Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, μετά την αιφνίδια απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη, βασικού μετόχου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να υλοποιεί το στρατηγικό της σχεδιασμό, για την πλήρη αναβάθμιση των καταστημάτων που πέρασαν στα χέρια της από τη Μαρινόπουλος, καθώς και την ολοκλήρωση των αναγκαίων προσαρμογών σε επίπεδο μητρικής εταιρείας και ομίλου.

Λόγω της τραγικής απώλειας, ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας καλείται να αναδιοργανώσει προηγουμένως μέρος των διοικητικών της δομών, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στην οργάνωσή της. Ο εκλιπών είχε υπό την ευθύνη του την Εμπορική Διεύθυνση του ομίλου, συνεπικουρούμενος στο έργο του από τους διευθυντές αγορών . Είναι γνωστό ότι διατηρούσε προσωπικές σχέσεις με την πλειονότητα των προμηθευτών του ομίλου, δίνοντας το στίγμα του στις συμφωνίες που σύναπτε η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη (ΕΥΣ) με τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Πλέον ο κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και η κ. Μαρία Σκλαβενίτη, αδέλφια του εκλιπόντος, καλούνται εκ των πραγμάτων να λάβουν τη δύσκολη απόφαση σχετικά με την κάλυψη του δυσαναπλήρωτου διοικητικού κενού στο επιτελείο της εταιρείας, το οποίο λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις και που κατά την εταιρική παράδοση απαρτίζεται από πρόσωπα του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής οικογένειας. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει στην πορεία των στρατηγικών της επιδιώξεων, έχοντας στήριγμά της την ευρύτατη βάση του προσωπικού της, το οποίο όλες τις ημέρες της βαριάς θλίψης της εταιρικής ηγεσίας δεν έπαψε να της εκδηλώνει αυθόρμητα τη συμπαράστασή του, με εντυπωσιακή θέρμη, μάλιστα, πράγμα που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο των αναμενόμενων διοικητικών αποφάσεων, πληροφορίες του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι εξετάζεται η ενοποίηση στη μητρική εταιρεία, μετά των εταιρειών The Mart και Χαλκιαδάκης, και εταιρειών που ελέγχονται από τους μετόχους της Σκλαβενίτης, όπως η Γλάρος και η εταιρεία παρασκευής τροφίμων. Σκοπός μιας τέτοιας κίνησης, εφόσον επαληθευτεί, θα είναι η ενίσχυση των καθαρών αποτελεσμάτων της μητρικής εταιρείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο υποστηρίζεται από τις τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της ΕΥΣ πρέπει να στηριχθούν και από άλλες εταιρείες της οικογένειας. Σχετικά με το χρόνο υλοποίησης του σχεδίου ενοποίησης, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα τέλη του έτους.

Δεκτή τριτανακοπή της Αφοί Καρυπίδη
Στο μεταξύ, η διοίκηση της αλυσίδας καλείται να διαχειριστεί και την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία έκανε εν μέρει δεκτή την τριτανακοπή της εταιρείας Αφοί Καρυπίδη επί της δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας τον Ιανουάριο του 2017 είχε επικυρωθεί η συμφωνία διάσωσης των δομών της αλυσίδας Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτης.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, το δικαστήριο ζητεί από τη Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη να ικανοποιήσει κατά το 50% την Αφοί Καρυπίδη για ποσό 7,438 εκατ. ευρώ, δίχως ωστόσο να προβλέπει συμψηφισμό με την κατά πολύ υψηλότερη απαίτηση της Μαρινόπουλος έναντι της Αφοί Καρυπίδη (100 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, η Μαρινόπουλος έχει καταθέσει αγωγή κατά της Αφοί Καρυπίδη για την είσπραξη του σχετικού ποσού. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, πάντως, ότι η πλευρά των Μαρινόπουλος-ΕΥΣ πρόκειται να καταθέσει έφεση κατά της προαναφερόμενης απόφασης.