H πρώτη επεκτατική κίνηση στην οποία προχώρησε φέτος η ΕΥΣ ήταν στις 27 Ιανουαρίου, όταν ενέταξε στο δίκτυό της κατόπιν εξαγοράς τέσσερα καταστήματα της τοπικής αλυσίδας Γέγος στην Ανατολική Αττική, με παρουσία στην Αρτέμιδα και στο Μαρκόπουλο με ένα κατάστημα στην κάθε περιοχή και με δύο στο Πόρτο Ράφτη. Ακολούθησε μια δεύτερη εξαγορά στις 6 Μαΐου, αυτή τη φορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ AS Αγορά, με έδρα στη Λάρισα και δυναμικό έξι καταστημάτων, στην Αγιά, τη Νέα Σμύρνη, τους Αμπελόκηπους, τη Φιλιππούπολη, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τον Αμπελώνα και τη Λάρισα.

Στη συνέχεια η ΕΥΣ εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου νέου Σκλαβενίτης στη Μυτιλήνη, στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης-Θέρμης (θέση Καρά Τεπέ), τον Ιούλιο εγκαινίασε ακόμα ένα νέο σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα επί των οδών Ζέππου 16Α και Ξενοφώντος 31, τον Σεπτέμβριο ένα επίσης νέο Σκλαβενίτης στην Καρδίτσα επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 38 και, τέλος, στις 3 Νοεμβρίου ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του υπέρ μάρκετ της επωνυμίας της στη Λάρισα επί της Γιάννουλη (3ο χλμ. ΕΟ Λάρισας-Τυρνάβου). Το υπέρ μάρκετ, που είναι συνολικής έκτασης 6.270τμ, δεν είναι νέο, αλλά η εταιρεία το εκλαμβάνει ως νέο, καθότι φτιάχτηκε εκ του μηδενός, δεδομένης της ολοσχερούς καταστροφής του από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΥΣ, καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να επαναλειτουργήσει μόλις σε ενάμιση μήνα από την καταστροφή του, πράγμα που συνιστά ρεκόρ χρόνου.

Παράγοντες της εταιρείας λένε ότι ως το τέλος του έτους δεν θα υπάρξει άλλη προσθήκη καινούργιου καταστήματος στο δυναμικό της αλυσίδας. Συνεπώς σχετικά νέα θα υπάρξουν από την έναρξη του 2024.

Ζωντανό το ενδιαφέρον για νέες εξαγορές
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύναψης νέας συμφωνίας εξαγοράς τοπικής αλυσίδας, οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι η ΕΥΣ εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον της για τη διεύρυνση του δικτύου της μέσω τέτοιων συμφωνιών σε περιοχές όπου δεν έχει ισχυρή παρουσία, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Κρίνοντας από την έως τώρα πορεία της αλυσίδας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σχετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις θα εκδηλωθούν στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

Στο μεταξύ, η ΕΥΣ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου ανακαινίσεων παλαιότερων καταστημάτων της, με στόχο την τόνωση των αποδόσεών τους, καθότι είναι διαπιστωμένο ότι κάθε εμπορική μονάδα που εκσυγχρονίζεται, αποφέρει έως και διπλασιασμό εσόδων τουλάχιστον επί ένα χρόνο μετά την ανακαίνισή του, μέχρι να τεθεί σε τροχιά «αργής ωρίμασης».

Η ΕΥΣ θα κλείσει τη χρονιά φέτος, έχοντας επενδύσει συνολικά 50-60 εκατ. ευρώ για τις ανακαινίσεις των παλαιότερων καταστημάτων της και τη δημιουργία νέων σούπερ μάρκετ. Ανάλογα αναμένεται ότι η διοίκησή της θα κινηθεί το 2024.

Σημειώνουμε ότι η ΕΥΣ έχει σήμερα 455 καταστήματα, τέσσερα κέντρα διανομής των παραγγελιών του eMarket και έξι κέντρα διανομής στη χώρα, εξυπηρετεί κατά μέσο όρο εξακόσιες χιλιάδες πελάτες κάθε ημέρα, απασχολεί περισσότερους από 31.000 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.