Σωρεία παραβάσεων σε καταστήματα λιανικής, χονδρικής, σε εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και σε παραγωγικές μονάδες, διαπίστωσαν τα κλιμάκια ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενήργησαν από τις αρχές του έτους έως και τις 12 Αυγούστου. Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το σελφ σέρβις, στο προαναφερόμενο διάστημα επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 704.300 ευρώ.

Yπενθυμίζουμε ότι καθόλη τη διάρκεια του 2010 το υπουργείο είχε επιβάλλει πρόστιμα ύψους 362.400 ευρώ….

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μέχρι και τα μέσα Αυγούστου στα δίκτυα των ελεγκτών έπεσαν 3.753 επιχειρήσεις, όταν στο 12μηνο πέρυσι είχαν ελεγχθεί 4.690 επιχειρήσεις. Ωστόσο, φέτος οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ήταν σημαντικά περισσότερες των περυσινών. Ειδικότερα, στο οκτάμηνο φέτος εντοπίσθηκαν 902 παραβάσεις, όταν πέρυσι στο 12μηνο οι παραβάσεις ήταν μόλις 452.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η οικονομική ύφεση και ως επακόλουθό της η συνεχόμενη μείωση της κατανάλωσης, εξωθεί τις επιχειρήσεις σε μεγαλύτερη διακινδύνευση παραβάσεων, προκειμένου να αντισταθμίζονται οι απώλειές τους, ώστε να μπορέσουν σε πολλές περιπτώσεις να διατηρηθούν στη ζωή!

Σημειώνουμε ότι φέτος στην αγορά «ρίχτηκαν» 986 κλιμάκια ελεγκτών του υπουργείου, ενώ πέρυσι τα κλιμάκια ήταν 938.

Κατηγορίες καταστημάτων
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι τις 12 Αυγούστου στο στόχαστρο των ελεγκτών τέθηκαν καταστήματα λιανικής, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, συνοικιακά καταστήματα αγαθών καθημερινής ανάγκης και εμπορικά καταστήματα, οι λαϊκές αγορές και τα καταστήματα εστίασης, τα οποία ελέγχθηκαν για παραβάσεις που αφορούν στην παραπλάνηση του καταναλωτή και ειδικότερα:

Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, διαφορετική χρέωση από την αναγραφόμενη τιμή, έλλειψη ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του πωλούμενου είδους, έλλειψη ή ψευδή ενημέρωση σχετικά με τον εάν το πωλούμενο είδος είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, ψευδείς ή παραπλανητικές προσφορές ή εκπτώσεις κά.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών τέθηκαν επίσης παραγωγικές μονάδες, εισαγωγικές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα των στοιχείων που αναγράφουν στα τιμολόγιά τους και οι σημάνσεις στις ετικέτες των προϊόντων, σχετικά με την προέλευσή τους, το καθαρό βάρος ανά τεμάχιο κά.

Σημειώνεται ακόμη ότι, πέραν των ανωτέρω, έλεγχοι διενεργήθηκαν και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπολογίζουν το εισπραττόμενο τίμημα με βάση την κείμενη νομοθεσία (δηλαδή, αν «πάγωσαν» τα δίδακτρά τους για τη σχολική χρονιά 2010-2011).

Πού επιβλήθηκαν πρόστιμα
Από το ποσό των 704.300 ευρώ (το σύνολο των προστίμων), τα 550.500 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις του Ν. 3668 και αφορούσαν σε έλλειψη πινακίδας στα πωλούμενα είδη, πώληση κατεψυγμένων προϊόντων ως νωπών, έλλειψη τιμοκαταλόγου, είσπραξη υπερτιμήματος και ελλιπή στάθμιση.

Στο περυσινό 12μηνο η αξία των προστίμων, που είχαν επιβληθεί για ανάλογες παραβάσεις, ήταν 190.500 ευρώ…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ανωτέρω πρόστιμα περιλαμβάνονται και κυρώσεις συνολικού ύψους 36.500 ευρώ, τις οποίες επέβαλαν τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε 21 γνωστά εστιατόρια, σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, η Πλάκα και το Περιστέρι. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις διέθεταν στους πελάτες τους κατεψυγμένα κρέατα και ψαρικά, ακόμη και ψωμάκια, εμφανίζοντάς τους τα ως φρέσκα.

Σημαντικά ήταν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φέτος στο οκτάμηνο στις λαϊκές αγορές. Τα συνεργεία του υπουργείου επέβαλαν κυρώσεις συνολικού ύψους 138.800 ευρώ, έναντι μόλις 66.900 ευρώ το περυσινό 12μηνο.

Οι κυρώσεις, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, αφορούσαν παραβάσεις του Ν. 2323 και είχαν να κάνουν με την έλλειψη παραστατικών κατά τη διακίνηση των αγαθών, με την αναγραφή επί των παραστατικών και των πινακίδων αναληθών στοιχείων σχετικά με την προέλευση των προϊόντων, όπως και με την ανάρτηση παραπλανητικών πινακίδων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου επέβαλαν πρόστιμα 15.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων, όταν πέρυσι στο 12μηνο είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 105.000 ευρώ. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου επισημαίνεται ότι η μείωση φέτος των παραβάσεων στα πρατήρια υγρών καυσίμων συσχετίζεται με το γεγονός ότι ο αριθμός των πρατηριούχων, που ενημερώνει τακτικά την ηλεκτρονική σελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr) με τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, φθάνοντας πολύ κοντά τις 5.000 από ολόκληρη την Ελλάδα.

Έλεγχοι για φοροδιαφυγή
Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δώσει εντολή στα κλιμάκια των ελεγκτών να συνδράμουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς ελέγχουν στους χώρους ευθύνης τους και για το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων.

Έτσι, σε διάστημα λιγότερο των 45 ημερών (1η Ιουλίου-12 Αυγούστου) συνέταξαν συνολικά 90 εκθέσεις για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Οι εκθέσεις αυτές έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Έλεγχοι για έκδοση αποδείξεων
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι ελεγκτές Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς επικεντρώνουν την προσοχή τους στο κατά πόσο οι επιχειρήσεις εκδίδουν αποδείξεις κατά την πώληση των προϊόντων τους. Στον βαθμό που διαπιστώνουν παραβάσεις, μεριμνούν ώστε οι αρμόδιες αρχές να λαμβάνουν γνώση για τα αδικήματα και να επιβάλλουν κυρώσεις. Οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς δρουν ανάλογα για κάθε άλλη παράβαση που εντοπίζουν, αλλά δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, συνδράμοντας έτσι το έργο των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

Θεσμικές παρεμβάσεις
Στο μεταξύ, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι που διενεργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου, η πολιτική του ηγεσία υλοποίησε την εφαρμογή ενός «ολοκληρωμένου, σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα νωπά οπωροκηπευτικά, ώστε να υπάρχει πραγματικός έλεγχος για όλα τα προϊόντα από το χωράφι μέχρι και το ράφι», όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα προχώρησε στην άρση σημαντικών διοικητικών διαδικασιών, που επιβάρυναν τις επιχειρήσεις, απλοποιώντας τη διαδικασία υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής και μειώνοντας τα σχετικά πρόστιμα.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των οπωροκηπευτικών, καταργώντας όλα τα μέχρι πρότινος ισχύοντα περιθώρια κέρδους στα συγκεκριμένα είδη, ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο οι τιμές θα πέσουν.

Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει η απελευθέρωση και απλοποίηση των προωθητικών ενεργειών στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου ο καταναλωτής να επωφελείται κατά το δυνατόν περισσότερο στις σημερινές συνθήκες από τις προσφορές των μεγάλων προμηθευτικών και λιανεμπορικών επιχειρήσεων και, ταυτόχρονα, να προστατεύεται.

Έλεγχοι για ελλιποβαρή προϊόντα
Έγκυρες πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι εν μέσω θέρους το αρμόδιο υπουργείο επιχείρησε επανειλημμένους και συντονισμένους ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων, τα οποία διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό ελλιποβαρή. Στο στόχαστρο του υπουργείου τέθηκαν τόσο τρόφιμα όσο και μη τρόφιμα (απορρυπαντικά-καθαριστικά). Μικρο-αποκλίσεις από τα αναγραφόμενα βάρη, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχαν, ωστόσο κυμαίνονταν στα όρια που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οπότε δεν επιβλήθησαν κυρώσεις.

 Πίνακας: Η ταυτότητα των ελέγχων

 Χώρα  01/01/11-12/08/11  01/01/10-31/12/10
 Αριθμός κλιμακίων  986  938
 Σύνολο ελεγχόμενων επιχειρήσεων  3.753  4.690
 Σύνολο διαπιστωθεισών παραβάσεων  902  452
 Χώρα  01/01/11-12/08/11  01/01/10-31/12/10
 Ν.3668: Έλλειψη πινακίδας, κατεψυγμένα αντί νωπά, έλλειψη τιμοκαταλόγου, είσπραξη υπερτιμήματος, ελλιπής στάθμιση  550.500  190.500
 Ν.2323 (λαϊκές αγορές): Έλλειψη παραστατικών, αναγραφή αναληθούς προέλευσης, παραπλανητική πινακίδα  138.800  66.900
 Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων  15.000  105.000
 Σύνολο  704.300  362.400