Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται είκοσι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το επόμενο διάστημα περισσότερα από 120 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται όλες οι αγορές των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, όπως της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, των μεγάλων αστικών κέντρων της Κρήτης κλπ. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δεκάδων νέων εμπορικών κέντρων στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μόνο στην Αττική αναμένονται 8 νέα εμπορικά κέντρα πολλών τετραγωνικών μέτρων.

Δύο πολυκαταστήματα -το ένα στην Κρήτη, το άλλο στην Κέρκυρα- πρόκειται να ανοίξει η Focus εντός του 2008, ενώ τέσσερα νέα καταστήματα έως το 2011 σχεδιάζει η ΙΚΕΑ σε Λάρισα, Ιωάννινα, Κρήτη και Ελευσίνα. Ακόμη, 16 νέα καταστήματα σχεδιάζει φέτος ο όμιλος Ζara, 25 καταστήματα έως το 2009 η Τoi & Μoi, ενώ 2 πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού Ηabitat θα ανοίξει η Υalco εντός της διετίας, 2 η Ρraktiker στην Καλαμάτα και την Θεσσαλονίκη και 3 η Dixons Κωτσόβολος στην Αττική και τα Ιωάννινα.

Ωστόσο, δυναμικά αναμένεται ότι θα μπουν στην εγχώρια αγορά νέες λιανεμπορικές αλυσίδες και μάλιστα μέχρι τα τέλη έτους. Πρόκειται για τις επώνυμες φίρμες ένδυσης και ειδών πολυτελείας Gap, Canali, Ρrada και Fendi.

Τα νέα εμπορικά κέντρα

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δεκάδων νέων εμπορικών κέντρων στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μόνο στην Αττική αναμένονται 8 νέα εμπορικά κέντρα πολλών τετραγωνικών μέτρων.

Στα τέλη του 2008 εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό τα δύο εμπορικά κέντρα που αναπτύσσουν η εταιρεία Lamda Development και η κοινοπραξία Ακροπόλ Χαραγκιώνης-Sonae Sierra σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις (ΙΒC στο Μαρούσι, Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου). Το πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα μετατραπεί από την εισηγμένη Lamda Development σε εμπορικό συγκρότημα με την ονομασία Golden Ηall, έκτασης 40.000 τμ και χώρου πάρκινγκ 1.400 θέσεων. Στο κέντρο θα εγκατασταθούν 150 καταστήματα.

‘Εως τα τέλη του έτους αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και το εμπορικό κέντρο των Ακροπόλ-Χαραγκιώνη και Sonae Sierra στο Γαλάτσι, χώρου κάλυψης 38.000 τμ και ύψους επένδυσης περίπου 78 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2009 θα είναι έτοιμο το συγκρότημα Αlsity, που θα δημιουργήσει στο Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Αγίου Κοσμά η Παρνασσός Επιχειρήσεις μέσω της θυγατρικής της Σείριος ΑΕ -οι εμπορικοί χώροι του κέντρου θα είναι έκτασης 50.000 τμ.

‘Ενα ακόμη εμπορικό πάρκο, από τα μεγαλύτερα, κατασκευάζεται από την Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική στον Βοτανικό, δίπλα στο νέο υπό κατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού. Θα έχει επιφάνεια 70.000 τμ και θα διαθέτει περίπου 4.500 θέσεις πάρκινγκ. Το ύψος των σχετικών επενδύσεων προϋπολογίζεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Στη Δυτική Αθήνα -και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ταύρου- η Ρasal Development ετοιμάζει ένα εμπορικό πάρκο έκτασης 23.000 τμ, το οποίο αναμένεται ότι θα λειτουργήσει έως τον Δεκέμβριο του 2008. Επίσης, στο Αιγάλεω ο όμιλος της Βιοχάλκο προχωρεί τις εργασίες για την ολοκλήρωση ενός εμπορικού κέντρου επί της Λ. Κηφισού, έκτασης 22.000 τμ, μέρος του οποίου παραδόθηκε προ ημερών για τη λειτουργία του δεύτερου ΙΚΕΑ στην Αττική.

Αναβρασμός στα Μεσόγεια

Μακρύτερα από το κέντρο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, στα εργοτάξια των υπό κατασκευή εμπορικών κέντρων επικρατεί αναβρασμός.

Η La Societe Generale Ιmmobilliere κατασκευάζει στην περιοχή της Κάντζας εμπορικό κέντρο 100.000 τμ, ενώ στη θέση Γιαλού στα Σπάτα η Μac Αrthur Glen φτιάχνει το δικό της εκπτωτικό χωριό έκτασης 25.000 τμ. Επίσης, ο οίκος Ηendersson δημιουργεί στα ακίνητα Καμπά στα Σπάτα εμπορικό κέντρο, το οποίο θα αναπτύσσει η Reds (‘Ομιλος Ελληνική Τεχνοδομική) επιφάνειας 56.000 τμ και 3.500 θέσεων πάρκινγκ. Το εν λόγω συγκρότημα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο εντός του 2009. Μάλιστα, η Reds κατασκευάζει ένα ακόμα μικρότερο εμπορικό κέντρο 15.000 τμ στην περιοχή της Ελευσίνας.