«Ελντοράντο» αποτέλεσε η ΠΓΔΜ τα τελευταία είκοσι χρόνια για τα ελληνικά κεφάλαια και τις επιχειρήσεις της χώρας μας, καθώς επένδυσαν πάνω από 1 δισ. ευρώ σε όλο το μήκος και το πλάτος της οικονομίας του γειτονικού κράτους. Τα Σκόπια δεν αποτελούν πόλο έλξης μόνο για τις επιχειρήσεις της χώρας μας, αλλά και για τα ελληνικά νοικοκυριά από διάφορες ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αφού καθημερινά χιλιάδες συμπατριώτες μας μεταβαίνουν στους γείτονες, γιατί απλώς παρέχουν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πιο φθηνά τρόφιμα, πιο ελκυστικές τιμές σε πολλές υπηρεσίες (αν και κάποιες από αυτές είναι αμφιβόλου ποιότητας), καύσιμα σε πολύ καλύτερες τιμές κ.ά. είναι ορισμένα μόνο από τα πλεονεκτήματα της ΠΓΔΜ, που έλκουν τους Έλληνες καταναλωτές. Το διασυνοριακό «πάρε-δώσε» των βορειοελλαδιτών καταναλωτών με τις αγορές της ΠΓΔΜ αποτιμάται κάθε χρόνο ότι «στερεί» περί τα 800 εκατ. ευρώ από τις εγχώριες εμπορικές επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Η προοπτική μίας πιο «στενής» σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της ΕΕ (οψέποτε ανοίξει τους κόλπους της στους γείτονες), πιθανότατα θα μετατρέψει τα Σκόπια σε «νέα Βουλγαρία», με την έννοια της αθρόας εγκατάστασης τα τελευταία χρόνια στην κοινοτική Βουλγαρία πολλών χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, προκειμένου να αποφεύγουν την υπερφορολόγηση της Ελλάδας.

Τα πλεονεκτήματα της ΠΓΔΜ
Οι οικονομικές σχέσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ήδη από το 2003 διέπονται από την Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ. Η γειτονική χώρα διατηρεί ένα εξαιρετικά ελκυστικό «πακέτο» φορολογικών και άλλων προνομίων, ακριβώς για να αποτελεί προορισμό των ξένων άμεσων επενδύσεων. Όπως σημειώνεται στον Επιχειρηματικό Οδηγό για το 2018 του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, από το 2008 ισχύει ενιαίος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων, κερδών επιχειρήσεων και μερισμάτων 10%, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τα αδιανέμητα κέρδη και τα επανεπενδυόμενα είναι 0%! Ο ΦΠΑ υπολογίζεται και αποδίδεται σε όλες τις φάσεις παραγωγής και εμπορίου, σε ολόκληρο τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, με την επιφύλαξη νομικών εξαιρέσεων. Έχει καθορισθεί σε 18% γενικώς, αλλά εφαρμόζεται προτιμησιακό ποσοστό 5% στην αγορά των ακόλουθων αγαθών: Τρόφιμα, μηχανήματα και λογισμικό για την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων και οι μονάδες τους (ηλεκτρονικοί υπολογιστές), ζωοτροφές και ζώντα ζώα, φάρμακα, φαρμακευτικές και ιατρικές συσκευές, σπόροι και φυτευτικό υλικό, μεταφορές προσώπων, λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα κ.ά.

Ο φορολογούμενος που έχει καταβάλει φόρο σε ξένη χώρα, για κέρδος που πραγματοποιήθηκε από εργασία του στο εξωτερικό, απολαμβάνει δικαιώματος μειωμένης φορολογίας στην ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρχει μεταξύ των δύο αυτών χωρών συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας (τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει). Όπως σημειώνεται στον Επιχειρηματικό Οδηγό του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας, το επενδυτικό περιβάλλον της γείτονος χώρας περιλαμβάνει τα ακόλουθα θετικά χαρακτηριστικά: Ταχεία εγγραφή των εταιρειών στο εμπορικό μητρώο της χώρας (απαιτούμενος χρόνος η μία ημέρα), χαμηλό κόστος εργατικού δυναμικού, σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του δηναρίου ως προς το ευρώ, σταθερό φορολογικό σύστημα, ευνοϊκή γεωγραφική θέση –με επικείμενη την ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10, που βρίσκεται εντός ΠΓΔΜ (Tabanovce – Γευγελή)–, κατάταξη της χώρας στην 10η θέση επί συνόλου 190 χωρών, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2017», παρεχόμενα προνόμια εντός των Τεχνολογικών και Βιομηχανικών Αναπτυξιακών Ζωνών και βέβαια φορολογικά κίνητρα.

Αναπτυξιακές Ζώνες
Παράλληλα, στην ΠΓΔΜ λειτουργούν ή είναι υπό ίδρυση οι ακόλουθες Τεχνολογικές και Βιομηχανικές Αναπτυξιακές Ζώνες: Skopje 1 (στην περιοχή του Bunardziκ), Skopje 2 (σε περιοχή βορείως των Σκοπίων), Skopje 3 (10 χλμ. εκτός Σκοπίων), Tetovo, Stip, Prilep, Radovis, Berovo, Delcevo, Rankovce, Vinice, Γευγελή, Struga, Strumica και Kicevo. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τεχνολογικών και Βιομηχανικών Αναπτυξιακών Ζωνών της ΠΓΔΜ, τα προσφερόμενα κίνητρα στους επενδυτές εντός των ζωνών αυτών είναι 0% ΦΠΑ, 0% Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, 0% εταιρικός φόρος για 10 έτη και 0% φόρος εισοδήματος για 10 έτη. Τώρα, εάν σε κάποια χρόνια από τώρα, εφόσον ΠΓΔΜ γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, εξακολουθήσει να προσφέρει τις εν λόγω Τεχνολογικές και Βιομηχανικές Αναπτυξιακές Ζώνες, προς το παρόν είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί στα πλεονεκτήματά της, τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Βουλγαρία θα προσελκύουν κεφάλαια και επιχειρήσεις από την ελληνική οικονομία.

Διμερές Εμπόριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα ήταν το 2017 ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της, μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με μερίδιο 6,1% (από 5,7% το 2016) επί του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της. Η δε αξία του διμερούς όγκου εμπορίου πέρυσι ανήλθε σε 726,1 εκατ. ευρώ έναντι 597,5 εκατ. ευρώ το 2016. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της ΠΓΔΜ, έχοντας καλύψει το 8% των εισαγωγών της το 2017 (από 7,4% το 2016), και στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών προορισμού των εξαγωγών της ΠΓΔΜ (με ποσοστό 3,6% επί του συνόλου των εξαγωγών έναντι 3,4% το 2016). Οι ελληνικές εισαγωγές από την ΠΓΔΜ αφορούν, κυρίως, ακατέργαστα καπνά, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και ενδυματα. Όπως επισημαίνεται στον Επιχειρηματικό Οδηγό του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ενδυμάτων αφορά προϊόντα παθητικής τελειοποίησης κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στην ΠΓΔΜ, τα οποία εξάγονται στην Ελλάδα, για να τελειοποιηθούν και να επανεξαχθούν εν συνεχεία στη διεθνή αγορά.

Επενδύσεις
Η χώρα μας είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτών στα Σκόπια. Οι ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου, υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές μπίζνες στη γειτονική χώρα έχουν δημιουργήσει πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας. Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ. Στην τρίτη θέση από άποψη κύκλου εργασιών κατατάσσεται η «ΟΚΤΑ» (του ομίλου ΕΛΠΕ), ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στην ΠΓΔΜ. Στην 22η θέση βρίσκεται η «USJE-TITAN» (του ομίλου ΤΙΤΑΝ) και στην 24η η «Vero» (Βερόπουλος). Στις διακόσιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ περιλαμβάνονται επίσης οι «Pivara Skopje» (Coca Cola HBC), η «Dojran Steel» (του ομίλου Σιδενόρ), η «Zito Luks» (Elbisco), η «Mermeren Kombinat» (Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες) κά. Περίπου 500.000 τουρίστες και 2.000 φοιτητές από τα Σκόπια περνάνε κάθε χρόνο τα σύνορα προς την Ελλάδα, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του τζίρου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (σχεδόν 30%) αφορά στο εμπόριο της ΠΓΔΜ.

Οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας στα Σκόπια είναι, βέβαια, τα τελευταία χρόνια πολύ πιο υποτονικές συγκριτικά με το παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κατετάγη στην 8η θέση το 2017 μεταξύ των χωρών προέλευσης των άμεσων ξένων επενδύσεων με προορισμό την ΠΓΔΜ (συνολικό ποσό 5,54 εκατ. ευρώ) από την 103η το 2016, οπότε είχε καταγραφεί αποεπένδυση ύψους 15,69 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία ροών της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι, σε επίπεδο σωρευτικών άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΠΓΔΜ το χρονικό διάστημα 1997-2016 η Ελλάδα κατέλαβε την 3η θέση (με 463,4 εκατ. ευρώ), μετά την Αυστρία (567,5 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο.