Εντονότερους ρυθμούς διακίνησης εγχώριων εσπεριδοειδών στην ελληνική αγορά, έναντι των εξαγωγών, ενόψει εορτών, διαπιστώνει η Incofruit. Η αύξηση του μεριδίου εξηγείται εν μέρει από τη μείωση ποσοτήτων ισπανικής προέλευσης, παρά την αύξηση εισαγωγών από Αίγυπτο. Η Ελλάδα ανέβασε τις ποσότητες συγκομιδής, σε μια καλή χρονιά για τα ελληνικά εσπεριδοειδή.
Οι συνολικές εξαγωγές πορτοκαλιών αυξήθηκαν εξίσου, κατά 14,3% κατ’ όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, από τους 32.426 τόνους, σε 37.053 τόνους. Οι εξαγωγές μανταρινιών, δεδομένων των ελλείψεων της Ισπανίας, αυξήθηκαν σε όγκο κατά 76,6%, σε 44.254 τόνους, έναντι 25.063 τόνους, ξεπερνώντας ακόμη και τα πορτοκάλια.
Η μειωμένη ισπανική παραγωγή, που οδήγησε σε αυξήσεις τιμών πρώτης ύλης στο πορτοκάλι στο περασμένο δίμηνο και συνεπακόλουθα, σε χυμούς και αναψυκτικά πορτοκαλιού, φαίνεται μετά τα μέσα Νοεμβρίου 2024 να εξομαλύνεται. Εντούτοις, παρατηρήθηκαν φαινόμενα διακίνησης από Ιταλούς, Έλληνες και άλλους βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων εσπεριδοειδών το τελευταίο διάστημα, που όμως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, καθώς διακινήθηκαν αποσπασματικά.
Στόχος των Ελλήνων παραγωγών παραμένει η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας και Ισπανίας για διεύρυνση του εκτός Ελλάδος πελατολογίου, ως τελικό προϊόν, για διατήρηση παρουσίας στα ράφια λιανικών αγορών και όχι ως ανταπόκριση στη ζήτηση ως πρώτης ύλης στο ιταλικό και ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο, κάτι που έχει μικρότερη μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter