Η εμπορική κίνηση των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου των θερινών εκπτώσεων εξελίχθηκε καλύτερα από πέρυσι, χαμηλότερα όμως από τις προσδοκίες των εμπόρων. Η αύξηση φέτος του εκπτωτικού τζίρου αποδίδεται στην επιμήκυνση της διάρκειας των εκπτώσεων, μετά την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος της εμπορικής κοινότητας από το Υπ. Ανάπτυξης. Με ενδιαφέρον αναμένονται γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα των ερευνών, σχετικά με την απόδοση των θερινών εκπτώσεων, των Εμπορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνεται, τις δύο πρώτες εβδομάδες οι καταναλωτές διενήργησαν τον κύριο όγκο των αγορών τους, ενώ αμέσως μετά η ζήτηση μειώθηκε δραστικά, λόγω της μαζικής φυγής των καταναλωτών προς τα παραθεριστικά κέντρα. Οι έμποροι άρχισαν να βλέπουν και πάλι πελάτες από το τελευταίο 10μερο του Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή των διακοπέων.

Βοήθησε η επιμήκυνση

Ενας από τους λόγους, για τους οποίους ο εκπτωτικός τζίρος ήταν φέτος καλύτερος από πέρυσι, σχετίζεται με την επιμήκυνση της διάρκειας των εκπτώσεων μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία προκάλεσε ο ίδιος ο εμπορικός κόσμος υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα στον υφυπουργό, κ. Γιάννη Παπαθανασίου.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα περισσότερα από τα καταστήματα που διακινούν επώνυμα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης βρέθηκαν γρήγορα out of stock στους περισσότερους κωδικούς -κυρίως τους εμπορικούς-, ενώ πολύ καλά κινήθηκαν τα καταστήματα που εδρεύουν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της εμπορικής κίνησης κατά τις θερινές εκπτώσεις θα υπάρξουν προς τέλος του πρώτου 10μέρου του Σεπτεμβρίου, οπότε θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα δύο σχετικών ερευνών, τις οποίες ήδη διενεργούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά. Μάλιστα, ο Σύλλογος του Πειραιά στη φετινή του έρευνα έχει συμπεριλάβει και ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές, καθώς και για τα ποσοστά των εκπτώσεων που αποφάσισαν οι έμποροι.