Την απόσβεση έως τα τέλη του 2022 των ζημιών που «έγραψε» σωρευτικά εντός τριών χρήσεων, λόγω της ενσωμάτωσης των δομών της Μαρινόπουλος το 2017, επιδιώκει η διοίκηση της ΕΥΣ, έχοντας ήδη ανακοινώσει συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων 53,4 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι ζημιών 1,1 εκατ. ευρώ το 2019. Ο σχεδιασμός της είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην τριετία 2020-2022 το σύνολο των συγκρίσιμων καθαρών κερδών της ΕΥΣ να φθάσει, αν όχι να υπερβεί, τα 160 εκατ. ευρώ.

Τ όσες ήταν, άλλωστε, σωρευτικά οι ζημιές που είχε ανακοινώσει η εταιρεία την τριετία 2017, 2018 και 2019, λόγω της απόφασης της διοίκησής της να απορροφήσει το ενεργητικό και ένα μεγάλο μέρος του παθητικού της πτωχευμένης Μαρινόπουλος.

Ήδη η χρήση του 2020 έκλεισε θετικά, τόσο για την εταιρεία όσο και για τον όμιλο, του οποίου τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 60,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 6,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Πέρυσι στην αύξηση των μεγεθών της ΕΥΣ συνέβαλαν κυρίως η υψηλή πιστότητα των πελατών της, η ιδιαίτερα αυξημένη καταναλωτική ζήτηση βασικών αγαθών, λόγω της πανδημίας, η ωρίμαση της επένδυσης από την εξαγορά της Μαρινόπουλος, το διευρυμένο δίκτυο των καταστημάτων Σκλαβενίτης, με 426 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, και η διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρείας σε ό,τι αφορά τις τιμές, με τις οποίες διαθέτει τα προϊόντα της στον καταναλωτή.

Το περυσινό δωδεκάμηνο αποδείχθηκε για την ΕΥΣ χρονιά επιδόσεων ρεκόρ, δεδομένου ότι εκτός από την υψηλή κερδοφορία, πέτυχε αύξηση τζίρου υπερδιπλάσια του μέσου όρου της κλαδικής αγοράς σε επίπεδο ομίλου και σχεδόν διπλάσια σε εταιρικό επίπεδο.

Τζίρος 3,79 δισ. ευρώ
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% και ανήλθε στα 3,79 δισ. ευρώ έναντι 3,28 δισ. ευρώ το 2019, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 19,5%, ανερχόμενος στα 3,15 δισ. ευρώ έναντι 2,63 δισ. ευρώ το 2019. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν το 2020 σε 263,1 εκατ. ευρώ από 174,4 εκατ. ευρώ το 2019 και σε εταιρική στα 226,4 εκατ. ευρώ έναντι 151,3 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Πηγές του «σελφ σέρβις» αναφέρουν πως το σημαντικότερο για την εταιρεία ήταν ότι το 2020 κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από τρεις ζημιογόνες χρήσεις. Πλέον θα παραμείνει σε θετική κατεύθυνση, προσβλέποντας μέχρι το τέλος της χρήσης του 2022 να έχει «ισοφαρίσει» τις ζημιές που επιβαρύνθηκε προκειμένου να ηγεμονεύσει στον κλάδο, διασώζοντας επ’ ωφελεία της το δίκτυο της Μαρινόπουλος.

Ανάπτυξη με ρυθμό διπλάσιο της αγοράς
Για τη φετινή χρήση η ΕΥΣ αναμένει ότι θα κλείσει θετικά σε ό,τι αφορά τα έσοδά της, παρότι, όπως τονίζεται, η βάση σύγκρισης με το περυσινό τέταρτο τρίμηνο είναι υψηλή, λόγω της μεγάλης ζήτησης στη διάρκεια του μακρού lockdown που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας. Αν και οι προβλέψεις έχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, θεωρείται βέβαιο ότι το 2021 θα είναι θετικό για τον leader του κλάδου.

Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο τζίρος της ΕΥΣ εξελίσσεται φέτος με μονοψήφιο μεν ποσοστό ανάπτυξης, αλλά με ταχύτητα διπλάσια του μέσου όρου του κλάδου, δηλαδή με ανάπτυξη της τάξης του 6%.
Στην ανοδική πορεία των εσόδων της εταιρείας συντελούν σημαντικά φέτος οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο δίκτυο των καταστημάτων της. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτος η ΕΥΣ πραγματοποιεί αναβαθμίσεις σε 25 καταστήματά της, ενώ θα δημιουργήσει συνολικά και επτά νέα. Παράλληλα, συνεχίζει την ανάπτυξη των πωλήσεων του e-shop της και σε άλλες πόλεις εκτός της Αττικής, με δεύτερο σταθμό τη Λάρισα, όπου πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του Σκλαβενίτης eMarket.

Υπενθυμίζεται πως το δίκτυο του ομίλου απαρτίζεται από τις εταιρείες Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη με 430 καταστήματα, Σκλαβενίτης Κύπρου με 18 καταστήματα, Χαλκιαδάκης στην Κρήτη με 39 καταστήματα και The Mart με 13 καταστήματα. Συνολικά δε απασχολεί περί τους 31.000 εργαζόμενους.

Απορρόφηση ανατιμήσεων
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας φέτος, η χρονιά παραμένει γεμάτη προκλήσεις για το λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς πέραν του ότι η πανδημία συνεχίζεται, η αγορά βρίσκεται υπό συνεχή πίεση παγκοσμίως, λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και της αύξησης του κόστους της ενέργειας. «Ωστόσο, η ΕΥΣ καταβάλλει σημαντική προσπάθεια απορρόφησης ενός μέρους των ανατιμήσεων κι αυτό επιδρά στο καθαρό της αποτέλεσμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα είναι και φέτος θετικό», δηλώνει χαρακτηριστικά παράγοντας της εταιρείας.

Βασικός μισθός στα 825 ευρώ
Στο μεταξύ, παρά τις πιέσεις που ασκούνται στα κόστη της, λόγω της απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων, η ΕΥΣ προχώρησε στην υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, με ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου φέτος και διάρκεια έως την 31η Ιανουαρίου του 2023. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το συνολικό «πακέτο» των παροχών της ξεπερνάει τα 15,7 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, προβλέπει αύξηση μισθών 3% και επιπλέον παροχές για περισσότερους από 24.000 εργαζομένους της, καθώς και την αύξηση του βασικού μισθού στα 825 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους της εργασίας τους και στα 886 ευρώ μετά τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους.
Ειδικότερα, η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας προβλέπει αύξηση μισθού 3% για εργαζόμενους με αποδοχές έως και 1.300 ευρώ και επιπρόσθετες παροχές για περισσότερους από 24.000 εργαζόμενους, ήτοι για το 90% του προσωπικού της, διάθεση μηνιαίων δωροεπιταγών ύψους 50 ευρώ σε τρίτεκνους εργαζομένους και μηνιαία δωροεπιταγή 100 ευρώ ανά παιδί σε εργαζόμενους με παιδιά με ειδικές ανάγκες, την επικείμενη ανανέωση του ομαδικού προγράμματος Ασφάλισης Ζωής και Υγείας για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας και τη χορήγηση δωροεπιταγών και ειδικών εκπτώσεων για αγορές από το δίκτυο της αλυσίδας.

Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2017 έως το 2020 η εταιρεία δημιούργησε περί τις 6.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της στους 27.000, ενώ ταυτόχρονα οι επενδύσεις της υπερέβησαν τα 200 εκατ. ευρώ, επικεντρωμένες, πρώτον, στην ανακαίνιση περισσότερων των τριακοσίων σούπερ μάρκετ –τα περισσότερα από τα οποία προήλθαν από την Μαρινόπουλος–, δεύτερον, στη δημιουργία πέντε νέων σούπερ μάρκετ και στην ανάπτυξη νέων τμημάτων πωλήσεων στα υπέρ μάρκετ Σκλαβενίτης, τρίτον, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, μέσω της εισόδου της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών, όπως η δημιουργία του νέου Κέντρου Διανομής Παραγγελιών στην Πέτρου Ράλλη και η ανακαίνιση του υπάρχοντος στον Γέρακα, και τέταρτον, στην ενοποίηση βασικών συστημάτων, μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος SAP ERP.

Όπως τονίζεται από πηγές κοντά στη διοίκηση της εταιρείας, «η συνολική πορεία της ΕΥΣ και η επαναφορά της στην κερδοφορία επιβεβαιώνουν ότι, τόσο το μοντέλο λειτουργίας της όσο και οι επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η διοίκησή της, έθεσαν τις απαραίτητες βάσεις για την περαιτέρω υγιή ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια».