Περιορισμένες χαρακτηρίζονται από στελέχη της εγχώριας αγοράς οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. 'Οπως επισημαίνουν, δεδομένου ότι απώλειες μετρούν μόνον όσοι είναι εκτεθειμένοι στο τραπεζικό σύστημα με δάνεια και όσοι είχαν τοποθετήσει μέρος των διαθεσίμων τους σε μετοχές που σήμερα πλήττονται, "το μίγμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κάθε εταιρείας είναι αυτό που καθορίζει ανά περίπτωση τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση". Το βέβαιο είναι ότι η πτώση των χρηματαγορών, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, δυσχεραίνουν την εξεύρεση κεφαλαίων και ανεβάζουν το κόστος του δανεισμού. Πάντως, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την αγορά.

‘Οσο για τον ‘Ελληνα καταναλωτή, η κρίση μετά την πτώχευση της Lehman Brothers και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του AIG, μάλλον δεν τον “ακουμπά”. Αντίθετα, η νέα φορο-επιδρομή θα τον πλήξει άμεσα και, μοιραία, θα επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση, τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Οι περιορισμένης κλίμακας επιδράσεις στην επιχειρηματική κοινότητα από την κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές προκύπτει έμμεσα και από το γεγονός ότι οι τράπεζες -των οποίων το core-business είναι οι επενδύσεις- έχουν συνολικό άνοιγμα από την πτώχευση της Lehman Brothers μόλις 40 με 50 εκατ. ευρώ.

Βιομηχανία και λιανεμπόριο, λοιπόν, παρακολουθούν εκ του ασφαλούς τις εξελίξεις και αν ανησυχούν για κάτι είναι κυρίως για το κόστος του χρήματος ή αλλιώς για την εξέλιξη που θα παρουσιάσουν τα δανειακά τους ανοίγματα. Βέβαια, επιβαρύνσεις θα υπάρξουν στον βαθμό που τα δάνεια τα οποία έχουν λάβει δεν είναι σταθερού επιτοκίου, ενώ σχετική ανησυχία υπάρχει και για τις επενδύσεις τους σε μετοχικούς τίτλους. «Το μίγμα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κάθε εταιρείας είναι αυτό το οποίο καθορίζει ανά περίπτωση τις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση», αναφέρουν στο greekretail στελέχη της αγοράς, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της όποιας αρνητικής επίπτωσης παίζει και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της κάθε επιχείρησης.

Πάντως, η κρίση φαίνεται ότι έχει και κάποιες θετικές συνέπειες, εμφανείς μόνο σε εκείνους που έχουν διαθέσιμα και δεν τα έχουν τοποθετήσει σε μετοχικούς τίτλους. Η αύξηση του πληθωρισμού πυροδοτεί, εκτός από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και των επιτοκίων που προσφέρουν τα ομόλογα. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον δύο εκ των δέκα μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου των σούπερ μάρκετ εμφανίζονται να διαθέτουν ανάλογα διαθέσιμα, από τα οποία μπορούν να αναμένουν διόγκωση υπεραξιών.

Ενισχύεται το δολάριο

Το βέβαιο είναι ότι με την πτώση των χρηματαγορών και την άνοδο του πληθωρισμού η εξεύρεση κεφαλαίων δυσκολεύει, το κόστος δανεισμού ακριβαίνει, ενώ επιβαρύνσεις υπάρχουν και από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, που πλέον αλλάζει προς το ευνοϊκότερο για το αμερικανικό νόμισμα. ‘Ετσι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, καθώς και όσες γίνονται από τρίτες χώρες με το αμερικάνικο νόμισμα, όπως για παράδειγμα την Κίνα, ακριβαίνουν. Πάντως, στελέχη της αγοράς δηλώνουν ότι η μεταβολή της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων δεν πρέπει να λογίζεται ως κρίση, αλλά ως εξέλιξη που επαναφέρει στην… τάξη τη σχέση ευρώ/δολαρίου.

Τέλος, για το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία οφέλη υπάρχουν και από την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, στον βαθμό βέβαια που αυτή επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου στην Ελλάδα. Είναι γεγονός ότι οι τιμές στα πετρελαιοειδή μειώνονται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι οι διεθνείς τιμές, λόγω ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ.