Με την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο τέλος Φεβρουαρίου της εξαγοράς της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ ΑΕ από τη Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, έκλεισε και επισήμως μία υπόθεση, της οποίας η κατάληξη ήταν γνωστή από το φθινόπωρο ακόμη του 2001. Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο η ΜΑΣΟΥΤΗΣ είχε αναλάβει το μάνατζμεντ της υπό εξαγορά αλυσίδας.

Με την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο τέλος Φεβρουαρίου της εξαγοράς της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ ΑΕ από τη Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, έκλεισε και επισήμως μία υπόθεση, της οποίας η κατάληξη ήταν γνωστή από το φθινόπωρο ακόμη του 2001. Ηδη από τον περασμένο Οκτώβριο η ΜΑΣΟΥΤΗΣ είχε αναλάβει το μάνατζμεντ της υπό εξαγορά αλυσίδας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ ΑΕ, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ ενδυναμώνει τη θέση της στην αγορά του λιανεμπορίου της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα. Η γνωστή αλυσίδα, που ήταν ήδη μεταξύ των πέντε πρώτων πανελλαδικά, διαθέτει πλέον 151 σημεία πώλησης στη βόρεια Ελλάδα και περισσότερα από 100 στη Θεσσαλονίκη. Η εξαγορά της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ, μετά την επίσης σημαντική εξαγορά της ΑΦΟΙ ΜΠΙΣΚΑ στο τέλος του ‘99, ήταν οπωσδήποτε εκείνη που έκρινε το παιχνίδι στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Κατέχοντας συνολικά το 79% περίπου της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ (μερίδιο 20% έχει και η ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ που διεκδικούσε επίσης την αλυσίδα) και προσθέτοντας 40 σούπερ μάρκετ στη δύναμή της, από τα οποία τα 37 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ κατακτά πλέον ηγετική θέση στην εν λόγω περιοχή.

"Χορός" εξαγορών στη βόρεια Ελλάδα

Αλλάζει έτσι το τοπίο σε μία αγορά που έχει ήδη υποστεί σημαντικές μεταβολές την τελευταία διετία, μετά από επάλληλες εξαγορές. Πρώτα απ' όλα είχαμε τη διάσπαση της ΑΦΟΙ ΜΠΙΣΚΑ. Την ΑΦΟΙ ΜΠΙΣΚΑ εξαγόρασε η ΜΑΣΟΥΤΗΣ και τη ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΣΚΑΣ η ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ. Στο χορό όμως μπήκε ξαφνικά και η βεροιώτικη ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, η οποία μετά από εξαγορές (πήρε τα ΓΑΛΑΞΙΑΣ και ορισμένα καταστήματα της ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ) διεύρυνε την παρουσία της στην αγορά. Βέβαια μέσα στο 2001 είχαμε και την απόφαση για εξαγορά και απορρόφηση της ΑΡΙΣΤΑ από την εισηγμένη ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν τελικά η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ θα μπορέσει, έστω με μειωμένη τη δύναμή της, να παραμείνει στο παιχνίδι ή εάν θα προχωρήσει στην πώληση και άλλων καταστημάτων.

Η εξαγορά σε αριθμούς

Tι σημαίνει σε αριθμούς η απόκτηση της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ από τη ΜΑΣΟΥΤΗΣ; Στην αλυσίδα της προστίθενται άλλα 40 καταστήματα, τα 37 από τα οποία είναι στη Θεσσαλονίκη. Η ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ το 2000, χωρίς τη Γ. ΜΠΙΣΚΑΣ, είχε κύκλο εργασιών περί τα 50 εκατ. ευρώ (17,5 δισ. δρχ.) και κέρδη 880 χιλ. ευρώ (300 εκατ. δρχ.), ενώ βάσει εκτιμήσεων, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2001, μαζί με τη Γ. ΜΠΙΣΚΑΣ, ανήλθε κοντά στα 58 εκατ. ευρώ (20 δισ. δρχ.). Ο όμιλος ΜΑΣΟΥΤΗΣ το 2001, μαζί με την ΑΦΟΙ ΜΠΙΣΚΑ, είχε κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ (106 δισ. δρχ.) και ο στόχος της εταιρείας για το 2002 είναι οι πωλήσεις να φθάσουν τα 328 εκατ. ευρώ (112 δισ. δρχ.), χωρίς να συνυπολογισθεί ο τζίρος της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ. Από τις αρχές Μαρτίου όλα τα ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ έχουν μετονομασθεί σε ΜΑΣΟΥΤΗΣ.

Βάσει του προγράμματος ανακαίνισης των καταστημάτων, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα σούπερ μάρκετ θα προσαρμοσθούν στη φιλοσοφία του ομίλου. Το πρόγραμμα ανακαίνισης περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση του εσωτερικού των καταστημάτων, την αντικατάσταση του συστήματος μηχανοργάνωσης για οn line επικοινωνία με τα κεντρικά, bar codes σε όλα τα είδη και ανάλογη οργάνωση των πωλήσεων, καθώς και έκδοση της Μas Club card.

Οι επενδύσεις στα ανωτέρω, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, δεν έχουν ακόμη ακριβώς προϋπολογισθεί, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των καταστημάτων της ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ. Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το ποσό εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας. Πάντως η ΑΛΦΑ ΔΕΛΤΑ, τουλάχιστον το 2002, θα παραμείνει με ξεχωριστή νομική μορφή, κάτι που ισχύει και για την ΑΦΟΙ ΜΠΙΣΚΑ του ομίλου.