Αποκλειστικά στη βόρειο Ελλάδα εξακολουθούν να τοποθετούνται τα προϊόντα του brand Αγνό του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με παρουσία στο νομό Θεσσαλονίκης και σε δέκα ακόμη παραπλήσιους νομούς. «Η βάση είναι χαμηλή, επειδή το brand και τα προϊόντα του ξεκίνησαν και πάλι από το μηδέν, αλλά η άνοδος πωλήσεων συνεχίζεται και εκεί», τόνισε ο κ. Σαράντης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα εξεταστεί από τη διοίκηση η πιθανότητα να επεκταθεί η τοποθέτηση και σε άλλους νομούς. Το παλιό εργοστάσιο της Αγνό εξετάζεται επίσης για παραγωγική αξιοποίηση στο μέλλον, με συμπληρωματική επένδυση μιας και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που εισφέρει έχει μηδενική αξία. Τέτοια επένδυση θα γίνει, αν και εφόσον το απαιτήσουν οι αυξημένοι όγκοι πωλήσεων του μέλλοντος. Αυτό που αποκλείει για την ώρα ο Όμιλος είναι η ενασχόληση με τον κλάδο του παγωτού, επειδή θα χρειαζόταν νέα επένδυση και νέο δίκτυο. Το ίδιο ισχύει σε παρόντα χρόνο και για την προοπτική εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία εξετάζει πότε θα προχωρήσει σε εθελοντική μείωση τιμών, επειδή το τρέχον timing δεν το επιτρέπει, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του αγελαδινού γάλακτος σε τιμή ζώνης, μεταξύ 15% και 18% σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αλλά ελαφρώς μειωμένη προσφορά.

Η κάμψη της ζήτησης σε χυμούς ψυγείου
Αντιστοίχως, σταθερός είναι ο όγκος πωλήσεων των φυτικών ροφημάτων Καρπός. Οι χυμοί ψυγείου έχουν καλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους για τον Όμιλο, όμως αποτελούν κατηγορία με πτώση όγκου πωλήσεων παγκοσμίως και συν τοις άλλοις, έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω των ανατιμήσεων στις οποίες προχώρησε η εταιρεία.

Η πρώτη ύλη βρίσκεται ακόμη πολύ υψηλά σε κόστος, τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2022. Ενδεικτικά, ο χυμός πορτοκάλι κατά μέση τιμή πωλείται ανά κωδικό στο ράφι έναντι €2,90, αντί €2,30 πριν δύο χρόνια.

Η κατηγορία των φρέσκων χυμών υποχωρεί κατά 24% μέσα στο τρέχον έτος, στο σύνολό της. Για τον Όμιλο, τα αναψυκτικά Κλιάφα σημειώνουν ανάπτυξη κατά 30% μέσα στο 2024, έναντι του 2023, σύμφωνα με τον κ. Σαράντη. Το νερό Δουμπιά αναπτύσσεται μεταξύ 10% και 15% σε ετήσια βάση και σχεδιάζεται η πιο ενεργή προώθησή του το 2025.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter