Επικεντρωμένο στην αναζήτηση της αποτελεσματικότερης διείσδυσης του ελαιολάδου στην υψηλή γαστρονομία, μεταξύ και άλλων στόχων, αναμένεται να είναι το Elia Lesvos Confest 2024, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, στο ελαιοτριβείο του Μουσείου Βρανά στον Πάππαδο Γέρας της Λέσβου.

Μπορεί η γαστρονομία να καταστεί «πρέσβης» του ελαιολάδου και «όχημα» για τη διανομή, την πληροφόρηση και τη γνώση γύρω από αυτό; Περιλαμβάνονται workshops και masterclasses από Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένους σεφ. Ο διοργανωτής πολιτιστικός σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» στοχεύει στην ανάδειξη της νέας εποχής για την ελιά, παράλληλα με την ισχυροποίηση του ελαιουργικού αποτυπώματος της Λέσβου.

Άλλωστε, στο Elia Lesvos Confest η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας και αξιοποίησης του ελαιολάδου αποτελεί ανέκαθεν αντικείμενο της διοργάνωσης, με την έμπρακτη υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Γέιλ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ (έδρα επιστημών υγείας και ελαιολάδου).

Οι εργασίες του δεύτερου Elia Lesvos Confest θα περιλαμβάνουν ομιλίες για εργαστηριακά θέματα υγείας, θεραπείας, διατροφής, περιβάλλοντος, τεχνολογίας, επικοινωνίας, οικονομίας και πολιτισμού, με έμφαση στον ελαιογαστροτουρισμό και την αξιοποίηση του υψηλού ελληνικού τουριστικού αποτυπώματος προς όφελος του ελαιoλάδου. Οι δράσεις του φεστιβάλ θα προβληθούν και μέσω live streaming.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter