Σταθερά ψηλά στις επιδόσεις της παραμένει η ΕΥΣ. Το δίκτυό της συνεχίζει να υπεραποδίδει, κερδίζοντας περαιτέρω μερίδια αγοράς. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεών της φέτος εξελίσσεται με ρυθμό 10%, ο οποίος ως το τέλος της χρήσης θα ωθήσει τις συνολικές πωλήσεις του ομίλου πολύ υψηλότερα των 3 δισ. ευρώ.

Πολλοί θεωρούν ότι, αν όχι το καλοκαίρι, από το φθινόπωρο οι επιδόσεις της αλυσίδας θ’ αρχίσουν να περιορίζονται, σχολιάζοντας ότι η ΕΥΣ, έχοντας υπερβεί τη διετία από την ενσωμάτωση στο δίκτυό της των καταστημάτων της Μαρινόπουλος (από 1ης Μαρτίου του 2017), διάγει περίοδο ωρίμασης του τζίρου τους. Οπότε ο ρυθμός της ανάπτυξής τους θ’ αρχίσει να μειώνεται.

Τα καταστήματα της ΕΥΣ εκτός Αττικής, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα ακόμη, θα συνεχίσουν να εισφέρουν με ευκολία νέο επιπλέον τζίρο στην εταιρεία, καθότι καθυστέρησε η ανάπτυξή τους, εφόσον οι καταναλωτές της περιφέρειας ακόμα εξοικειώνονται με τη φίρμα Σκλαβενίτης. Στην Πάτρα, επίσης, αναμένεται ότι θα καταγράφονται σε προοπτική χρόνου υψηλές επιδόσεις, λόγω της καθυστερημένης ενσωμάτωσης του τοπικού δικτύου της Κρόνος στο δίκτυο της ΕΥΣ. Μέσα στο καλοκαίρι το αχαϊκό δίκτυο θα αποκτήσει την επωνυμία και τις δομές της ΕΥΣ.

Στις αρχές του Ιουλίου υπεγράφη το deal για την πώληση του 45% της Κρόνος από την οικογένεια Καρακίτσου στην ΕΥΣ. Μετά από υπέρ-διετή διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία με τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες ήραν τις εγγυήσεις επί των μετοχών της Κρόνος. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία διάσωσης των δομών της Μαρινόπουλος προέβλεπε ότι υπό τον έλεγχο της ΕΥΣ θα περνούσε το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Κρόνος, που κατείχε η Μαρινόπουλος, ενώ το υπολειπόμενο 45% παρέμεινε στην οικογένεια Καρακίτσου, καθώς δεν της είχε καταβληθεί ακόμα το σχετικό τίμημα από τη Μαρινόπουλος.

Έτσι, η ΕΥΣ διαπραγματεύτηκε το οριστικό κλείσιμο της αρχικής συμφωνίας, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις έναντι της οικογένειας Καρακίτσου. Στο μεταξύ, επιχείρησε να μεταπουλήσει την Κρόνος, αλλά το εγχείρημά της σκάλωσε στις εγγυήσεις που έφεραν οι μετοχές της πατρινής εταιρείας. Κατά πληροφορίες, μέχρι την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Κρόνος, το αχαϊκό δίκτυο απώλεσε μέρος της δυναμικής του. Πέρυσι έχασε περί τα 2 εκατ. ευρώ και ο τζίρος του διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ η πτωτική πορεία του συνεχίσθηκε φέτος. Παράλληλα με τις αλλαγές στα καταστήματα της Κρόνος, η ΕΥΣ συνεχίζει το πρόγραμμα αναβαθμίσεων των παλαιότερων σούπερ μάρκετ του δικτύου της, επενδυτικού κόστους 25 εκατ. ευρώ.

e-shop, franchising και νέο logistic center
Η αλυσίδα φέτος πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες οργάνωσης του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Ωστόσο, ο όμιλος έχει ήδη κάνει τα πρώτα του σχετικά βήματα. Η The Mart δρομολόγησε τη λειτουργία του δικού της e-shop, προσφέροντας στο κοινό της περί τους 40.000 κωδικούς προϊόντων. Το επόμενο βήμα της ΕΥΣ θα είναι το συστηματικό άνοιγμά της στην αγορά του franchise. Τα πρώτα καταστήματα δικαιόχρησης θα τα εμπιστευτεί σε δοκιμασμένα στελέχη της, που έχουν πλήρη γνώση του τρόπου λειτουργίας των εταιρικών καταστημάτων, προκειμένου η εικόνα και ο τρόπος οργάνωσής τους ως franchise να είναι απόλυτα συμβατός με αυτόν.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η οργάνωση νέων κεντρικών αποθηκών της αλυσίδας. Το project πιθανώς θα εξελιχθεί από το 2020, εφόσον επιλεγεί ο χώρος εγκατάστασης του κέντρου logistics έκτασης στεγασμένων χώρων έως 100.000τμ! Σημειώνεται ότι σχετικά πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας πληροφορία κατά την οποία η ΕΥΣ πωλεί το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της σε μεγάλη γαλλική αλυσίδα. Η αντίδραση της ΕΥΣ ήταν άμεση, με την έκδοση ανακοίνωσης κατηγορηματικής διάψευσης και δήλωσης των προθέσεών της να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανάπτυξή της με αμετάβλητη μετοχική σύνθεση.