Σημαντική είναι η συνεισφορά του κλάδου τροφίμων και ποτών στους κρίσιμους δείκτες ανάπτυξης, βάσει πρόσφατων μελετών του ΙΟΒΕ για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Αναφορικά, η πρώτη μελέτη αναδεικνύει τον θετικό αντίκτυπο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών στην ελληνική οικονομία, συντηρώντας 163.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η δεύτερη μελέτη δείχνει ότι η εγχώρια παραγωγή τροφίμων διατηρεί ηπιότερο ρυθμό ανόδου τιμών σε σύγκριση με τα εισαγόμενα τρόφιμα από το 2020 έως σήμερα. Σημειώνεται ότι οι μελέτες βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αξία παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας με ποσοστό 24,4%. Επιπλέον, αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον τομέα της εγχώριας μεταποίησης, απασχολώντας το 40% των εργαζομένων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Επίσης, η βιομηχανία επενδύει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), με την ετήσια δαπάνη να αντιπροσωπεύει το 10,9% της συνολικής δαπάνης του τομέα, κατατάσσοντας την στην κορυφή της Ευρώπης.

Αύξηση εξαγωγών και συγκράτηση πληθωρισμού
Σημαντική είναι και η επίδοση της βιομηχανίας στις εξαγωγές, με αύξηση 12,6% το 2023 σε σχέση με το 2022, ξεπερνώντας τα 6,8 δισ. ευρώ. Αυτό αναδεικνύει την ποιότητα και τη διαφοροποίηση των εγχώριων μεταποιημένων τροφίμων και ποτών. Σχετικά με τον πληθωρισμό, η μελέτη του ΙΟΒΕ καταδεικνύει ότι οι τιμές των εγχώριων τυποποιημένων τροφίμων αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα εισαγόμενα, απορροφώντας τις αυξήσεις κόστους πιο ομαλά για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός των τυποποιημένων εξαιρουμένου του ελαιόλαδου, τον Μάιο του 2024 ήταν -0,8%, δείχνοντας ότι έχει εισέλθει σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης από τις αρχές του 2024 και μετά.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, δήλωσε σχετικά: «Οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών παραμένει σημαντικός πυλώνας για την ελληνική μεταποίηση και επένδυση υψηλής απόδοσης για τη χώρα». Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τόνισε με τη σειρά του: «Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης, την αύξηση των εξαγωγών και τη διατήρηση χαμηλών τιμών στα τρόφιμα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter