Η έκτακτη εισφορά, που προβλέπεται να αποδώσει στα δημόσια ταμεία ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, εξειδικεύεται ως εξής: 60.000 φορολογούμενοι, των οποίων τα εισοδήματα το 2007 κυμαίνονταν από 60.000 ευρώ μέχρι και 80.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.000 ευρώ (προβλεπόμενα έσοδα 60 εκατ. ευρώ), 26.000 φορολογούμενοι, με εισοδήματα από 80.001 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσουν 2.000 ευρώ (έσοδα 52 εκατ. ευρώ), 24.000 φορολογούμενοι, με εισοδήματα από 100.001 ευρώ μέχρι και 150.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν 3.000 ευρώ (έσοδα 72 εκατ. ευρώ) και 18.000 φορολογούμενοι, με εισοδήματα από 150.001 ευρώ και άνω, καλούνται να πληρώσουν φόρο 5.000 ευρώ (έσοδα 90 εκατ. ευρώ). Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τις Εφορίες αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Ο κ. Παπαθανασίου άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει δυνατότητα εξόφλησης του ποσού σε δόσεις. Να σημειωθεί πως η έκτακτη αυτή εισφορά δεν αφορά σε επιχειρήσεις.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, αποτελεί μια πηγή που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο αρμόδιο υπουργείο να υλοποιήσει τον στόχο του για μη αύξηση των φόρων. Το σημαντικό, όμως, είναι πως οι μελέτες των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου καταλήγουν στο συμπέρασμα πως μόνο τα 7 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν σε χρέη πτωχών, οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κλπ.

Υπάλληλοι και συνταξιούχοι δημοσίου

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται μηδενικές αυξήσεις σε 478.000 μισθωτούς και 188.000 συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής του 2009 δεν χορηγείται καμία αύξηση σε μισθούς άνω των 1.700 ευρώ και σε συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ, ενώ καταργείται η ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, που είχε ξεκινήσει από την 1-1-2008 και θα ολοκληρωνόταν το 2010. Επίσης, δεν θα προστεθεί αναδρομικά από την 1-1-2009 η δεύτερη δόση του κινήτρου απόδοσης, παρότι προβλέπεται σε νόμο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε επιπλέον κράτηση 5% επί των μισθών του βουλευτών, αλλά και καθιέρωση νέου μισθολογίου με ενιαίες αποδοχές, για όσους προσλαμβάνονται από το 2010 στο Δημόσιο.

Σε αντιστάθμισμα των μέτρων, ανακοινώθηκε έκτακτο οικονομικό βοήθημα για μισθούς έως 1.700 ευρώ και συντάξεις έως 1.100 ευρώ.

Σκληρή απάντηση ΣΕΛΠΕ

Την αντίθεσή τους στα μέτρα εκδήλωσαν πολιτικά κόμματα και φορείς. Με σκληρή γλώσσα τονίζει την αντίθεσή του και ο ΣΕΛΠΕ, με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Θεόδωρος Βάρδας. Στην ανακοίνωση ο ΣΕΛΠΕ δηλώνει πως η επιβολή έκτακτης αναδρομικής φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα, αποτελεί μεν λύση έκτακτης ανάγκης για την οποία κανείς δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά φοβάται πως θα είναι “η αρχή μιας νέας φορολογικής επιδρομής, η οποία θα πλήξει επικίνδυνα την ήδη καταρρέουσα ιδιωτική κατανάλωση”. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως “οι υπαίτιοι της δημιουργίας των μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων δεν θίγονται για ακόμη μια φορά. Αναφερόμαστε κατά πρώτον στους φοροδιαφεύγοντες και εισφοροδιαφεύγοντες, οι οποίοι μειδιούν ειρωνικά προς όσους δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους και εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού δημοσίου και κατά δεύτερον στα τρωκτικά της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της μη χρηστής διοίκησης, οι οποίοι κατασπαταλούν και απομυζούν τη δημόσια περιουσία και τις υποχρεωτικές εισφορές  των φορολογουμένων πολιτών ‘Οσον αφορά αυτούς, δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο πρόληψης και καταστολής της δραστηριότητας τους. Δεν ακούστηκαν τολμηρά μέτρα για το μεγάλο, βαθύ και σπάταλο κράτος, ούτε για τις δεκάδες οργανισμούς και επιτροπές του δημοσίου και τις στρατιές συμβούλων στα υπεράριθμα υπουργεία της κυβερνητικής μηχανής”.

Και η ανακοίνωση κλείνει με την δήλωση πως “η οικονομική πολιτική δεν πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμη και περιστασιακή του είδους “βλέποντας και κάνοντας”. Πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο στόχο, στρατηγική, συγκεκριμένη κατεύθυνση και πρωτίστως να διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη αύξηση της απασχόλησης την κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό περί δικαίου αίσθημα. Τα μέτρα που αναγγέλθηκαν δεν εξυπηρετούν καμιά από τις παραπάνω προτεραιότητες”.