Σε περίοδο έντονης επενδυτικής δράσης εισήλθε η ΕΥΣ, έχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον της στον τομέα των υποδομών, με την προοπτική στην ερχόμενη διετία ή τριετία να αναδιαρθρώσει πλήρως τις μονάδες παραγωγής που ανήκουν στον όμιλό της, όπως και τα logistics centers, να αναβαθμίσει τα τεχνολογικά της συστήματα και περιστασιακά να συνεχίσει να ενισχύει τη διείσδυση του δικτύου των καταστημάτων της σε τοπικές αγορές, όπου έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Το σχετικό πλάνο προβλέπει επίσης τη δυναμικότερη παρουσία του ομίλου στην Κύπρο, μέσω εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας Παναντωνίου. Στην παρούσα φάση η διοίκηση της ΕΥΣ οριστικοποιεί τις αποφάσεις της αναφορικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της BSH –σε αυτό παράγονταν επί 62 χρόνια οι λευκές συσκευές Πίτσος–, το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει περάσει στην κυριότητά της. Ο σκοπός της είναι να μετεγκαταστήσει ορισμένες από τις δομές της, παραγωγικές και αποθηκευτικές, στο εν λόγω κτήριο. Όπως εκτιμάται, οι πρώτες σχετικές ενέργειες θα εκκινήσουν προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2025, ενώ στο σύνολό του το σχετικό project θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο έτη για την ολοκλήρωσή του.

Στο τραπέζι των εσωτερικών συζητήσεων της ΕΥΣ βρίσκεται και το ζήτημα της χρηματοδότησης των εξεταζόμενων επενδύσεων, κυρίως η επιλογή των πηγών χρηματοδότησης. Πάντως, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη τριετία τα κεφάλαια που θα διατεθούν, θα υπερβούν κατά πολύ τα 240 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό προκύπτει από το άθροισμα των αναμενόμενων ετήσιων επενδύσεων της εταιρείας, κυμαινόμενων μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ. Εφόσον προωθηθούν προς υλοποίηση οι σχεδιαζόμενες αποφάσεις, είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια από τα προϋπολογιζόμενα κατ’ έτος.

Η ΕΥΣ θα κληθεί επίσης να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Παπαντωνίου στην Κύπρο, για την οποία το διάστημα εξελίσσονται οι αναγκαίες διεργασίες, ελεγκτικές και νομικές, προκειμένου η εξαγορά να κλείσει και τυπικά. Κατόπιν αυτού ο όμιλος της ΕΥΣ θα αποκτήσει στην Κύπρο οκτώ νέα σούπερ μάρκετ ετήσιου τζίρου 120 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στα 18 καταστήματα Σκλαβενίτης που ήδη λειτουργούν στην τοπική αγορά, εισφέροντας στον όμιλο ετησίως έσοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επέκταση δικτύου μέσω τοπικών εξαγορών
Εντός συνόρων η ΕΥΣ ολοκλήρωσε την εξαγορά στη Ρόδο δύο εκ των Σούπερ Μάρκετ Φλεβάρης, στις περιοχές Κάλαθου και Κολυμπίων. Το κατάστημα της Καλάθου στεγάζεται σε ακίνητο της τοπικής εταιρείας, που πέρασε στα χέρια της ΕΥΣ. Το τρίτο κατάστημα της ΣΜ Φλεβάρης, στον Αρχάγγελο Ρόδου, έμεινε εκτός συμφωνίας. Ήδη από την 1η Ιουνίου τα εξαγορασθέντα καταστήματα λειτουργούν υπό την επωνυμία Σκλαβενίτης, οπότε η ΕΥΣ έχει παρουσία πλέον στη νησί με έξι σούπερ μάρκετ. Σημειώνουμε ότι εταιρεία συνεχίζει να αναζητεί και να διαπραγματεύεται ανάλογες συμφωνίες με επιχειρηματίες άλλων τοπικών αγορών της χώρας, στο πλαίσιο της περαιτέρω εξάπλωσης του δικτύου της στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την πορεία εξέλιξης των πωλήσεων της ΕΥΣ φέτος, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναπτύσσονται με ρυθμό υψηλότερο του 2,4%, με τον οποίο αναπτύσσεται η αγορά του κλάδου κατά μέσο όρο, κερδίζοντας νέα μερίδια αγοράς. Στόχος της είναι να παραμένει πάνω από το μέσο επίπεδο ανάπτυξης της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, μιας χρονιάς στην εξέλιξη της οποίας, βάσει και των τελευταίων προβλέψεων, πιθανώς θα επικρατήσουν αποπληθωριστικές τάσεις στον κλάδο, που θα πιέσουν τα έσοδα αρκετών εκ των «παικτών» του.