Το 2022, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγαγε 14,7 εκατ. τόνους φρούτων (12,6 εκατ. τόνους μήλων και 2,1 εκατ. τόνους αχλαδιών), 10,5 εκατ. τόνους εσπεριδοειδών, 6,3 εκατ. τόνους πυρηνόκαρπων φρούτων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, και δαμάσκηνα), 2,6 εκατ. τόνους υποτροπικών και τροπικών φρούτων (σύκα, ακτινίδια, αβοκάντο και μπανάνες), 1,1 εκατ. τόνους ξηρών καρπών και 0,7 εκατ. τόνους μούρων.

Η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία ήταν οι κύριοι παραγωγοί φρούτων, μούρων και ξηρών καρπών (με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και τις φράουλες) στην ΕΕ, αν και για ορισμένα συγκεκριμένα φρούτα, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν επίσης βασικοί παραγωγοί.

Ειδικότερα, οι κύριοι παραγωγοί μήλων της ΕΕ το 2022 ήταν η Πολωνία (34%), η Ιταλία (18%) και η Γαλλία (14%).

Όσον αφορά στα ροδάκινα, τρεις χώρες αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% της παραγωγής ροδάκινου: η Ιταλία με 34%, η Ελλάδα με 33% και η Ισπανία με 24%, αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν μόλις το 9%.

Όσον αφορά στα αχλάδια, η Ιταλία (25%), η Ολλανδία (17%) και το Βέλγιο (17%) ήταν οι κύριοι παραγωγοί.

Η Ιταλία αντιπροσώπευε το 40% της συγκομιδής ντομάτας της ΕΕ το 2022
Σε 2 εκατομμύρια εκτάρια γης καλλιεργήθηκαν φρέσκα λαχανικά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, όπου συγκομίστηκαν 59,8 εκατ. τόνοι καλλιεργειών, σύμφωνα με την Eurostat.
Ειδικότερα, τα τρία πιο συχνά καλλιεργούμενα φρέσκα λαχανικά –από άποψη ποσότητας– ήταν οι ντομάτες (15,4 εκατ. τόνοι συγκομιδής), τα κρεμμύδια (6,2 εκατ. τόνοι) και τα καρότα (4,4 εκατ. τόνοι).

Η παραγωγή ορισμένων νωπών λαχανικών συγκεντρώθηκε σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Ιταλία αντιπροσώπευε το 40% της συγκομιδής ντομάτας της ΕΕ το 2022, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24%) και την Πορτογαλία (9%).

Η Ολλανδία ήταν ο πρώτος παραγωγός κρεμμυδιών, με σχεδόν το ένα τέταρτο των συγκομιδών κρεμμυδιών της ΕΕ, μπροστά από την Ισπανία (20%) και τη Γαλλία (12%). Κορυφαίοι παραγωγοί καρότων ήταν η Γερμανία (18% του συνόλου της ΕΕ), η Γαλλία (15%) και η Πολωνία (14%).


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter