«Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία», δήλωσε λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας. Το δείγμα γραφής για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και των μνημονίων είναι σαφέστατο.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της κυβέρνησης άρχισαν να αποκτούν σιγά- σιγά «ορίζοντα τετραετίας». Άλλωστε, και οι τροϊκανοί φρόντισαν πριν καλά-καλά αναλάβει δράση η νέα κυβέρνηση να της διαμηνύσουν ότι δεν συζητούν τίποτε πριν επανέλθει το πρόγραμμα «σε σωστή πορεία».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, με τον γνωστό προκλητικό τρόπο δήλωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα, ενώ πριν καν αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ, κ. Χ. Ράιχενμπαχ, έθεσε για μια ακόμη φορά θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών, με το πρόσχημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, ο κ. Ράιχενμπαχ πρόλαβε να σβήσει την «κόκκινη γραμμή» –άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά– που επιχειρούν να βάλουν στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα των μισθών. Δηώσεις του τύπου «οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν λιτά» περίσσεψαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες ζωής της νέας κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να στηρίζει σχεδόν όλες τις ελπίδες της σε μία πιθανή απόφαση των δανειστών για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ στο εσωτερικό αναζητεί εναγωνίως  «μέτρα ανάλογης απόδοσης» ώστε να αποφύγει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και νέες μειώσεις εισοδημάτων, που θα προκαλέσουν την κοινωνική έκρηξη.

Ουκ αν λάβοις…
Με το τέλος της προεκλογικές περιόδου άρχισαν να φτάνουν στους Έλληνες φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά της εφορίας, προκαλώντας σοκ και δέος σε εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.

Όπως υπολογίζεται, τον οβολό τους στην εφορία, χωρίς καμία ελπίδα κάποιας ανταπόδοσης από το κράτος, θα καταθέσουν φέτος περισσότεροι από το 80% των φορολογουμένων. Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα νοσοκομεία υπολειτουργούν χωρίς να διαθέτουν ούτε καν τα αναγκαία αναλώσιμα υλικά, οι ασφαλισμένοι στήνονται στην ουρά για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και εκατοντάδες συμπολίτες μας στις μεγάλες πόλεις αναζητούν τρόφιμα στους κάδους απορριμμάτων και στα υπολείμματα των λαϊκών αγορών.

Εκατομμύρια Έλληνες όχι μόνο δεν σκέφτονται καν το ενδεχόμενο των θερινών διακοπών, αλλά αγωνιούν για το αν το φθινόπωρο θα έχουν δουλειά και χρήματα για τη διατροφή τους και την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όσο για την εφορία, μάλλον πλείστα εκ των εκκαθαριστικών θα μείνουν στα …αζήτητα, αφού το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είναι αιώνια αξία. Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση; Θα προχωρήσει, άραγε, σε κατασχέσεις μισθών (όσων έχουν) και περιουσιακών στοιχείων;

Με βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής το «πρώτα οι δανειστές», η κατάσταση συνεχώς θα χειροτερεύει και η χώρα θα διακινδυνεύει την επισιτιστική κρίση και την κοινωνική έκρηξη. Τα στοιχεία δυστυχώς συνηγορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση, άλλωστε, στηρίζει τη διαπραγματευτική της πολιτική, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «πολλά σημεία του προγράμματος είναι εκτός στόχου ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ύφεση».


Προτάσεις ομοιοπαθητικής θεραπείας;
Η ελληνική οικονομία βιώνει ήδη τον πέμπτο χρόνο ύφεσης, επίδοση που αποτελεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Κι όχι μόνο αυτό. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ μειώθηκε 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ποσοστό που είναι υψηλότερο από το 6,2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σε σταθερές τιμές του 2005 μόλις ξεπέρασε τα 40,6 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον της τελευταίας επταετίας.

Το μεγάλο δράμα, όμως, εξελίσσεται στο χώρο της εργασίας, όπου οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 1,1 εκατομμύρια άτομα, ενώ στους νέους το ποσοστό ανεργίας υπερέβη το 52%.Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη αφορά τους ακόμα εργαζόμενους,που έχουν πολλούς μήνες να δουν το χρώμα του χρήματος.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μένουν απλήρωτοι για πάνω από πέντε μήνες. Με δεδομένο ότι από πουθενά δεν φαίνεται ότι σύντομα πρόκειται να πέσουν χρήματα στην αγορά, πόσες άραγε από αυτές τις επιχειρήσεις, που αδυνατούν να καταβάλλουν μισθούς, θα βρίσκονται ακόμη εν ζωή το φθινόπωρο;

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, απορία δημιουργούν οι προτάσεις του κ. J. Loubère, επικεφαλής της Καρφούρ Μαρινόπουλος, για την ανάκαμψη της κατανάλωσης, ο οποίος, μιλώντας στις αρχές Ιουλίου σε συνέδριο του Economist, έθεσε ζήτημα περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και παράτασης των ωρών εργασίας των καταστημάτων λιανικής ακόμη και την Κυριακή!

Τέτοιες προτάσεις θα μπορούσε να ηχούν εύλογα το 2004, σε εποχή ανάπτυξης της οικονομίας, όχι όμως σήμερα που την αποχή των καταναλωτών από τις αγορές –πλην των απολύτως απαραίτητων – δεν την αιτιολογεί η έλλειψη χρόνου κατά τις εργάσιμες ημέρες, αλλά η εισοδηματική τους ένδεια.

Αλλά τίθεται και το ζήτημα της κάλυψης του επιπλέον κόστους (εργατικού και λειτουργικού) για τις επιχειρήσεις λιανικής από την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους, καθώς είναι βέβαιο πως μια τέτοια ρύθμιση θα ισοδυναμούσε με βασανιστήριο μέχρι θανάτου για χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες, αν όχι και μεγάλες, επιχειρήσεις προς όφελος μιας ανταγωνιστικά ανέξοδης επιβίωσης ελάχιστων, κυρίως πολυεθνικών, σχημάτων.

Όσο για τα «πλεονεκτήματα» της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, φτάνει κανείς να αναλογισθεί πως τη λιανική αγορά τη στηρίζει ο οβολός των εκατομμυρίων «απελευθερωμένων» από τα δικαιώματά τους χαμηλοαμειβόμενων, απλήρωτων κι ανέργων καταναλωτών…

Πτωχεύει διαρκώς η λιανική
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις λιανικές πωλήσεις αποδίδουν παραστατικά την εικόνα της αγοράς. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο τετράμηνο του έτους το λιανικό εμπόριο είχε απολέσει πάνω από το 1/3 του τζίρου (σε σταθερές τιμές) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, χρονιά που άρχισε να εκδηλώνεται η ύφεση.

Ακόμη και στην ανελαστική αγορά των ειδών διατροφής οι απώλειες ξεπέρασαν το 22%, ενώ ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ το όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε πάνω από 20%. Η αγορά αυτοκινήτου παρουσιάζει κυριολεκτικά εικόνα αποσύνθεσης. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκαν 36.000 επιβατικά αυτοκίνητα, 41,2% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και 71% λιγότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010. Φέτος πωλήθηκαν 36.000 επιβατικά ΙΧ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 είχαν πωληθεί περισσότερα από 106.000.Η ΕΣΕΕ, σε μία ενδιαφέρουσα παρέμβασή της, αναφέρεται στον τρόμο που σκορπούν στην αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας.

Όπως επισημαίνει, «οι περιοδικές επισκέψεις της Τρόικας είχαν πάντα ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσάρεστων και επίπονων νέων μέτρων, με αποτέλεσμα να φοβίζουν τον καταναλωτή και να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το εγχώριο εμπόριο». Η Συνομοσπονδία υπολογίζει ότι στις 12 επίσημες επισκέψεις της Τρόικας καταγράφηκαν συνολικές απώλειες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Το ανησυχητικό είναι ότι η 13η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων…