'Εκρηξη πωλήσεων στην αγορά των κλιματιστικών συσκευών έφερε το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μαζική απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Μια εβδομάδα από την έναρξη της επιδότησης αγοράς κλιματιστικών νέας τεχνολογίας και οι πωλήσεις τους έχουν υπερβεί τις 21.000 συσκευές. Μόνο στην Αττική έχουν ήδη διατεθεί 13.000 νέα κλιματιστικά, έναντι αρχικής πρόβλεψης 20.000 σε έξι μήνες, και το ΥΠΑΝ αποφάσισε τη διάθεση επιπλέον 5 εκατ. ευρώ από τα αρχικώς προβλεπόμενα για την επιδότηση αγορών στο Λεκανοπέδιο. Πέρυσι, πουλήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 500.000 κλιματιστικά, από τα οποία τα 150.000 ήταν τεχνολογίας inverter και τα υπόλοιπα συμβατικά. Από τα συμβατικά, το 80% δεν ήταν ενεργειακής κλάσης Α, αλλά χαμηλότερης.

Το κίνητρο της επιδότησης και το γεγονός ότι τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας εξοικονομούν ενέργεια ωθεί τους καταναλωτές στην αντικατάσταση των παλαιών τους μονάδων, ακόμα κι αν δεν εντάσσουν στις προτεραιότητες τους κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε μόλις τέσσερις ημέρες -από την Τετάρτη 10 Ιουνίου, οπότε έκανε «πρεμιέρα» το πρόγραμμα, μέχρι το Σάββατο 13 του μηνός- πουλήθηκαν πανελλαδικά από τις αλυσίδες και τα λιανεμπορικά καταστήματα που συμμετέχουν σε αυτό περί τα 13.500 κλιματιστικά, εκ των οποίων τα 9.000 μόνο στην Αττική (οι πωλήσεις στην Αττική μέχρι την Πέμπτη 18 του μηνός είχαν φτάσει τις 13.000!).

Πέρυσι, πουλήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 500.000 κλιματιστικά, από τα οποία τα 150.000 ήταν τεχνολογίας inverter και τα υπόλοιπα συμβατικά. Από τα συμβατικά, το 80% δεν ήταν ενεργειακής κλάσης Α, αλλά χαμηλότερης. Συνολικά, στη χώρα είναι εγκατεστημένα 7 εκατ. κλιματιστικά, από τα οποία τα μισά περίπου στον οικιακό τομέα, ενώ μόνο το 1,5 εκατ. από αυτά είναι ενεργειακής κλάσης Α.

Αναπροσαρμογή στόχων

Αν ο ρυθμός αυτός στις πωλήσεις διατηρηθεί ως το τέλος του μήνα, συμφωνούν στελέχη των λιανεμπορικών αλυσίδων πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και παράγοντες του ΥΠΑΝ, ο αρχικός ενδεικτικός στόχος των 20.000 νέων συσκευών στην Αττική θα ξεπεραστεί. ‘Ηδη, το ΥΠΑΝ ανακοίνωσε τη διάθεση επιπλέον 5 εκατ. ευρώ από τα αρχικώς προβλεπόμενα για την επιδότηση αγορών στο Λεκανοπέδιο. Το ίδιο θα συμβεί στην περίπτωση που ξεπερασθεί ο ενδεικτικός στόχος των 50.000-60.000 νέων κλιματιστικών σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των έξι μηνών διάρκειας του προγράμματος, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ (τώρα πλέον 20 εκατ. ευρώ).

Λίστες αναμονής και προτίμηση στα ακριβά μοντέλα

Εκπρόσωποι των λιανεμπορικών αλυσίδων του τομέα σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται κυρίως στα ακριβότερα μοντέλα, όχι μόνο λόγω της δελεαστικής επιδότησης, αλλά και επειδή οι επιχειρήσεις τους συνδυάζουν ειδικές προσφορές που κάνουν τις τιμές πιο δελεαστικές.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ), μεταξύ των προσφορών περιλαμβάνονται εκπτώσεις μέχρι 15% επί της αρχικής τιμής, 48 άτοκες δόσεις, δωρεάν απεγκατάσταση της παλιάς συσκευής (δεν επιδοτείται) και εγκατάσταση της νέας. ‘Οπως σημειώνουν, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι τόσο έντονο, ενώ σε κάποια καταστήματα σχηματίζονται λίστες αναμονής για κρατήσεις συγκεκριμένων μοντέλων κλιματιστικών συσκευών. ‘Ετσι, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης και των προσφορών που εντοπίζει ο καταναλωτής, το τελικό κόστος ενός κλιματιστικού αξίας 1.000 ευρώ μπορεί να διαμορφωθεί μόλις στα 552 ευρώ (επιδότηση 35% + έκπτωση 15%).

Επιπλέον, οι καταναλωτές θα κερδίσουν και από την εξοικονόμηση ενέργειας από 31 μέχρι 140 ευρώ, ανάλογα με την απόδοση του κλιματιστικού και με τη προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί 500 ώρες ετησίως.

Πάντως, όσον αφορά στη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά σε οικιακούς καταναλωτές, από τα συνολικά 2.500 καταστήματα ηλεκτρικών ειδών-μέλη του ΣΒΕΗΣ, συμμετοχή έχουν δηλώσει περίπου τα 1.200.

Σημειώνουμε ότι το ύψος της επιδότησης αντιστοιχεί στο 35% της λιανικής τιμής πώλησης της νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σε κατοικία τους παλαιά συσκευή κλιματισμού εν λειτουργία και θέλουν να την αντικαταστήσουν με άλλη, νέας τεχνολογίας. Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να επιδοτηθεί και να αντικαταστήσει μέχρι και δύο συσκευές, ενώ επιδότηση δεν δικαιούται όποιος δεν διαθέτει παλιό κλιματιστικό προς απόσυρση.

Σχετικά με τις συσκευές που αποσύρονται, δεν υπάρχει περιορισμός στην παλαιότητα και το είδος της συσκευής που πρόκειται να αντικατασταθεί, αρκεί να βρίσκεται εν λειτουργία τη στιγμή της απεγκατάστασής της. Οι συσκευές που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής πρέπει να είναι: DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α για συσκευές μέχρι και 16.000 BTU ή DC Inverter Ενεργειακής Κλάσης Α/Α, Α/Β, Β/Α, Β/Β, για συσκευές πάνω από 16.000 BTU.