Την αναβάθμιση του ρόλου του ως ομίλου αγορών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητάς του επιδιώκει ο ΕΛΟΜΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή του βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ισχυρό εταίρο του ευρωπαϊκού κλαδικού ανταγωνισμού, ώστε να ενταχθεί στους κόλπους του. Σχετικά οι διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στις προσέχεις εβδομάδες.

Eφόσον οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν με θετικό αποτέλεσμα, ο ΕΛΟΜΑΣ θα ενταχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ομίλους αγορών, που, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, διαχειρίζεται έναν ετήσιο τζίρο της τάξης των 140 δισ. ευρώ, διαπραγματευόμενος κεντρικά τόσο για την παραγωγή και προμήθεια του συνόλου των PL προϊόντων που διακινούν τα μέλη του, όσο και την προμήθεια προϊόντων που παράγουν και εμπορεύονται στην Ευρώπη περί τις 35 πολυεθνικές εταιρείες. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα οφέλη που μπορεί να έχει ο ΕΛΟΜΑΣ από την επιδιωκόμενη συνεργασία, κάνουν λόγο για την εξασφάλιση υπέρ των μελών του περίπου μιας έξτρα μονάδας στις παροχές των πολυεθνικών και περίπου πέντε έξτρα μονάδων στις παροχές για την προμήθεια των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σημειώνεται ότι μέλος στον εν λόγω ευρωπαϊκό φορέα, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, ήταν πριν από χρόνια μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα, που πλέον έχει ενταχθεί σε άλλο ανάλογο σχήμα.

Σε φάση σταθερότητας
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΛΟΜΑΣ, στελέχη της διοίκησής του σημειώνουν ότι ο όμιλος σήμερα βρίσκεται σε φάση σταθερότητας, καθώς δεν εκδηλώνονται πια φυγόκεντρες δυνάμεις. Μετά και την αποχώρηση της Προμηθευτικής, λόγω της εξαγοράς της από τη Μασούτης, ο όμιλος εμφανίζει συνοχή των δυνάμεών του. Επισημαίνουμε, εξάλλου, ότι πρόσφατα απέφυγε την απώλεια του τζίρου της ροδίτικης αλυσίδας Σπανός, καθώς αυτή, λόγω οικονομικών προβλημάτων, πέρασε υπό τον έλεγχο δύο άλλων μελών του ΕΛΟΜΑΣ. Ειδικότερα, από τα πέντε καταστήματά της τα τέσσερα έγιναν franchise της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ένα εξαγοράσθηκε από τη Bazaar, οπότε ο τζίρος τους καταμετράται στον όμιλο.

Η διοίκηση του ΕΛΟΜΑΣ εκτιμά ότι το 2019 θα κλείσει για τα μέλη του με συνολικό τζίρο της τάξης των 1,250 δισ. ευρώ έναντι 1,200 δισ. ευρώ το 2018 και 1,100 δισ. ευρώ το 2017. Στη φάση αυτή την ανάπτυξη του ΕΛΟΜΑΣ φαίνεται πως οδηγεί κυρίως η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία, τρέχοντας σε «ράλι εξαγορών» τα τελευταία χρόνια, σημειώνει δυναμική ανάπτυξη των μεγεθών της. Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά κατά πολύ πλέον τα 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στον ΕΛΟΜΑΣ είναι ενταγμένες 24 αλυσίδες, συνολικού δυναμικού περίπου 800 καταστημάτων. Στο πεδίο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας επίσης παρατηρείται μια σταθερότητα, καθώς ο όμιλος εδώ και καιρό δεν εμπλουτίζει περαιτέρω τη γκάμα των εν λόγω προϊόντων. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του, λόγω του έντονου price off στις τιμές των επωνύμων αγαθών και άρα της αυξημένης ζήτησής τους, ο όμιλος δεν έχει εξ αντικειμένου μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των ιδιωτικών του σημάτων, οπότε επικεντρώνει την εμπορική του πολιτική στα επώνυμα προϊόντα.

Στη διατήρηση της δυναμικής του ομίλου συμβάλλει καθοριστικά και απόφασή του να επενδύσει στη διαφήμιση. Έχοντας εδώ και μήνες καθημερινή παρουσία στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, ο ΕΛΟΜΑΣ ήλθε πιο κοντά στο καταναλωτικό κοινό, επικοινωνώντας τόσο τις πρόσφορες του όσο και τα εμπορικά σήματα των αλυσίδων που μετέχουν σε αυτόν. Έτσι, όπως εκτιμάται, το κοινό συν τω χρόνω συνειδητοποιεί τη συνάρτηση της εταιρικής ταυτότητας κάθε μέλους με την κοινή τους ομιλική ταυτότητα.