Σε συνολική έκταση 88.000 τ.μ. βρίσκεται το νέο εργοστάσιο χαλλουμιού της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ στο Τσέρι της Κύπρου, μαζί με τη μονάδα βιοαερίου. Η νέα εγκατάσταση τηρεί υψηλά πρότυπα υγιεινής ISO 8 και ακολουθεί 100% αυτοματοποιημένη, προσωποποιήμενη για την παραγωγό εταιρεία, γραμμή παραγωγής χαλλουμιού.

Στο σημείο παραλαβής, είναι δυνατή η παραλαβή 50.000 λίτρων γάλακτος την ώρα, σε δύο παράλληλα σημεία (από 25.000 λίτρα maximum). Η πρώτη ύλη που δε χρησιμοποιείται άμεσα φυλάσσεται σε δεξαμενές (σιλό) νωπού γάλακτος. Η γερμανική εταιρεία GEA αποτελεί έναν από τους βασικούς κατασκευαστές του εργοστασίου. Το συγκρότημα παστερίωσης της GEA είναι δυνατόν να αναλάβει 15 τόνους ανά ώρα, για την παραγωγή χαλλουμιού, αναρής ή grill cheese, που σχεδιάζεται να προστεθεί ως κωδικός. Στο χώρο παστερίωσης, άλλωστε, υπάρχει ελεύθερος παραγωγικός χώρος για μελλοντική επέκταση δεύτερου συγκροτήματος παστερίωσης, ίδιας δυναμικότητας.

Οι κατατμημένες γραμμές παραγωγής παραγωγής τυριών κατασκευάστηκαν από την ALPMA, επίσης γερμανική εταιρεία, σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Όλυμπος, με βάση τη βούληση για καινοτομία. Άλλωστε, για πρώτη φορά κατασκευάζεται χαλλούμι πλήρως αυτοματοποιημένα, τηρώντας παράλληλα τις ΠΟΠ προϋποθέσεις: Ο δωδεκαθέσιος αυτοματοποιημένος βραστήρας βράζει το χαλλούμι στις πρώτες οκτώ θέσεις και στις επόμενες τέσσερις, το ψύχει μετέπειτα. Κατόπιν, το διπλώνει αυτόματα, σε διπλή λωρίδα χαλλουμιού, Οι θέσεις όπου βρίσκεται το τυρί γεμίζουν με 100% παστεριωμένη άλμη και θερμαίνονται με λάμπες UV για οκτώ ώρες μέσα στην ίδια άλμη, σε ανοξείδωτη θέση, σύμφωνα με τα ΠΟΠ πρότυπα. Μετά την παραμονή στην άλμη, οδηγείται στην κοπή, με οδηγίες ανάλογες του κωδικού που παρασκευάζεται.

Από τις μηχανές της ALPMA, μεταφέρεται για συσκευασία κενού αέρος (vacuum) μέσω θερμικής επεξεργασίας, που παρέχει η επίσης γερμανική Multivar. Ακολουθεί εκ νέου ψύξη, τοποθέτηση και επικόλληση ετικέτας (labelling). Πρόκειται για 100% καθετοποιημένη μονάδα, που απασχολεί 40 εργαζόμενους.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter