Το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού εγκαινίασε στην Κύπρο χθες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου. Πρόκειται για το επιστέγασμα της προσπάθειας που ξεκίνησε το 2022, αρχικά με την αγορά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης. Πλέον, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αριθμεί οκτώ παραγωγικές μονάδες, δηλαδή άλλες επτά πέρα από την Κύπρο: Τυράς και Κλιάφα στα Τρίκαλα, Ροδόπη στην Ξάνθη, Όλυμπος στη Λάρισα, Δουμπιά στη Χαλκιδική (Γαλάτιστα), Tyrbul (United Milk Co.) στο Σλίβεν της Βουλγαρίας και Fabricii de Lapte Brasov στο Μπρασόφ της Ρουμανίας. Η νέα μονάδα περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., σε επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγική εγκατάσταση παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή (ανάλατο κυπριακό μαλακό τυρί, τύπου μυζήθρας), με δυναμικότητα ίση με το 40% της ετήσιας συνολικής παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο: 18.000 τόνους ετησίως, από τους 43.000 του 2023 στο σύνολο στο νησί. Το εργοστάσιο, ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, «πράσινων» μεθόδων αξιοποίησης παραγωγικών πόρων, πραγματοποίησε τις πρώτες παραγωγές. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία παράγει δύο κωδικούς χαλλουμιού, 225 και 550 γραμμαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, πριν την έναρξη εργασιών, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προσκάλεσε ακαδημαϊκούς του χώρου του τροφίμου, για να δώσουν τις σκέψεις τους για τη διαδικασία παραγωγής. Το εργοστάσιο διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό φορτίο και παράγεται βιοαέριο, που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών της εγκατάστασης. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Η παραγωγή του χαλλουμιού με σύγχρονο εξοπλισμό και υψηλά επίπεδα αυτοματισμού προσφέρει σταθερή ποιότητα στα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Η στρατηγική σημασία της επένδυσης των 70 εκατ. ευρώ
Για τον Όμιλο, το νέο εργοστάσιο αποτελεί επένδυση στρατηγικής σημασίας, που προσθέτει και το χαλλούμι στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, ως αναπτυξιακά υποσχόμενο ΠΟΠ προϊόν. Ο Στις 47 χώρες που δραστηριοποιείται παγκοσμίως, ο Όμιλος θα προσφέρει ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων: Φέτα, ελληνικό γιαούρτι, χαλλούμι. Ο στόχος είναι η νέα εγκατάσταση να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του χαλλουμιού και να αποκαλύψει συνέργειες μέσα από την κοινή παρουσία ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Η επένδυση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία στηρίζει και την οικονομία της Κύπρου, με νέες θέσεις εργασίας και στήριξη της κτηνοτροφίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ακολουθεί μεικτό μοντέλο εμπορικής λειτουργίας, το οποίο συμπεριλαμβάνει θυγατρικές εμπορικές εταιρείες σε στρατηγικές εθνικές αγορές (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Σερβία, Κύπρος, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) και παράλληλο δίκτυο επιλεγμένων αντιπροσώπων-διανομέων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter