Τη «σκοτεινότερη εποχή» της χρονιάς περνά την περίοδο αυτή ο κόσμος των σούπερ μάρκετ, αναμένοντας να κυλήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους, ώστε αφενός να αποσαφηνιστεί το σκηνικό του συσχετισμού ισχύος των μεριδίων αγοράς στον ανταγωνισμό των αλυσίδων, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ετήσιου κύκλου δράσης της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, και αφετέρου να τονωθεί κάπως η καταναλωτική δαπάνη, με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν.

Στο δεύτερο εξάμηνο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η λιανική θα «ανασάνει», καθώς η είσοδος στην τουριστική περίοδο δίνει ελπίδες για μια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης γύρω στο 4% συγκριτικά με το τρέχον εξάμηνο. Αυτό θα δώσει μια ώθηση στις αλυσίδες να μετριάσουν τις απώλειές τους από την «επαναφορά» στην κανονικότητα του μεγάλου δικτύου των πρώην Μαρινόπουλος νυν Σκλαβενίτης, απώλειες που για πολλούς είναι φέτος της τάξης του 10%-14%. Στόχος όσων εμφανίζουν σημαντικές διαρροές τζίρου είναι να τις περιορίσουν σε μονοψήφιο ποσοστό ως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη (ΕΥΣ) συνεχίζει την ανακαίνιση των καταστημάτων που πέρασαν στα χέρια της, έχοντας ήδη προσαρμόσει στις προδιαγραφές της 143, ενώ εντείνει τη σχετική προσπάθεια, εφόσον η πράξη αποδεικνύει ότι η αναβάθμισή τους αυξάνει την απόδοσή τους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η διοίκηση της εταιρείας, έχοντας την πιστοδοτική υπομονή των τραπεζών και τη στήριξη των προμηθευτών, βλέπει αργά αλλά σταθερά να επανεισρέει ο τζίρος στο νεοαποκτηθέν δίκτυό της. Ήδη η μηνιαία επίδοσή του αυξήθηκε από τα 60 εκατ. ευρώ πριν λίγο καιρό στα 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές οι τραπεζίτες της συνιστούν να βελτιώσει τις οργανωτικές δομές της, ώστε να αυξήσει άμεσα την αποδοτικότητά της. Σχολιάζεται, άλλωστε, ότι η ΕΥΣ, ενώ κληρονόμησε και οργανωτικά προηγμένες δομές πανελλαδικής διαχείρισης δικτύου, δεν τις αξιοποίησε. Αντίθετα, εμμένει στη δική της «συνταγή» διαχείρισης επί ζητημάτων, όμως, που δεν είχε πρότερη εμπειρία, με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος να έχει διογκωθεί. Παρά τις πιέσεις των τραπεζών, πάντως, η ίδια η εταιρεία φέρεται να έχει την αυτοπεποίθηση ότι τα προβλήματά της θα εξομαλυνθούν συν τω χρόνω, καθώς θα ολοκληρώνεται ο κύκλος των πιο αναγκαίων προσαρμογών. Στελέχη της αναφέρουν ότι, κινούμενη σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη προχωρά στην ενοποίηση των συστημάτων της (IT, logistics κ.λπ.), η οποία θα της εξασφαλίσει πρακτικά συνένωση λειτουργιών και εύρυθμη λειτουργία των δομών της.

Εμπλοκή μετά προειδοποιήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες του σελφ σέρβις, η αλυσίδα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα και το πρόβλημα μιας εμπλοκής που δημιουργήθηκε στις διαπραγματεύσεις της με τους πρώην μετόχους μιας εκ των θυγατρικών της Μαρινόπουλος, για το οριστικό κλείσιμο της μεταξύ τους συμφωνίας, η οποία προβλέπει την πλήρη εξαγορά της θυγατρικής από την ΕΥΣ. Μαθαίνουμε ότι η διοίκησή της φέρεται να έχει λάβει το μήνυμα ότι, αν σε εύλογο χρόνο δεν λύσει στο θέμα, θα αντιμετωπίσει την προσφυγή της άλλης πλευράς στη δικαιοσύνη, με την υποβολή αιτήματος ανάκλησης και επανερμηνείας της δικαστικής απόφασης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος…

Σημειώνουμε, τέλος, ότι η ΕΥΣ πρόσφατα προχώρησε στη θέσπιση ενιαίου κανονισμού εργασίας και στον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας, μέσω της εφαρμογής ενιαίου συστήματος αμοιβών. Αυτό προβλέπει αυξήσεις αποδοχών περίπου 3.500 εργαζόμενων της (του 16,5% του προσωπικού της), τη διατήρηση του επιπέδου αμοιβών σε περίπου 16.500 εργαζομένους της (78,4% του προσωπικού) και την αναπροσαρμογή των αποδοχών περίπου 700 υψηλόβαθμων στελεχών της (αντί 1.000, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί), τα οποία λαμβάνουν εταιρική παροχή, με κατοχύρωση μέρους της υφιστάμενης ως τακτικών αποδοχών, χωρίς να επηρεάζονται οι αποδοχές έως 1.700 ευρώ και ειδικά για τα στελέχη των καταστημάτων έως τα 2.000 ευρώ. Ένα μέρος της εταιρικής παροχής παύει να είναι σταθερό, συνδέεται με πρόγραμμα επιβράβευσης και δίδεται ως έκτακτες αποδοχές, εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι (για το 3,1% του προσωπικού αντί 5%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί).