Με στόχο την εξασφάλιση φέτος αύξησης τζίρου περίπου κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ, το κλείσιμο συμφωνίας για την εξαγορά εταιρείας του κλάδου στην Κύπρο και την ολοκλήρωση επενδύσεων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνει η ΕΥΣ μια ακόμη προσοδοφόρα χρήση. Στο μεταξύ, έχει αφήσει πίσω της ένα δωδεκάμηνο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά μειωμένης κερδοφορίας εξαιτίας της απορρόφησης ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων χάριν  της ανταγωνιστικότητάς της.

Η εταιρεία προετοιμάζεται για το 2024, χρονιά κατά την οποία θα εξετάσει εκ νέου ενδεχόμενα εξαγοράς τοπικών αλυσίδων του κλάδου, θα επαναλάβει ένα ακόμη γενναίο επενδυτικό πλάνο και, στο βαθμό που οριστικοποιηθεί το deal εξαγοράς κυπριακής αλυσίδας, θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση νέων καταστημάτων στο δίκτυό της στη μεγαλόνησο.

Στρατηγική κίνηση στην ενέργεια
Επίσης, είναι πολύ πιθανό το 2024 η εταιρεία να προχωρήσει στη σύναψη του πρώτου PPA συμβολαίου, μιας συμφωνίας δηλαδή που θα υπογράψει με ιδιώτη πάροχο ενέργειας για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη των σχετικών αναγκών της, η διάρκεια της οποίας προσδιορίζεται μεταξύ δέκα και είκοσι ετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω συμβόλαιο πιθανώς θα συναφθεί με τη ΔΕΗ, η οποία είναι ο βασικός ενεργειακός πάροχος της ΕΥΣ.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της εταιρείας για την εξαγορά κυπριακής αλυσίδας, οι πληροφορίες λένε ότι «καλά κρατούν». Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενο τεύχος του «σελφ σέρβις», η ΕΥΣ διαπραγματεύεται με δύο τοπικές αλυσίδες της Κύπρου.

Σε επίπεδο ετήσιου ομιλικού τζίρου η εταιρεία φέτος «φλερτάρει» με το ύψος των 5 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις της, που θα ανέλθουν ως το τέλος του χρόνου περίπου στα 60 εκατ. ευρώ, κατευθύνονται στο δίκτυο πωλήσεων για την ίδρυση νέων καταστημάτων και την ανακαίνιση παλαιότερων. Όπως μαθαίνουμε, στην παρούσα φάση η διοίκηση της ΕΥΣ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επέκταση του δικτύου της στα Επτάνησα, όπου εξετάζει τις εξαγορές μεμονωμένων καταστημάτων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εξαγοράς τοπικής αλυσίδας.

Σημειώνουμε ότι βραχυπρόθεσμα άλλες σημαντικές επενδύσεις για την υποστήριξη του εταιρικού e-shop δεν προγραμματίζονται. Οι σχετικές υποδομές περιλαμβάνουν δύο dark stores στην Αθήνα και ένα τρίτο στη Θεσσαλονίκη. Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες των πελατών της εταιρείας όλων των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας υποστηρίζονται από τα υπέρ μάρκετ Σκλαβενίτης, οπότε η ζήτηση προς το παρόν καλύπτεται από τις υπάρχουσες εταιρικές υποδομές.

Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις της αλυσίδας στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών της υποδομών, όπως και στο πεδίο της εγκατάστασης νέων φορτιστών για τα ηλεκτρικά οχήματα των πελατών στους χώρους στάθμευσης των καταστημάτων.

Οι ζημιές της ΕΥΣ στη Θεσσαλία
Η ΕΥΣ σήμερα αντιμετωπίσει και μια σειρά προβλημάτων που προκάλεσε στα καταστήματά της και εν γένει στις υποδομές της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το καταστροφικό πέρασμα του φαινομένου Daniel. Πράγματι, η εταιρεία απώλεσε τζίρο, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, εξαιτίας είτε της διακοπής της λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων της στην περιοχή είτε της δυσλειτουργίας περισσότερων, ενώ επιβαρύνθηκε κεφαλαιακά την αποκατάσταση μέρους των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές της, ζημιών που δεν καλύπτονται από τα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Στο πεδίο των πωλήσεων, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να απορροφά ένα μέρος των ανατιμήσεων που αποφασίζουν οι προμηθευτές της, ώστε να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, στηρίζοντας το πελατειακό της κοινό σε μια περίοδο στην οποία η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών.
Υψηλές οι επιδόσεις
το 2022
Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ΕΥΣ το 2022, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο όμιλός της εμφάνισε κύκλο εργασιών 4,47 δισ. ευρώ έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη του προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 276,4 εκατ. ευρώ έναντι 292,7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, ενώ τα κέρδη του προ φόρων ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ έναντι 92,5 εκατ. ευρώ το 2021. Επισημαίνουμε ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου αντιστοιχούν στο 1,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του.

Η μητρική ΕΥΣ εμφάνισε κύκλο εργασιών 3,7 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ το 2021, κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 226 εκατ. ευρώ έναντι 251,2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν και κέρδη προ φόρων 60,1 εκατ. ευρώ έναντι 82,3 εκατ. ευρώ το 2021, που ως αξία αντιστοιχεί στο 1,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, η ΕΥΣ την περσινή χρονιά πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 12% συγκριτικά με το 2021. Στο πλαίσιο αυτό, κέρδισε νέα μερίδια αγοράς, δεδομένου ότι οι επιδόσεις της ήταν υψηλότερες του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της κλαδικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της κερδοφορίας της κατά 26%, αυτό ήταν συνέπεια, όπως τονίζεται εκ μέρους της εταιρείας, της απορρόφησης ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και εξαιτίας των αυξημένων λειτουργικών εξόδων της, ιδίως του κόστους ενέργειας. Άλλωστε, το 2022 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος εγχωρίως και διεθνώς βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων, που επηρέασε όλες τις κατηγορίες τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών ως συνέπεια της μείζονος γεωπολιτικής κρίσης που δημιούργησε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ανεβάζοντας σε ιστορικά υψηλά τις τιμές των ενεργειακών αγαθών και πλήθους άλλων πρώτων υλών.

Σημειώνουμε επίσης ότι το 2022 η ΕΥΣ δημιούργησε 2.352 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών του προσωπικού της σε περισσότερα από 29.800 άτομα στα τέλη του έτους.

Οι επενδύσεις της εταιρείας το 2022
Εξάλλου, η αλυσίδα πέρυσι, εφαρμόζοντας το επενδυτικό της πλάνο, διέθεσε κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ για
• την επέκταση του δικτύου τωνκαταστημάτων της, με την εγκαινίαση της λειτουργίας του νέου υπέρ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια και την απόκτηση εννέα σούπερ μάρκετ στην περιοχή των Ιωαννίνων κατόπιν εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας SEP Markets Παπαδόπουλος,
• την ενίσχυση των υποδομών εξυπηρέτησης του eMarket Σκλαβενίτης, μέσω της δημιουργίας νέου dark store στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη διαχείριση των ηλεκτρονικών παραγγελιών του πελατολογίου της στην βορειοανατολική Αττική,
• την ανακαίνιση είκοσι παλαιότερων σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, καθώς και
• τη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα του δικτύου της σε όλη την Ελλάδα (το σχετικό πλάνο θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2023), σε συνεργασία με την ΔΕΗ.

Σημειώνουμε επίσης ότι από την 1η Νοεμβρίου του 2022 η ΕΥΣ προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως στη μεγάλη πλειονότητα των μελών του προσωπικού της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της.