Η ΕΛΑΪΣ αναλαμβάνει τη διάθεση όλων των προϊόντων της KNORR μέσω του δικτύου διανομής της. Η συνεργασία των δύο εταιρειών σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Η διαδικασία της οργανωτικής συστέγασής τους θα απαιτήσει περίπου ένα χρόνο. Η εξέλιξη αυτή θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στην ΕΛΑΪΣ 1,9 δισ. δρχ. ως το 2003. rnΤο 2000, αν και οι πωλήσεις της ΕΛΑΪΣ διαμορφώθηκαν στα 57,4 δισ. δρχ. έναντι 59,9 δισ. δρχ. το 1999, τα κέρδη της αυξήθηκαν από 6,35 δισ. δρχ. το 1999 σε 8,1 δισ. δρχ.

ΕΛΑΪΣ και KNORR BESTFOODS HELLAS διευρύνουν τη συνεργασία τους, μετά την εξαγορά σε διεθνές επίπεδο πέρυσι της BESTFOODS από τον όμιλο UNILEVER.

Ειδικότερα, η ΕΛΑΪΣ αρχικά αναλαμβάνει τη διάθεση όλων των προϊόντων της KNORR μέσω του δικτύου διανομής της, αλλά η συνεργασία των δύο εταιρειών σταδιακά θα επεκταθεί και στους τομείς του μάρκετινγκ, της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων, των μεθόδων παραγωγής, των οικονομικών υπηρεσιών κ.ά., αγκαλιάζοντας το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Όπως μας εξήγησε ο κ. Αντώνης Γκορτζής, σύμβουλος εταιρικών σχέσεων και σχέσεων με τα ΜΜΕ της UNILEVER, οι δύο εταιρείες οδηγούνται σε οργανωτική συστέγαση (κοινές οργανωτικές δομές), η διαδικασία ολοκλήρωσης της οποίας θα απαιτήσει περίπου ένα χρόνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας δήλωσε ότι “τουλάχιστον για την ώρα δεν αντιμετωπίζεται ζήτημα αλλαγών σε ό,τι αφορά τις παραγωγικές διαδικασίες των δύο εταιρειών ή την κατάσταση του προσωπικού τους”.

Η συνεργασία αυτή αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα στην ΕΛΑΪΣ ύψους 1,9 δισ. δρχ. κατά την τριετία 2001-2003, ενώ για κάθε επόμενο χρόνο τα επιπλέον έσοδά της εκτιμώνται σε 900 εκ. δρχ. ετησίως.

Αύξηση εσόδων το 2000

Το 2000 η ΕΛΑΪΣ παρουσίασε αύξηση εσόδων σε σχέση με το 1999, παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί στον κλάδο του τυποποιημένου ελαιολάδου, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από το χύμα προϊόν. Συγκεκριμένα, αν και οι πωλήσεις της εταιρείας πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 57,4 δισ. δρχ., έναντι 59,9 δισ. δρχ. το 1999, τα κέρδη της αυξήθηκαν από 6,35 δισ. δρχ. το 1999 σε 8,1 δισ. δρχ. Σημειώνεται ότι το 2000 η εταιρεία είχε σημαντικά έσοδα ύψους 2,6 δισ. δρχ. από τη μεταβίβαση των σημάτων ΑΡΤΙΖΑΝ στην BAKEMARK Hellas.

Από τα αναλυτικά στοιχεία του καταμερισμού των περσινών εσόδων της ΕΛΑΪΣ προκύπτει ότι 22,4 δισ. δρχ. προήλθαν από την πώληση ελαιολάδων και των άλλων φυτικών ελαίων, 18,9 δισ. δρχ. από την πώληση προϊόντων μαργαρίνης και φυτικών λιπών, 9 δισ. δρχ. από την πώληση προϊόντων τομάτας και 400 εκ. δρχ. από την εμπορία αφεψημάτων.

Τέλος, σημειώνεται ότι η LIPOMA BV -μέλος του ομίλου UNILEVER NV Rotterdam- γνωστοποίησε ότι η θυγατρική της UNILEVER Hellas αγόρασε μέσω του ΧΑΑ μετοχές της ΕΛΑΪΣ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3% του μ/κ της, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στην ΕΛΑΪΣ από 8,42% σε 11,42% . Έτσι, το σύνολο των κατεχομένων μετοχών της ΕΛΑΪΣ αμέσως ή εμμέσως από τη LIPOMA (και κατ’ επέκταση από τον όμιλο UNILEVER NV) αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό 57,07%.