Αύξηση της στόχευσης στο δίκτυο Ho.Re.Ca. και περισσότερες ετικέτες, αλλά και ποικιλίες κρασιού για κάθε βαλάντιο εξετάζει η νέα διοίκηση της Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία αποτελεί τη μητρική εταιρεία της Μπουτάρης Οινοποιεία, όπως έχει προκύψει από τη διάρθωση του Ομίλου μετά την επένδυση της Sterner Stenhus.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Οινοποιείων, Νίκος Σπέντζας, αναφέρθηκε σε επένδυση ύψους 4 έως 5 εκατ. ευρώ στην Μπουτάρης μέσα στην επόμενη διετία, που αφορά οργανωτικές δομές, το οινοποιητικό κομμάτι, εμφιαλώσεις και το κομμάτι ποιοτικής ενίσχυσης των αμπελώνων.

Αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος της Sterner Stenhus, Ηλίας Γεωργιάδης μίλησε για «επενδύσεις στα εμπορικά σήματα», για «ανανέωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, εκσυγχρονισμό συστημάτων και αγροτικών δομών», για «περιβαλλοντική αναβάθμιση» και «στρατηγική ανάπτυξη του κωδικολογίου της εταιρείας, ώστε να καλυφθούν όλες οι διαφορετικές ανάγκες του καταναλωτή».

Οι εξαγωγές και το πλάνο για αύξηση του μεριδίου των σημείων Ho.Re.Ca. στον ετήσιο τζίρο της εταιρείας
Όλα τα κτίρια της Μπουτάρης Οινοποιεία έχουν επίσης περάσει στον έλεγχο του Ομίλου, μαζί με τους πέντε διαφορετικούς αμπελώνες και τα αντίστοιχα οινοποιεία σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια, Σαντορίνη και Κρήτη.

Ένας από τους σημαντικούς πυλώνες για τα Ελληνικά Οινοποιεία είναι η προώθηση των ελληνικών κρασιών μέσω του οινοτουρισμού. Η Ελληνικά Οινοποιεία καλύπτει το 25 έως 27% του τζίρου της με εξαγωγές, ενώ το 2022 «έκλεισε» με πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ. Στόχος για το 2023 είναι η ανάπτυξη κατά 40% σε αξία και κατά 30% σε όγκο πωλήσεων, αλλά η εταιρεία ήδη «τρέχει» με 80% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από τις εγχώριες πωλήσεις, το 70% αφορούσε το κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου το 2022, όμως δίνοντας περισσότερη έμφαση στα σημεία Ho.Re.Ca., υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσοστό θα πέσει στο 65% το 2023, σε μια πορεία έως το 50-50 μέχρι το 2027. Ο κ. Σπέντζας δήλωσε ότι οι κωδικοί κρασιού της εταιρείας διατηρούν μερίδιο 7,5 έως 8% στα επώνυμα κρασιά του οργανωμένου λιανεμπορίου, αποτελώντας τον δεύτερο κατά σειρά «παίκτη» της υποκατηγορίας και τον τρίτο συνολικά, αν συνυπολογίσει κανείς τα κρασιά ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία αποτελούν μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των συσκευασιών.

Ο συγκερασμός διανομής με το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη
Επίσης, ανανεώθηκαν τα συμβόλαια με εταιρείες διανομής που αφορούσαν το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και είχαν λήξει, περιλαμβάνοντας και το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη. Ειδικά για το Ιόλη, η Ελληνικά Οινοποιεία διατηρεί τη συμφωνία υποστήριξης 12 μηνών με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία της μεταβίβασε brand και εγκαταστάσεις. Για τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις του Ιόλη η εταιρεία δεν εξετάζει μετακίνηση επί του παρόντος, ενδιαφέρεται όμως να εισέλθει στην υποκατηγορία των βιταμινούχων νερών.

Τα πλεονεκτήματα των πολλαπλών ετικετών οίνου, η συμβολαιακή αμπελουργία και ο οινοτουρισμός
«Η Μπουτάρης έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να εμφανίζεται σε όλες τις κατηγορίες οίνου, από την πιο οικονομική (Κτήμα Καμπά) έως και την πιο premium, με το Grand Reserve», σημείωσε ο κ. Σπέντζας. Στο σύνολο, η Ελληνικά Οινοποιεία έχει για την ώρα παραγωγική δυναμικότητα 7.000.000 φιαλών ανά έτος. «Αν οργανωθούμε στις εξαγωγές και επικεντρωθούμε στο επώνυμο κρασί προσεγγίζοντας αγορές του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για ποιοτικό κρασί, όπως οι ΗΠΑ και κατά ένα σημαντικό μέρος και η Γερμανία, μπορούμε να πουλήσουμε πιο ακριβά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Δυνατές αγορές για τα Ελληνικά Οινοποιεία είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς. Επί του παρόντος, η εταιρεία εξετάζει την περαιτέρω διείσδυσή της σε επιμέρους αγορές της Αυστραλίας. Τα Ελληνικά Οινοποιεία εξετάζουν συνεργασίες συμβολαιακής αμπελουργίας, αλλά και επέκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων τους, οι οποίοι για την ώρα αγγίζουν τα 500 στρέμματα. Δεν αποκλείεται -ούτε επιβεβαιώνεται- ενδιαφέρον για τους επί πλειστηριασμό αμπελώνες που βρίσκονται στα χέρια της Intrum, ούτε εκείνων της Ένωσης Πεζών Κρήτης. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να επαναλειτουργήσουν το εστιατόριο στο οινοποιείο της Νάουσας και να ανανεώσουν εκείνο της Σαντορίνης. Στην Κρήτη έχουν ήδη ανακαινισθεί και λειτουργούν τόσο οι ξενώνες οινοτουρισμού, όσο και το εστιατόριο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter