Στο λιανεμπόριο, τη βιομηχανία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τουρισμό το τέρας της ανεργίας απειλεί χιλιάδες εργαζόμενους. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περί τις 1.500 απολύσεις, δηλαδή όσες έγιναν ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα. Τόσο η Κομισιόν όσο και της ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι 100.000-120.000 'Ελληνες εργαζόμενοι θα χάσουν φέτος τις δουλειές τους. Από την αρχή του έτους σε όλη τη χώρα έχουν κοινοποιηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εργατικών Κέντρων, περίπου 1.400 απολύσεις εργαζομένων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Οι προβλέψεις της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων φέτος μιλούν για απολύσεις του 8,9% του εργατικού δυναμικού τους.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περί τις 1.500 απολύσεις, δηλαδή όσες έγιναν ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και της ΓΣΕΕ είναι ότι 100.000-120.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους εντός του 2009 στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα τα συνδικάτα τονίζουν ότι οι επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση στην εργασία θα φανούν στη χώρα μας κυρίως από την άνοιξη και μετά, οπότε «ανοίγει» η τουριστική περίοδος, η οποία φέτος αναμένεται η φτωχότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Τα λουκέτα, οι μειώσεις προσωπικού, οι περικοπές μισθών και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα μόνο στην περιοχή της πρωτεύουσας έκλεισαν 300 εκθέσεις αυτοκινήτων!

Οι κατασκευές, ο τουριστικός τομέας, το εμπόριο, αλλά και η μεταποίηση είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο, ενώ φόβους για περισσότερες από 3.500 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου από τις τράπεζες εκφράζει η ΟΤΟΕ.

Εφιαλτικά μηνύματα

Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, που αναφέρονται σε 6.500 ανέργους στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2008 (τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 3.000 απολύσεις και 400 διαθεσιμότητες και τον Δεκέμβριο 3.500 απολύσεις και 980 διαθεσιμότητες), οδηγούν στο συμπέρασμα ότι 108 άτομα κάθε μέρα περνούσαν το προηγούμενο διάστημα από την απασχόληση στην ανεργία. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 1.730 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το ίδιο διάστημα. Μάλιστα, από την αρχή του έτους σε όλη την Ελλάδα έχουν κοινοποιηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Εργατικών Κέντρων, περίπου 1.400 απολύσεις εργαζομένων σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και σε βιοτεχνίες.

‘Ασχημες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση και στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. ‘Οπως προκύπτει σχετικά, στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων οι απολύσεις θα φτάσουν το 8,9% του εργατικού δυναμικού τους. Ειδικότερα, στον τομέα του εμπορίου αυτοκινήτων και ανταλλακτικών το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί στο 19%, ενώ στις ΟΕ, ΕΕ και ΑΕ του κλάδου στο 9,9% και στο χονδρικό εμπόριο στο 7,3%.

Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ζητούν οι φορείς

Την άμεση υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής συνοχής προτείνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Λιανικών Πωλήσεων (ΣΕΛΠΕ) για την διετία 2009-2010, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή ειρήνη που είναι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. ‘Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΛΠΕ, η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να προχωρήσει σε άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, με στόχο την ανακούφιση των ανέργων. Μέτρα προς στην ίδια κατεύθυνση ζητούν επίσης το ΕΒΕΑ, το ΒΕΑ, το ΒΕΘ, αλλά και οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας.