Θέση ενεργού άμυνας απέναντι στην «ομάδα G4» λαμβάνουν τα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, πιέζοντας ανοικτά πλέον τους προμηθευτές για πιο ανταγωνιστικές παροχές σε σχέση με τους ισχυρούς του λιανεμπορίου και ειδικότερα τους τέσσερις μεγαλύτερους, που αποτελούν τους «G4», όπως τους αποκαλούν στον ΕΛΟΜΑΣ, δηλαδή τις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Metro και Μασούτης.

Στον όμιλο λένε ότι οι «G4» λαμβάνουν τις πλέον ανταγωνιστικές παροχές από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Οι ποσοστιαίες μονάδες που τους χωρίζουν από την υπόλοιπη αγορά ως προς τις ετήσιες συμφωνίες, υπολογίζονται σε τέσσερις. Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του ΕΛΟΜΑΣ είναι να περιορίσει φέτος αυτή τη διαφορά στις τρεις μονάδες.

Ο συναγερμός στον όμιλο αγορών ήχησε από τη στιγμή που έκλεισε το deal διάσωσης των δομών της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης, κινητοποιώντας άμεσα τις άλλες τρεις άλλες αλυσίδες του «G4» ν’ αρχίσουν τις αφόρητες πιέσεις στους προμηθευτές τους, η καθεμιά για λογαριασμό της, για καλύτερες παροχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΕΛΟΜΑΣ έχουν πυκνώσει τα ραντεβού με τους εκπροσώπους των μεγάλων προμηθευτικών εταιρειών, τα οποία πλέον κλείνονται με τα στελέχη ή τους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν τις ισχυρότερες δυνάμεις του ομίλου. Πρόθεση του ΕΜΟΛΑΣ είναι να καταστήσει σαφές στους προμηθευτές ότι για να επιβιώσει ως ομάδα το δυναμικό του πρέπει φέτος να κάνουν μια γενναία «διόρθωση» στις παροχές τους.

«Είναι αδύνατο ο αγώνας για τα μερίδια αγοράς να ξεκινάει κάθε χρόνο με τον ΕΛΟΜΑΣ να τρώει γκολ από τα αποδυτήρια, πριν δηλαδή καλά καλά αρχίσει το ματς», τονίζει χαρακτηριστικά στο σελφ σέρβις γνωστός επιχειρηματίας-μέλος του ομίλου αγορών, προσθέτοντας ότι η επιβίωση των μεσαίων του κλάδου καθίσταται πολύ δύσκολη, καθότι οι αλυσίδες κλείνουν τις χρήσεις τους με μέσο καθαρό περιθώριο κέρδους μόλις 1,2%, ενόσω οι παροχές που λαμβάνουν υστερούν κατά 4 ή και 5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών τους. «Οι προμηθευτές πρέπει φέτος να επανατοποθετηθούν απέναντι σε μια δύναμη της αγοράς, που αριθμεί περί τα 700 καταστήματα 30 επιχειρηματιών, οι οποίοι διενεργούν κάθε χρόνο έναν τζίρο της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ», προσθέτει ο ίδιος επιχειρηματίας, προειδοποιώντας: «Η συγκέντρωση της αγοράς είναι πλέον τόσο μεγάλη, που μια ενδεχόμενη αποδυνάμωση του ΕΛΟΜΑΣ, ενός ομίλου που σήμερα βάσει του αθροιστικού τζίρου των μελών του κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο, σε κάθε περίπτωση δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της βιομηχανίας…».

Η ατολμία πληρώνεται…
Στόχος του ομίλου αγορών είναι να μπορέσει να ανακόψει, έστω μερικώς, το ρεύμα μετακίνησης μερίδας των καταναλωτών στο δίκτυο της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, διασώζοντας έτσι επ’ ωφελεία των μελών του ένα μέρος του τζίρου που «αλίευσαν» κατά τη διάρκεια της έκπτωσης του δικτύου της Μαρινόπουλος. Βέβαια, τα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ αντιλαμβάνονται πλέον πως σήμερα πληρώνουν την ατολμία τους να δομήσουν μια ενιαία εταιρική ταυτότητα κι ένα κοινό δίκτυο διανομής, ώστε να τοποθετούνται διαπραγματευόμενοι από ισχυρότερη θέση έναντι των προμηθευτών τους. Το co-branding που κτίζουν τελευταία τα μέλη του ομίλου αγορών, με τα κεφάλαια που διαθέτουν στη διαφήμιση, βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, όμως αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για τους προμηθευτές, ώστε ν’ αρχίσουν να αντιμετωπίσουν τον ΕΛΟΜΑΣ, όπως τους ισχυρούς του «G4». Μένει να φανεί κατά πόσο τα μέλη του ομίλου αγορών θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον δυναμικότερα, προκειμένου να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών.