Σε λειτουργία θέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές Ιουλίου τον Δείκτη Τιμών Σούπερ Μάρκετ, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών σε αγαθά καθημερινής ανάγκης παράλληλα με την ΕΣΥΕ, καταγράφοντάς την σε περίπου 170 ταχυκίνητους κωδικούς τροφίμων και μη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ. Οι τιμοληψίες θα διενεργούνται από ελεγκτές του υπουργείου, ενώ ενδέχεται τη σχετική βάση του ΥΠΑΝ να τροφοδοτούν υπό όρους και οι ίδιες οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι την καθιέρωση του νέου μοντέλου καταγραφής των τιμών, που θα λαμβάνει υπόψη του και τις προσφορές σε αξία και ανά είδος, είχαν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως αρέσκεται να τον ονομάζει ατύπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, θα καταγράφει την πορεία των τιμών σε περίπου 170 ταχυκίνητους κωδικούς τροφίμων και μη τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις, σχετικά με την πορεία των τιμών, θα γίνονται μια φορά τον μήνα, ενώ ως πιθανός χρόνος δημοσιοποίησής τους θεωρείται η ημέρα της ανακοίνωσης του πληθωρισμού από την ΕΣΥΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις τιμοληψίες θα διενεργούν ελεγκτές του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν αποκλείεται, όμως, το ενδεχόμενο, υπό συγκεκριμένες και ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις, τη βάση δεδομένων εξέλιξης των τιμών του υπουργείου να τροφοδοτούν και οι ίδιες οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, με στοιχεία που θα αποστέλλουν δια της ηλεκτρονικής οδού.

Πηγές του greeknetail αναφέρουν ότι εντός του μηνός θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του Δείκτη Τιμών Σούπερ Μάρκετ, ώστε από τον Ιούνιο να καταστεί εφικτή η πλήρης εφαρμογή του. Σημειώνεται ότι την καθιέρωση του νέου μοντέλου καταγραφής των τιμών, που θα λαμβάνει υπόψη του και τις προσφορές σε αξία και ανά είδος, είχαν ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος τους αδικείται από τον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων εκ μέρους της ΕΣΥΕ.

‘Ενα ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι το κατά πόσο πρέπει ή όχι να λαμβάνονται στοιχεία τιμών και από τα discount καταστήματα.

«Λειτούργησε» η συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά στη μέχρι σήμερα εξέλιξη των τιμών, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, προσερχόμενος την Τετάρτη 6 Μαΐου σε εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, δήλωσε με έμφαση ότι η συμφωνία που είχε κάνει το υπουργείο του με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ λειτούργησε, καθώς όλες οι αλυσίδες του κλάδου, η κάθε μία με τον τρόπο της, μείωσε τις τιμές σε βασικά είδη τροφίμων και άλλων αγαθών. «Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας σε αυτόν τον τομέα αρχίζουν να γίνονται ορατά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.