«Εξαγωγές», «εξωστρέφεια». Δύο λέξεις-μια ελπίδα, ίσως η μοναδική στο βαθύ τούνελ της κρίσης που έχει χαθεί η ελληνική οικονομία. «Είναι ο μόνος μακροοικονομικός δείκτης της ελληνικής οικονομίας με θετικό πρόσημο», τόνισε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης των εξαγωγών μας τον Νοέμβριο κοντά 40% –ποσοστό, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εκρηκτικό», αν δεν υπήρχαν οι κάκιστες επιδόσεις του 2009.

Πάντως, με την επίδοση του Νοεμβρίου, οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν να μετράνε αύξηση 7,1% το εντεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Το εντεκάμηνο, λοιπόν, οι εξαγωγές άγγιξαν τα 14,4 δισ. ευρώ, έναντι 13,4 δισ. ευρώ το 2009 και πλέον δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις να κλείσει το 2010 με επίδοση κοντά τα 16 δισ. ευρώ.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται να υπερκαλύπτεται ο στόχος που είχε τεθεί σε εκδήλωση, με την παρουσία του πρωθυπουργού, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να φτάσουν οι εξαγωγές μας να αντιστοιχούν στο 6,4% του ΑΕΠ το 2010. Απομένει ο επόμενος υπερ-φιλόδοξος στόχος, να εκτιναχθεί το αντίστοιχο ποσοστό στο 14% το 2014, δηλαδή να υπερδιπλασιαστούν μέσα σε τέσσερα χρόνια και -με βάση τα σημερινά δεδομένα- να ξεπεράσουν τα 33 δισ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι η καλύτερη επίδοση μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί το 2008, όταν οι εξαγωγές έφτασαν τα 17,4 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ευνοϊκή το 2010 πορεία των εξαγωγών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της εγχώριας ζήτησης και στην πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας, που ανάγκασε πλήθος παραγωγικών επιχειρήσεων -ακόμη και μικρών- να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού, αναζητώντας πελάτες και ρευστό.

Εξάλλου, η συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή μείωση των εισαγωγών. Από τα 41,6 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο του 2009, περιορίστηκαν σε 32,7 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο του 2010, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 23%. Η αντίθετη πορεία των εισαγωγών και των εξαγωγών, με τη σειρά της, προκάλεσε την εντυπωσιακή συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας κατά περίπου 10 δισ. ευρώ ή ποσοστό 35% (από 28,2 σε 18,3 δισ. ευρώ).

Εξαγώγιμα τρόφιμα και ποτά
Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών, που το δύσκολο 2009 άντεξαν και μειώθηκαν μόλις 1,9% τη στιγμή που στο σύνολό τους οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραφαν πτώση 17,5%, το 11μηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 4,6%, δηλαδή με ρυθμό χαμηλότερο από το μέσο όρο, φτάνοντας τα 3,1 δισ. ευρώ. Το μερίδιό τους στο σύνολο του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, πάντως, παραμένει υψηλό και ανέρχεται στο 21,6%.

Οι εξαγωγικές επιδόσεις στα κυριότερα είδη διατροφής ήταν το διάστημα αυτό οι εξής:
• Οι εξαγωγές φρούτων και καρπών, νωπών ή αποξηραμένων, αυξήθηκαν κατά 9,7% και έφτασαν τα 542,5 εκ. ευρώ.
• Στα ψάρια, νωπά ή κατεψυγμένα, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 11% και η αξία τους έφτασε τα 425,9 εκ. ευρώ.
• Κατά 19,8% αυξήθηκαν οι εξαγωγές λαχανικών, παρασκευασμένων ή διατηρημένων, φτάνοντας τα 362,8 εκ. ευρώ.
• Οι εξαγωγές παρασκευασμένων ή διατηρημένων φρούτων αυξήθηκαν κατά 8,4% και έφτασαν τα 297,3 εκατ. ευρώ.
• Κατά 7,4% αυξήθηκαν οι εξαγωγές τυριών και πηγμένου γάλατος για τυρί και έφτασαν τα 203,9 εκατ. ευρώ.
• Κατά 25,9% αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην κατηγορία «διάφορα παρασκευάσματα διατροφής», που έφτασαν τα 137,7 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών, το 64,2% αυτών κατευθύνθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνολική αξία τους έφτασε τα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό αύξησης ήταν 8,6%. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα αποδέκτης των ελληνικών προϊόντων, με 1,62 δισ. ευρώ και μερίδιο 11,3% επί του συνόλου των εξαγωγών. Ακολουθούν η Ιταλία με 1,56 δισ. ευρώ, η Κύπρος με 1,04 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία με 952 εκατ. ευρώ, η Βρετανία με 793 εκατ. ευρώ και η Τουρκία με 762 εκατ. ευρώ.

Από μία πρώτη επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο από το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΕ, προκύπτει ότι στην πρώτη 50αδα των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων έχουν «πλασαριστεί» 12 κατηγορίες ειδών διατροφής και ποτών. Οι κατηγορίες αυτές συγκεντρώνουν πάνω από το 85% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων (2,7 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,1 δισ. ευρώ).

Τα πρωτεία κατέχουν τα φρούτα και οι καρποί (νωπά ή αποξηραμένα), με μερίδιο 3,8% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, που κατέλαβαν την 4η θέση στο σχετικό πίνακα. Έπονται τα ψάρια και τα θαλασσινά, με μερίδιο 3% στην 5η θέση και τα παρασκευασμένα ή διατηρημένα λαχανικά με μερίδιο 2,5% στην 6η θέση. Την πρώτη δεκάδα κλείνουν τα παρασκευασμένα ή διατηρημένα φρούτα με μερίδιο 2,1% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.


Ελπίδες για σταθερή άνοδο
Οι εξαγωγές στο σύνολό τους, παρουσίασαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του 2010 μεγάλα σκαμπανεβάσματα, που κυμαίνονται από το -14% τον Φεβρουάριο ως το 37,9% τον Νοέμβριο. Συνεχόμενη ανοδική πορεία για πάνω από ένα μήνα καταγράφηκε μόνο στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Για τον λόγο αυτό, μάλλον κρίνονται υπερβολικοί και ίσως πρόωροι οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών, όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αφορμή την εκτίναξη του ποσοστού αύξηση στο 37,9% το Νοέμβριο έφτασε να κάνει την πρόβλεψη ότι «χάρη στην ανοδική πορεία των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πολιτικές που ακολουθούμε για την αναθέρμανση της αγοράς, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και μέχρι το τέλος του 2011»!

Η ίδια πάνω κάτω, χωρίς όμως τόσο μεγάλες διακυμάνσεις, ήταν και η πορεία των εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Η πορεία των δύο τελευταίων μηνών, πάντως, αναμφίβολα κρίνεται ως ενθαρρυντική, καθώς οι ελπίδες για σταθερή ανοδική πορεία έχουν αυξηθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι εξαγωγές τροφίμων είχαν σημειώσει αύξηση μόλις 1,1%, ενώ οι εξελίξεις του Νοεμβρίου ώθησαν το ποσοστό αύξησης για το ενδεκάμηνο στο 4,6%.

Επίσης, το δεκάμηνο οι εισαγωγές ειδών διατροφής και ποτών μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ μείωση καταγράφηκε και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στον τομέα αυτό, που περιορίστηκε γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία για τις εξαγωγές είναι προσωρινά και πολύ συχνά αλλάζουν από μήνα σε μήνα, αλλά και παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από πηγή σε πηγή, όπως Τράπεζα Ελλάδας, ΕΛΣΤΑΤ, ΠΣΕ, ΟΠΕ κλπ.

Γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρέχει το υπουργείο Εξωτερικών, το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο για την οικονομική διπλωματία, που αφορούν στη γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών, ειδικότερα των ειδών διατροφής και των ποτών. Η ανάλυση αφορά στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου και από αυτό προκύπτει ότι από το σύνολο των 2,52 δισ. ευρώ που έφτασαν οι εξαγωγές ειδών και διατροφής την περίοδο αυτή, τα 2,24 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Η αξία των εξαγωγών στον υπόλοιπο κόσμο φθάνει μόλις τα 280 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο της Αμερικής να ανέρχεται στα 135,24 εκ. ευρώ.

Αν οι συγκρίσεις γίνουν με ποσοστά, το μερίδιο της Ευρώπης καλύπτει το 88,9% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Σε ορισμένες κατηγορίες, μάλιστα, η Ευρώπη απορροφά ακόμη και το 100% των εξαγωγών μας. Πρόκειται, βέβαια, για κατηγορίες με εξαγωγές πολύ μικρής αξίας, όπως είναι τα ζωντανά ζώα και τα λίπη ζωικής προέλευσης.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εξαγωγικές κατηγορίες προϊόντων, στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατευθύνεται το 87,6% των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, το 94,3% των εξαγωγών ψαριών και θαλασσινών, το 91,2% των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων κλπ. Επίσης, η Ευρώπη αγοράζει το 87,8% των ελληνικών ποτών που εξάγονται.

Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα προμηθευτής ελληνικών φρούτων και λαχανικών, με 237,6 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο (αύξηση 5,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009). Καθίζηση υπέστησαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ιταλία, που μειώθηκαν κατά 58% και περιορίστηκαν στα 56,6 εκατ. ευρώ.
Στη δεύτερη κατά σειρά μεγάλη κατηγορία, τα ψάρια και τα θαλασσινά, η Ιταλία κατέχει τον τίτλο του καλύτερου πελάτη της χώρας μας, με 165,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2009).


Καλύτερος πελάτης μας η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί φυσικά τον καλύτερο -και χωρίς συναγωνισμό- προμηθευτή ελληνικών τροφίμων και ποτών –κι αυτό εμπνέει κάποιες ανησυχίες εξαιτίας της επέκτασης των προγραμμάτων λιτότητας, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης, ακόμα και στον πυρήνα της ΕΕ, τα οποία αναμένεται ότι θα κάμψουν τη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, η Κοινότητα απορρόφησε το εννιάμηνο φρούτα και λαχανικά συνολικής αξίας 781,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 1,083 δισ. ευρώ των ελληνικών εξαγωγών της κατηγορίας. Στα ψάρια και θαλασσινά το αντίστοιχο ποσό ήταν 368,5 εκατ. ευρώ (407,8 εκατ. ευρώ οι συνολικές εξαγωγές), στα γαλακτοκομικά προϊόντα 216,4 εκ. ευρώ (237,4 εκατ. ευρώ το σύνολο), στα δημητριακά 148,2 εκατ. ευρώ (από 192,1 εκατ. ευρώ το σύνολο), στα φυτικά έλαια και λίπη 141,6 εκατ. ευρώ από 179 εκατ. ευρώ το σύνολο, στα ποτά 89,3 εκατ. ευρώ από 118,8 εκατ. ευρώ το σύνολο κλπ.

Οι βαλκανικές χώρες εισήγαγαν από την Ελλάδα το εννιάμηνο φρούτα και λαχανικά αξίας 71,3 εκατ. ευρώ, με καλύτερο πελάτη τη fYRοM (17,9 εκατ. ευρώ). Τα 10 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν οι εξαγωγές κτηνοτροφών (14,9), ποτών (13,8), δημητριακών (12,6) και διάφορων τροφίμων (12,2).

Προς τη Ρωσία ξεχωρίζουν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών αξίας 48,3 εκατ. ευρώ. Στη Μέση Ανατολή τα 10 εκατ. ευρώ ξεπερνούν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών (20,1 εκατ.) και δημητριακών (12,4 εκατ.), ενώ από τις εξαγωγές προς τη Βόρεια Αφρική ξεχωρίζουν τα φρούτα και λαχανικά (5,3 εκατ.) και τα ποτά (3,9 εκατ. ευρώ).

Στις εξαγωγές προς τη ΝΑ Ασία μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα φρούτα και λαχανικά (6,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,9 εκατ. στην Ταϊλάνδη). Στην Ανατολική Ασία εξάγουμε ψάρια αξίας 8,6 εκατ. ευρώ (8,5 εκατ. ευρώ στην Ιαπωνία), φρούτα και λαχανικά 5,6 εκατ. ευρώ (3,8 εκατ. στην Ιαπωνία), λάδια 5,1 εκατ. ευρώ (2,5 εκατ. ευρώ στην Κίνα) κλπ.

Σε ό,τι αφορά την Αμερική, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Βόρεια Αμερική, η οποία απορροφά εξαγωγές αξίας: φρούτα και λαχανικά 75,2 εκατ. ευρώ από σύνολο στην ήπειρο 78,5 εκατ. ευρώ, λάδια 14,8 από 16,5 εκατ., γαλακτοκομικά 12,8 εκατ. ευρώ (το σύνολο των εξαγωγών), ψάρια 10,4 από 10,5 εκατ., ποτά 8,4 από 8,6 εκατ. ευρώ κλπ.