Αύριο Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 ανοίγει η πλατφόρμα του Καλαθιού του Νοικοκυριού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με δική του υποσελίδα στον υποτομέα kalathi.mindev.gov.gr, όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να ενημερώνεται για τα προϊόντα που μπαίνουν κάθε εβδομάδα στο Καλάθι.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα ανοίξει το πρωί της Τετάρτης.

Μπορεί να επιβεβαιώθηκαν οι φήμες για προσθαφαιρέσεις στο οριστικό Καλάθι του Νοικοκυριού, ωστόσο εκείνες αφορούσαν μόνο την προσθήκη της κατηγορίας του συσκευασμένου ψωμιού. Παράλληλα, η υπουργική απόφαση προσθέτει και την υποχρέωση για ειδική σήμανση στα προϊόντα που βρίσκονται εντός του Καλαθιού του Νοικοκυριού κάθε εβδομάδα.

Θολό ακόμη το ποιος θα αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετεί την ειδική σήμανση
Πλέον, το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, στις 09:00 της Τετάρτης, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν ήδη κοινοποιήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis τα προϊόντα του Καλαθιού του Νοικοκυριού, που θα είναι διαθέσιμα με ειδική σήμανση προς το καταναλωτικό κοινό.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα λάβουν πρώτες το καθήκον της τοποθέτησης αυτής ειδικής σήμανσης στα προϊόντα της πρώτης εβδομάδας.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αν η Τετάρτη θα είναι η ημέρα της εβδομάδας όπου θα τροποποιείται η εβδομαδιαία σύνθεση του Καλαθιού μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 όσο θα βρίσκεται σε ισχύ το εν λόγω μέτρο, ωστόσο η υπουργική απόφαση προβλέπει επανάληψη της διαδικασίας ένταξης προϊόντων από τις προεπιλεγμένες κατηγορίες μία συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα ζητήματα ελλείψεων ή και υπεραποθεματοποίησης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter