Την πρώτη μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτόν στην Ελλάδα εγκαινίασε χθες η εταιρεία Plankton First στη Σκάρφεια Φθιώτιδας. Πρόκειται για θυγατρική εταιρεία της ελβετικής Nano Algae Solutions AG, η οποία πραγματοποιεί επένδυση συνολικού ύψους άνω των 18 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας, με στόχο την παραγωγή 2.000 έως 3.000 τόνων φυτοπλαγκτόν ετησίως.

Το «παρών» στην τελετή εγκαινίων έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως απαιτούνται καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που απορρέουν από την εξάντληση των φυσικών πόρων, τον υποσιτισμό, την αύξηση της θερμοκρασίας και την υπερ-αλιεία.

«Το φυτοπλαγκτόν θεωρείται από τους ειδικούς η τροφή του μέλλοντος, με εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία, και, ταυτόχρονα, σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Παράγει το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα, είναι πολύ σημαντικό για την αλιεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο και ως συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και φαρμάκων. Με δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή αγορά στρέφεται όλο και περισσότερο σε φυτικές πρώτες ύλες, η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας τη νέα μονάδα ως μια ευκαιρία η χώρα μας να καταστεί κεντρικός κόμβος παραγωγής φυτοπλαγκτού στην Ευρώπη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter