Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο (μετά την Ισπανία και την Ιταλία). Κι όμως, το ελληνικό ελαιόλαδο, δεν έχει ακόμη την θέση που του αξίζει, στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο (μετά την Ισπανία και την Ιταλία). Κι όμως, το ελληνικό ελαιόλαδο, δεν έχει ακόμη την θέση που του αξίζει, στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Η αγορά του τυποποιημένου ελαιολάδου εμφανίζει πτώση τον τελευταίο χρόνο κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής του χύμα ελαιολάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελαιοκομίας είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από τη χύμα πώληση του ελαιολάδου, το οποίο διακινείται με αντίτιμο από τον παραγωγό προς τον μεσάζοντα έμπορο και ο οποίος το κατευθύνει σε άλλα κανάλια διανομής, με τελικό στόχο την πώληση στον καταναλωτή. Αυτό σημαίνει για το κράτος μια τεράστια απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ της τάξεως των 5 -6 δραχμών ανά κιλό, τη φοροδιαφυγή όλων των εμπλεκόμενων στο κύκλωμα του χύμα και την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Για τον καταναλωτή σημαίνει κίνδυνο για την υγεία του, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει τη σύνθεση του προϊόντος που αγοράζει και το οποίο αρκετές φορές για κερδοσκοπικούς λόγους είναι νοθευμένο. Από μελέτη του ΣΕΒΙΤΕΛ ( Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου) προκύπτει ότι μια μείωση κατά 30% του χύμα ελαιολάδου θα έχει σαν συνέπεια την κατά 100 δρχ. πτώση της τιμής του τυποποιημένου προϊόντος στον καταναλωτή και αυτό λόγω των οικονομιών κλίμακος που θα δημιουργούνταν στις επιχειρήσεις τυποποίησης από την αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Οι εξαγωγές

Εξαγωγές ελαιολάδου γίνονται κυρίως όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο. Οι επτά χώρες στις οποίες η Ελλάδα κάνει τις μεγαλύτερες εξαγωγές είναι Ιταλία (κυρίως χύμα), ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία. Το 80% των εξαγωγών είναι κυρίως ΕΞΤΡΑ παρθένο ελαιόλαδο, λόγω της μοναδικής του ποιότητας σε γεύση, χρώμα, άρωμα, το οποίο Ιταλοί και Ισπανοί χρησιμοποιούν για πρόσμιξη και βελτίωση των δικών τους ελαιολάδων και στη συνέχεια το μεταπωλούν σαν δικό τους. Σύμφωνα με τους αρμοδίους της αγοράς, ειδικότερα η Ιταλία είναι μεν παραγωγός χώρα αλλά εισάγει από Ελλάδα, Ισπανία και Τυνησία διπλάσια ποσότητα της παραγωγής της για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες αλλά και τις εξαγωγές της. Το δε ελληνικό ελαιόλαδο είναι παντελώς άγνωστο στον Ιταλό καταναλωτή, εφόσον πωλείται σαν ιταλικό. Η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου, καλύπτοντας τις εσωτερικές της ανάγκες και εξάγοντας το υπόλοιπο συσκευασμένο ή σε μορφή χύμα. Οι υπόλοιπες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης εισάγουν όλες ελαιόλαδα, κυρίως ιταλικά και ισπανικά. Τα ελληνικά ελαιόλαδα κατέχουν πολύ μικρό μερίδιο στις αγορές αυτές, ενώ σε αρκετές χώρες οι καταναλωτές αγνοούν ότι η Ελλάδα είναι παραγωγός χώρα ελαιολάδου και μάλιστα η ποιοτικότερη όλων. Στην Αυστραλία οι εισαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Την περίοδο '98 – '99 η χώρα μας κατείχε την τρίτη θέση σε εξαγωγές ελαιολάδου με ποσοστό 6% πίσω από την Ισπανία (59%) και την Ιταλία (32%). Τρίτη σε εξαγωγές είναι η χώρα μας και στην Αγγλία (12,5%) πίσω και πάλι από την Ισπανία και την Ιταλία. Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί τέλος μία από τις πιο ελκυστικές αλλά δύσκολες αγορές. Οι ΗΠΑ εισάγουν πάνω από 140.000 τόνους ελαιολάδου από 20 διαφορετικές χώρες, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση έχοντας το 3% της αγοράς.

Προωθητικές ενέργειες για εξαγωγές γίνονται κυρίως από τον ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) σε εθνικό επίπεδο για την προώθηση του ελαιολάδου στις ξένες αγορές αλλά και μέσω της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλές χώρες.

Το 60% περίπου της εγχώριας αγοράς τυποποιημένων προϊόντων ελαιολάδου καλύπτεται από 3 μόνο εταιρίες: την ΕΛΑΪΣ, τη ΜΙΝΕΡΒΑ και την ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, ενώ αισθητή παρουσία έχουν και οι εταιρείες ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΟΛΥΜΠΙΑ – XENIA. Πολλές από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχολούνται ως επί το πλείστον με την πώληση σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα η Ελαϊς καλύπτει περίπου το 33% της αγοράς, η Μινέρβα το 16% και η Ελαιουργική το 11%.


ΕΛΑΪΣ


Η ΕΛΑΪΣ είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα των ελαιουργικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στην ελληνική αγορά διαθέτει μία μεγάλη σειρά προϊόντων, όπως είναι μεταξύ άλλων τα ελαιόλαδα ΑΛΤΙΣ, ΕΥ ΖΗΝ και ΕΛΑΝΘΗ.

Η εφαρμογή της πολιτικής και στρατηγικής της εταιρείας στηρίζεται στην ενσωμάτωση της κουλτούρας της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και των αρχών του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Υπεροχής στη λειτουργία της επιχείρησης καθώς και τη χρήση μεθόδων, όπως το TMP (Total Perfect Manufacturing), στην παραγωγή και άλλους τομείς. Η δέσμευση της ΕΛΑΪΣ για ποιότητα και η υιοθέτηση των αρχών του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Υπεροχής την ανέδειξαν το 1999 ως τη δεύτερη καλύτερη εταιρία στην Ευρώπη.

Η ΕΛΑΪΣ άρχισε τις εξαγωγές της την δεκαετία του 1960, έχοντας σαν καταναλωτές της τους Έλληνες μετανάστες. Αυτονόητο λοιπόν ήταν οι πρώτες ποσότητές της να έχουν για προορισμό χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, κλπ. Σήμερα εξάγει ελαιόλαδο στις παραπάνω αναφερόμενες χώρες, καθώς επίσης και στην Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Δανία, Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Κύπρο, Αίγυπτο, Ν. Αφρική.

Το βασικό προϊόν εξαγωγής της εταιρίας είναι το ελαιόλαδο και οι μαργαρίνες. Πρωταρχικό της μέλημα είναι η διεύρυνση των καταναλωτών και των αγορών της. Σαν πρώτα δείγματα επιβράβευσης αυτού του στόχου είναι η είσοδος της ΕΛΑΪΣ σε αλυσίδες τόσο στον Καναδά όσο και στην Αυστραλία.

Κύρια μάρκα εξαγωγής της εταιρίας είναι το ΑΛΤΙΣ το οποίο τυποποιείται σε ελαιόλαδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς επίσης τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ΕΛΑΝΘΗ και ΣΟΛΩΝ.

ΜΙΝΕΡΒΑ

Η ΜΙΝΕΡΒΑ είναι η εταιρεία που πρώτη -το 1904- τυποποίησε ελαιόλαδο. Από τότε, κύριος στόχος της ήταν η διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας που απαντούν στις εκάστοτε καταναλωτικές ανάγκες. Η εταιρεία προσφέρει στην αγορά το “κλασικό” ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ, το πρώτο τυποποιημένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα. Στην οικογένεια ΜΙΝΕΡΒΑ έχουν προστεθεί δύο νέα ελαιόλαδα. Το ελαιόλαδο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΙΝΕΡΒΑ, από εκλεκτούς πεδινούς ελαιώνες, ένα ελαιόλαδο με ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα έως 0,4% και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΙΝΕΡΒΑ, ένα ελαιόλαδο από επιλεγμένους ελαιώνες.

Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΧΩΡΙΟ, ποικιλία κορωνέικη, το μοναδικό ελαιόλαδο που προέρχεται από το χυμό μιας και μόνης ποικιλίας ελιάς, της κορωνέικης, που θεωρείται από τις εκλεκτότερες του τόπου μας. Τέλος η εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ προσφέρει το ΝΙΚΗ, ένα λάδι από τον πυρήνα της ελιάς, κατάλληλο για ελαφριά κουζίνα, ιδιαίτερα ανθεκτικό στο τηγάνισμα και οικονομικό.

Τα ελαιόλαδα ΜΙΝΕΡΒΑ (κλασικό ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΙΝΕΡΒΑ και ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΙΝΕΡΒΑ) συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε ότι αφορά στις πωλήσεις ελαιολάδου της εταιρείας. Ακολουθούν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΧΩΡΙΟ, που σημειώνει σταθερή ανάπτυξη από το Φεβρουάριο του 1998 που επαναλανσαρίστηκε και το ΝΙΚΗ που επίσης σημειώνει άνοδο στην πορεία του χρόνου.

Η εταιρεία ΜΙΝΕΡΒΑ είναι δεύτερη στην ελληνική αγορά του τυποποιημένου ελαιόλαδου. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τον τελευταίο χρόνο η ΜΙΝΕΡΒΑ έχει καταφέρει να αυξήσει την κατανάλωση των ελαιολάδων της και το συνολικό της μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά που όπως ήδη αναφέραμε, παρουσιάζει πτωτική πορεία.

Οι εξαγωγές αποτελούν για τη ΜΙΝΕΡΒΑ ένα σημαντικό παράθυρο ανάπτυξης, δεδομένου του μεγέθους της ελληνικής αγοράς αλλά και της σημασίας του προϊόντος στη μεσογειακή διατροφή. Οι εξαγωγές ως συστηματική προσπάθεια ξεκίνησαν 3 χρόνια πριν και σήμερα το ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ βρίσκεται σε περισσότερες από 10 χώρες του εξωτερικού. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε ως τώρα ήταν συνδεδεμένη με το μεσογειακό χαρακτήρα των προϊόντων. Στις ΗΠΑ εμπλουτίστηκε με προωθητικές ενέργειες και διαγωνισμούς καταναλωτών΄, στο ίδιο πάντα πλαίσιο στρατηγικής. Όσον αφορά στην κρατική υποστήριξη σε τέτοιες κινήσεις, σημαντική θεωρείται η βοήθεια του ΟΠΕ.

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ

Η Ελαιουργική είναι η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Ελαιοκομικών Προϊόντων της Ελλάδας. Περιλαμβάνει 60 Ενώσεις και αντιπροσωπεύει το 90% των καλλιεργητών ελιάς. Ιδρύθηκε το 1949. Σήμερα, δύο από τους βασικούς στόχους της Ελαιουργικής είναι η κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή με προϊόντα υψηλής ποιότητας και η προσπάθεια δημιουργίας μιας σύγχρονης εμπορικής δυναμικής επιχείρησης.

Για την υλοποίηση των στόχων αυτών, η Ελαιουργική διαθέτει μονάδες συσκευασίας, αποθήκευσης και διανομής, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, άρτια οργάνωση και μοντέρνα αντίληψη.

Η Ελαιουργική συσκευάζει, τυποποιεί και εγγυάται:

 • Το παρθένο ελαιόλαδο ΣΠΙΤΙΚΟ σε συσκευασίες γυάλινης φιάλης, πλαστικής φιάλης και λευκοσιδηρού δοχείου.
 • Τα αγνά ελαιόλαδα ΑΛΚΗ και ΛΙΟΤΡΙΒΙ σε συσκευασίες πλαστικής φιάλης και λευκοσιδηρού δοχείου.

ΟΛΥΜΠΙΑ – ΧΕΝΙΑ

Η ΟΛΥΜΠΙΑ – ΧΕΝΙΑ ΑΒΑΕ εξειδικεύεται παγκοσμίως στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στις τυποποιημένες ελιές.

Τα προϊόντα της ΟΛΥΜΠΙΑ κατευθύνονται κατά 45% στην ελληνική αγορά μέσω του αποκλειστικού αντιπροσώπου για την Ελλάδα και διανομέα ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΕ. Το 18% γίνεται private label για την Ελλάδα και το υπόλοιπο 37% κατευθύνεται στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία. Επίσης, η εταιρεία έχει παρουσία σε όλα τα Duty Free.

Με αρχική επένδυση 1,2 δισ. δρχ. και περίπου 320 εκατ. δρχ. τα τελευταία τρία χρόνια, ανανεώνει τα ήδη γνωστά προϊόντα της και παράγει νέα προϊόντα για την ελληνική και ξένη αγορά προσμένοντας εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων. Σε κάθε νέα στρατηγική κίνηση της εταιρείας κυριαρχεί η ίδια φιλοσοφία “να παράγεται το καλύτερο δυνατόν ποιοτικώς προϊόν”. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πιστοποίηση των προϊόντων της εταιρείας κατά ISO 9002, διαδικασία που εξασφαλίζει την ποιότητα σε κάθε επίπεδο, από την επιλογή προμηθευτών έως τη στιγμή που το προϊόν φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή. Για τη διασφάλιση της καλής σταθερής ποιότητας στην ΟΛΥΜΠΙΑ λειτουργεί τμήμα ποιοτικού ελέγχου επανδρωμένο με επιστημονικό προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο της ΟΛΥΜΠΙΑ τυποποιούνται 1400 τόνοι ελαιολάδου και επεξεργάζονται και τυποποιούνται 1600 τόνοι ελιάς. Η πρώτη ύλη προέρχεται από την Πελοπόννησο και κυρίως από την περιοχή της Ηλείας (αρχαία Ολυμπία), που ιστορικά ανήκει στις περιοχές με παραγωγή ελαιολάδου πολύ υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους. Υπάρχουν ιδανικοί χώροι αποθήκευσης για 1500 τόνους ελαιολάδου και ιδανικοί χώροι αποθήκευσης για 1200 τόνους ελιών.

Η εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ συνεργάζεται για τη διάθεση των προϊόντων της με τις μεγαλύτερες αλυσίδες των ΗΠΑ. Κύριος στόχος των εξαγωγών είναι λοιπόν αυτή η χώρα, ενώ γίνονται εξαγωγές και στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τις σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία. Οι εξαγωγές αφορούν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, πατέ αλλά και ελαιόλαδο και ελιές βιολογικής καλλιέργειας (organic).

Επίσης, η εταιρεία προμηθεύει με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας τις αλυσίδες Σκλαβενίτη, Α-Β Βασιλόπουλος, ΜΕΤΡΟ, ενώ πρόκειται να συνεργαστεί και με την Carrefour. Επιπλέον, η εταιρεία εξάγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ιαπωνία και στην Αυστραλία.

Πιο αναλυτικά, διαθέτει στην αγορά μεταξύ άλλων το επώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΧΕΝΙΑ σε συσκευασία γυάλινου αμφορέα, στην κλασική συσκευασία πράσινου μπουκαλιού, καθώς και σε μεταλλικό δοχείο. Επίσης διαθέτει το προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ΟΛΥΜΠΙΑ (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) καθώς και το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΧΕΝΙΑ.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 1982 στο Μοσχάτο Αττικής, όπου είναι η έδρα της μέχρι σήμερα. Εκεί διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες γίνονται όλες οι λειτουργίες και οι εργασίες της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας. Ειδικότερα διαθέτει:

 • Εγκαταστάσεις αποθήκευσης και ραφιναρίσματος ελαιολάδων και σπορελαίων.
 • Σύγχρονο τμήμα παραγωγής φιαλών PET.
 • Πλήρως εξοπλισμένο συσκευαστήριο για φιάλες και δοχεία 0,5 lt έως 10 lt.
 • Πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο χημείο για έλεγχο εισερχόμενων πρώτων υλών και εξερχόμενων τελικών προϊόντων.

Η Αγροτική ΑΕ απασχολεί σήμερα 25 άτομα, τα οποία με την εξειδίκευσή τους και την εκπαίδευσή τους αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα της καταξίωσης της εταιρείας στην αγορά, σε όλη τη γκάμα των δραστηριοτήτων της, που καλύπτει τους τομείς:

 • Επεξεργασία ελαιολάδων και σπορελαίων.
 • Παραγωγή φιαλών PET για τρόφιμα.
 • Συσκευασία – διανομή ελαιολάδων και σπορελαίων.

Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων, με τα οποία διανέμει τα επώνυμα προϊόντα της απευθείας στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Αττικής. Στους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας τα προϊόντα τους διακινούνται μέσω ανάλογου δικτύου αντιπροσώπων.

Αλλά πέραν των δικών της επώνυμων προϊόντων, η εταιρεία συσκευάζει όλη τη γκάμα ελαιολάδων και σπορελαίων για αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η ΠΕΝΤΕ ΑΕ, η ΤΡΟΦΟ ΑΕ, η ΜΑΚΡΟ ΑΕ, η ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ, η ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, η ΞΥΝΟΣ κλπ. με το δικό τους λογότυπο. Πρόκειται φυσικά για private label προϊόντα, τα οποία η εταιρεία συσκευάζει στο αρκετά αναπτυγμένο τμήμα του private labeling που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της.

Η δραστηριότητα της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΕ επεκτείνεται και πέραν των ελληνικών συνόρων και συγκεκριμένα σε χώρες της δυτικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς και στην Κύπρο. Στα σχέδια της επιχείρησης για την τρέχουσα διετία εντάσσεται η αποπεράτωση του εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού της, που θα της δώσει ακόμα μεγαλύτερη καθετοποίηση της παραγωγής και μείωση του κοστολογίου παραγομένων προϊόντων.

Από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα η ελιά, το ιερότερο δέντρο του τόπου μας, συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα και τη διατροφή της χώρας μας, όπως άλλωστε και των περισσότερων μεσογειακών λαών. Στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 154.363.254 παραγωγικά ελαιόδεντρα, που καλύπτουν συνολικά έκταση 1.083.189 εκταρίων. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και ακολουθούν η δυτική Ελλάδα, η Στερεά Ελλάδα και το βόρειο Αιγαίο.

Η πώληση του τυποποιημένου προϊόντος γίνεται μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διακινούν περίπου το 80%, ενώ το υπόλοιπο διακινείται από μεσαία και μικρά καταστήματα.

Η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας ανήλθε κατά το τελευταίο έτος (δωδεκάμηνο Νοέμβρη '99 – Οκτώβρη 2000 που συνιστά την εκάστοτε ελαιοκομική περίοδο) σε 441.000 τόνους, περίπου, εμφανίζοντας πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο που κυμάνθηκε στους 592.000 τόνους. Αντιστοίχως η παραγωγή ανήλθε σε 417.000 τόνους στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο '97 – '98, σε 446.000 τόνους το '96 – '97, 400.000 τόνους το '95 -'96 και 350.000 τόνους το '94 – '95.

Η εγχώρια κατανάλωση

Η συνολική κατανάλωση ετησίως στο τυποποιημένο προϊόν είναι 40.000 – 50.000 τόνοι, αξίας 50 – 60 δισ. δρχ. Στην περίοδο '97 – '98 η εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου διαμορφώθηκε σε 240.000 τόνους, ενώ το '98 – '99 σε 245.000 τόνους. Εκτιμάται ότι η μέση ετήσια εγχώρια κατανάλωση ελαιολάδου κυμαίνεται κατά την τελευταία πενταετία στους 170.000 τόνους. Ειδικότερα, από τους 170.000 τόνους που κατά μέσο όρο καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά τα τελευταία χρόνια, τα τυποποιημένα προϊόντα καλύπτουν το 25%, η αυτοκατανάλωση (χύμα) το 42% και το υπόλοιπο 33% αφορά προϊόντα που διακινήθηκαν χύμα από πλανόδιους πωλητές. Η συνολική ετήσια κατανάλωση για την Ελλάδα εμφανίζεται σταθερή με οριακές αυξήσεις που οφείλονται:

 • Στον αριθμό των τουριστών που τα τελευταία χρόνια ανήλθαν στα 10 εκατ. το χρόνο, οι οποίοι καταναλώνουν 0,5 κιλά τουλάχιστον ο καθένας.
 • Στους πρόσφυγες – μετανάστες που ανέρχονται μετά το 1994 σε 1,2 εκατ., με μέση ετήσια κατανάλωση 5 κιλά.
 • Από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες -κυρίως εργάτες γης- οι οποίοι το χειμώνα ασχολούνται με την ελαιοσυλλογή και αμείβονται με ελαιόλαδο.

Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διακρίνεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στις παρακάτω βασικές κατηγορίες:

 • ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ παρθένο ελαιόλαδο: είναι φιλτραρισμένος φυσικός χυμός της ελιάς με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1% και δίνει την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου. Έχει πλούσιο άρωμα και έντονη χαρακτηριστική γεύση, ιδιότητες που ποικίλλουν ανάλογα με την καταγωγή του ελαιολάδου. Είναι δε το πιο υγιεινό απ’ όλα τα ελαιόλαδα, διότι είναι χαμηλής οξύτητας χωρίς να έχει καμία κατεργασία, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραιες όλες τις θρεπτικές του ουσίες.
 • ΠΑΡΘΕΝΟ : είναι το ελαιόλαδο που συλλέγεται με φυσικά ή μηχανικά μέσα και η οξύτητά του είναι από 1,1% έως 2%.
 • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: είναι μείγμα παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου (ραφινέ) με οξύτητα που δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Το ραφινέ ελαιόλαδο παρασκευάζεται από ελαιόλαδα υψηλής οξύτητας, τα οποία υφίστανται βιομηχανική επεξεργασία. Η μίξη λοιπόν παρθένου και ραφινέ ελαιολάδου δημιουργεί την κατηγορία “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ”, η οποία κατέχει τις περισσότερες πωλήσεις στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά.
 • ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ : είναι το λάδι από τον πυρήνα της ελιάς. Στο λάδι αυτό προστίθεται παρθένο ελαιόλαδο για ιδιαίτερο άρωμα. Έχει ελαφριά γεύση, είναι εύπεπτο και η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1,5%. Το πυρηνέλαιο φημίζεται για την ανθεκτικότητά του στο τηγάνισμα.