Ενημερωτική συνάντηση στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza με θέμα «Η εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων σύμφωνα με τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα – Η νέα γενιά μαργαρινών» οργάνωσε στις αρχές Απριλίου το Τμήμα Διατροφής της ΕΛΑΪΣ, με συμμετέχοντες διατροφολόγους, διαιτολόγους και ιατρούς.
Ενημερωτική συνάντηση στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza με θέμα «Η εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων σύμφωνα με τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα – Η νέα γενιά μαργαρινών» οργάνωσε στις αρχές Απριλίου το Τμήμα Διατροφής της ΕΛΑΪΣ, με συμμετέχοντες διατροφολόγους, διαιτολόγους και ιατρούς.
Οι εισηγητές, κ.κ. Paulus Verschuren, Head του Unilever Health Institute, Γιάννης Μπάστας, διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανάπτυξης Προϊόντων ΕΛΑΪΣ και Μίνα Βαλαβάνη, διευθύντρια Τμήματος Διατροφής ΕΛΑΪΣ, παρουσίασαν: 1. Τις εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία του κλάδου των μαργαρινών. 2. Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το ρόλο των λιπαρών στην υγεία. 3. Τη σημασία της έρευνας στην εξέλιξη των μαργαρινών και τη συνεχιζόμενη εναρμόνισή τους με τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής 4. Συγκριτικές κλινικές έρευνες σχετικά με τα προϊόντα επάλειψης φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Όπως επισημάνθηκε, η επιστημονική κοινότητα συνιστά μείωση των κεκορεσμένων (SAFA) και trans λιπαρών σε λιγότερο από 10% των συνολικών θερμίδων, κατανάλωση του απαραίτητου ω-6 (PUFA) λινολεϊκού οξέος, ώστε να καλύπτεται το 4-8% της ενέργειας kai κάλυψη του 1% ενέργειας (ή 2 γρ./ημέρα) από α-λινολενικό ω-3 απαραίτητο πολυακόρεστο και 12-20% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η ΕΛΑΪΣ AE, αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία της UNILEVER και βάσει του επιστημονικού δυναμικού του παγκοσμίως αναγνωρισμένου κέντρου ερευνών Unilever Health Institute, εισήγαγε εδώ και μία δεκαετία τη νέα τεχνολογία, που προέκυψε από έρευνα ετών, με σκοπό την αντικατάσταση της Υδρογόνωσης. Η νέα τεχνολογία παραγωγής των μαργαρινών έγκειται στην αντικατάσταση των υδρογονωμένων λιπαρών από κλάσματα φυτικών λιπαρών υλών, τα οποία λαμβάνονται με συνεχή ψύξη και φιλτράρισμα. Το αποτέλεσμα είναι να μη δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα.