Υποτίθεται ότι το γάλα θα έπρεπε να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την εθνική οικονομία και τις εξαγωγές, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες που προκύπτουν από την αποκλειστική χρήση του όρου «φέτα» από την Ελλάδα. Εντούτοις, η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων διευρύνεται.

Οι τιμές των ζωοτροφών καλπάζουν. Οι κτηνοτρόφοι σήμερα αγοράζουν το καλαμπόκι 31 λεπτά το κιλό έναντι 15 λεπτών πέρσι, το σιτάρι 27 λεπτά έναντι 14, το κριθάρι 29 λεπτά έναντι 16, τον γιαρμά 35 λεπτά έναντι 20 και την βαμβακόπιτα 35 λεπτά έναντι 17 λεπτών πέρυσι. Τις έντονες αντιδράσεις τους ξεσήκωσε και η απόφαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να αυξήσει φέτος την τιμή της ξηρής πούλπας από τα 120 ευρώ τον τόνο στα 200 ευρώ! Αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι δηλώνουν αδυναμία να δώσουν αυτές τις τιμές και ζητούν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους.

Οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι την αύξηση των τιμών την επέβαλε η διεθνής συγκυρία της έλλειψης πρώτων υλών, όπως και η μείωση της εγχώριας παραγωγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συνολική παραγωγή σκληρού σιταριού φέτος ήταν μόλις 700.000 τόνοι από 1 εκατ. τόνους πέρσι.

Ενα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι η τιμή του γάλακτος που μένει σταθερή εδώ και δύο χρόνια –εξαίρεση αποτελεί το αγελαδινό γάλα, που από 30-32 λεπτά το λίτρο πέρσι, ανήλθε φέτος στα 40-45 λεπτά, ωστόσο οι παραγωγοί θα ήταν ικανοποιημένοι με 55 λεπτά το λίτρο. Το πρόβειο γάλα το πουλούν στη γαλακτοβιομηχανία προς 85 λεπτά το λίτρο, ενώ το γίδινο προς 50 λεπτά το λίτρο, ζητούν όμως, αντίστοιχα, 1,10 ευρώ και 75 λεπτά το λίτρο. Την ίδια στιγμή οι τιμές τους στο κρέας παραμένουν καθηλωμένες -πχ το βόιο κρέας το πωλούν προς 3,80 ευρώ το κιλό, δηλαδή όσο πέρυσι και πρόπερσι, και το κρέας των αμνοεριφίων προς 6,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή όσο και πέρυσι.

Μέτρα κατά της κερδοσκοπίας
Την κερδοσκοπία, με ευθύνη των βιομηχανιών επεξεργασίας ζωοτροφών, κατήγγειλε πρόσφατα και ο κ. Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τον ερχόμενο χειμώνα αρκετοί από τους μικρούς κτηνοτρόφους θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους. Αυτό, όπως είπε, θα είναι πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία κατά πλειονότητα αποτελείται από μικρές μονάδες παραγωγής.

Από την πλευρά του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να βάλει τάξη στην αγορά του κρέατος, επεκτείνοντας και σε αυτόν τον τομέα τις αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ). Ο φάκελος των σχετικών προτάσεων του ΕΛΟΓ για την αγορά κρέατος βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου. Ο οργανισμός προτείνει την κατάρτιση ισοζυγίων κρέατος κατά τα πρότυπα εκείνων του γάλακτος, ενώ, μεταξύ άλλων, προτείνεται και η πρόσληψη 50 εργαζομένων (κυρίως κτηνιάτρων) για την κάλυψη των νέων δραστηριοτήτων του.

Η μετατροπή του ΕΛΟΓ σε Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος και η αύξηση του δυναμικού του αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του τρέχοντος μήνα. Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν με ανυπομονησία την εφαρμογή των ισοζυγίων κρέατος σε όλους τους χώρους της εμπορίας του προϊόντος και ιδίως στα κρεοπωλεία, ώστε να φαίνεται η ακριβής γεωγραφική προέλευση κάθε σφαγίου. Ετσι, εκτιμούν ότι με την αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος και στις αποδείξεις που θα εκδίδουν οι ταμειακές μηχανές των κρεοπωλείων, θα «χτυπηθούν» οι… ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων κρεάτων και θα μπει τάξη στην αγορά.