του πρωτογενούς τομέα της χώρας, προσθέτοντας: «Είναι χρέος μας να σας βοηθήσουμε να παραμένετε μπροστά από τον αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό».

Το μέγιστο κόστος βρίσκεται στις πρώτες ύλες για τις ιχθυοτροφές
«Όσον αφορά στο κομμάτι της λιανικής, εκείνο όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα, και κυρίως στην Ευρώπη.

Η ανθεκτικότητα και οι υποδομές του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας ήταν πολύ σημαντικές, διότι με τις συνθήκες που υπήρχαν, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και στο κομμάτι της υγιεινής, κρατώντας ανοικτά τα συσκευαστήρια και τις εγκαταστάσεις» σχολίασε ο Απόστολος Τουραλιάς στους δημοσιογράφους σχετικά με την ανταπόκριση του κλάδου υδατοκαλλιέργειας απέναντι στις δυσκολίες που προξένησε ο ερχομός της πανδημίας.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι το γεγονός ότι καταφέραμε σε χώρους που ουσιαστικά είχε ατονήσει η εφοδιαστική αλυσίδα (Ιταλία), τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας να εφοδιάζουν τρεις φορές την εβδομάδα όλη την αγορά της Ιταλίας» συμπλήρωσε. Σχετικά με την επιρροή της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία στα κόστη του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ο κ. Τουραλιάς σημείωσε ότι το μέγιστο κόστος βρίσκεται στις πρώτες ύλες για τις ιχθυοτροφές, καθώς σήμερα η εν λόγω τροφή ξεπερνά το 1,4 ευρώ το κιλό, ζημιώνοντας σημαντικά τους ιχθυοπαραγωγούς.

«Τον Ιανουάριο του 2023, παρατηρήσαμε μία ελαφριά κάμψη στο κομμάτι των ποσοτήτων» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ σχετικά με την κατά κεφαλήν κατανάλωση, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκαλεί αυτή η μείωση ανησυχία, καθώς εξαρτάται ο κλάδος από την εποχικότητα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter