Τρεις άξονες στρατηγικών δράσεων περιλαμβάνει ο προγραμματισμός της ΕΥΣ για το 2019, που αποσκοπούν σε προσαρμογές σε επίπεδο δικτύου, γενικότερων υποδομών, αλλά και τεχνολογικών συστημάτων. Άμεση προτεραιότητα της αλυσίδας είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες προσαρμογής των προερχόμενων καταστημάτων της από τη Μαρινόπουλος στις δικές της προδιαγραφές και, στο πλαίσιο αυτό, στη διάρκεια του έτους θα υλοποιήσει ένα πλάνο ανακαινίσεων των υπολειπόμενων 80 καταστημάτων του νεοαποκτημένου δικτύου.

Παράλληλα η ΕΥΣ σχεδιάζει την ενίσχυση των δομών της logistics –σχέδιο μακρόπνοο, το οποίο στη λήξη του θα βρει την αλυσίδα με ένα ενοποιημένο κέντρο αποθηκών, στεγασμένου χώρου περίπου 100.000τμ, που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών όσων καταστημάτων της εταιρείας είναι στην εμβέλεια των νέων εγκαταστάσεων. Το όλο project εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο έτη για την ολοκλήρωσή του.

Ο τρίτος άξονας δράσης της ΕΥΣ για φέτος αφορά την ενοποίηση όλων των συστημάτων της, ώστε οι διαδικασίες διαχείρισης, καταγραφής και παρακολούθησης των δεδομένων να γίνουν ταχύτερες και απλούστερες. Πρόκειται για μια υπόθεση επιβεβλημένη δύο χρόνια μετά την εξαγορά των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, καθώς το αποτέλεσμά της θα προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον όμιλο, που λόγω των ιδιαίτερα μεγάλων μεγεθών και της έκτασής τους απαιτεί επαναπροσδιορισμό συστημάτων και διαδικασιών. Στο μεταξύ, ο όμιλος φέτος θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του για την οργάνωση των πρώτων καταστημάτων franchise, για το οποίο θα εφαρμόσει τη δική του «συνταγή». Πυρήνας για την ανάπτυξη του δικτύου τους θα είναι τα καταστήματα του άλλοτε συστήματος δικαιόχρησης Μαρινόπουλος, που παρέμειναν στο δυναμικό της ΕΥΣ, όπως και νέα καταστήματα, την ευθύνη των οποίων θα αναλάβουν έμπειροι διευθυντές καταστημάτων της ΕΥΣ, που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο νέο τους επιχειρηματικό ρόλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω σχέδιο θ’ αρχίσει να υλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Σημειώνουμε ότι το Φεβρουάριο ο όμιλος της ΕΥΣ περιλάμβανε συνολικά 436 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, 39 καταστήματα της αλυσίδας Χαλκιαδάκης στην Κρήτη, 18 καταστήματα της αλυσίδας Κρόνος στην Αχαΐα (ήδη εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για τη πώλησή τους, όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, στην εταιρεία Bazaar) και 13 καταστήματα χονδρικής επωνυμίας The Mart, με παρουσία σε εννιά μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ψηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ
Οι κινήσεις αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης των δομών και συστημάτων της εταιρείας, όπως και η ολοκλήρωση των προσαρμογών στα προερχόμενα καταστήματα του δικτύου της από τη Μαρινόπουλος, θα δώσουν τη δυνατότητα στον όμιλο της ΕΥΣ να περάσει στην τελική ευθεία για την κάλυψη του στόχου του, που είναι οι ενοποιημένες πωλήσεις του να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Προς το τέλος του έτους, εξάλλου, εκτιμάται ότι θα κλείσει ο κύκλος ωρίμανσης των 361 καταστημάτων του νεοαποκτηθέντος δικτύου, οπότε αναμένεται ότι θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται οι ρυθμοί της ανάπτυξής του, διατηρώντας, πάντως, την ανοδική τάση.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος απασχολεί σήμερα (στοιχεία Φεβρουαρίου) περισσότερους από 27.000 εργαζομένους, εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση και σε μέσο επίπεδο άνω των 500.000 πελατών στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 εγχώριους προμηθευτές.